Pretraga

Gimnazijalka iz Karlovca zaigrala na Wimbledonu

A- A+

Sedamnaestogodišnjakinja rođena u Karlovcu, sa sadašnjim prebivalištem u Zagrebu, zaigrala je ovaj mjesec na Wimbledonu. U konkurenciji parova igrala je sa Sanders iz Australije, a ostale su poražene u prvom kolu glavnog ždrijeba od četvrtih nositeljica Abande i Vickery. Upoznajte Adrijanu Lekaj, juniorsku prvakinju Hrvatske u tenisu i 42. tenisačicu svijeta.

www.kaportal.hr

Adrijana se tenisom počela baviti sa sedam godina, kada ju je otac, inače ljubitelj sporta upisao u teniski klub Karlovac. Zaljubila se ovaj sport, te je nakon osnovne škole odlučila upisati dopisnu školu (Gimnaziju Birotehnika u Zagrebu), te nastavila još više trenirati u Zagrebu.

 Utječe li tenis na tvoje školske obaveze? Uspijevaš li uz turnire i treninge odraditi sve školske obveze?

Kad sam završila osnovnu školu bilo je upitno hoću li nakon upisa u srednju školu imati dovoljno vremena za treninge, tako da sam se odlučila upisati dopisnu gimnaziju u Zagrebu kako tenis ne bi patio. Za ispite učim kod kuće, a za ovu godinu ostalo mi je još nekoliko ispita koje ću riješiti u 9. mjesecu, pa upisujem 3. godinu.

Da ćeš nastupati na Wimbledonu saznala si u zadnji čas, morala si čekati odluku organizatora?

Već prije Wimbledona bila sam 47. na ljestvici, budući da su prijave mjesec dana ranije, a tada sam bila 122., nisam nastupala u glavnom juniorskom turniru. U međuvremenu sam odigrala dva jača turnira u Milanu, te nakon toga finale prvog ranga u Njemačkoj, tako da sam se u međuvremenu popela na svjetskoj ljestvici.

U Wimbledonu sam igrala u glavnom turniru u konkurenciji parova sa Storm Sanders iz Australije, no izgubile smo u prvom kolu glavnog ždrijeba od Kanađanke Abande i Amerikanke Vickery.

Je li ti problem predstavljala travnata podloga?  Kakav je općenito tvoj dojam o Wimbledonu?

Na Wimbledonu je bio prvi put da sam igrala na travi, bio mi je to pomalo čudan osjećaj. Podloga je dosta nezgodna i brza, ali što sam duže igrala bilo mi je lakše, tako da mi je tu falilo samo malo iskustva. 

Wimbledon je kao turnir prekrasan, sve je jako dobro organizirano. Jako mi se svidio jer je to bio moj prvi Grand Slam. Pratilo ga je jako puno ljudi, i vidi se da je Englezima tenis jako bitan, da ga vole i cijene.

Prednost Grand Slamova je upravo u tome što se igra na terenima na kojima igraju najveća svjetska imena u tenisu. Imala sam priliku gledati treninge Sharapove, sestara Wiliams, Đokovića, Federera i drugih.

Koliko vremena utrošiš na treninge?

Treniram svaki dan osim nedjeljom, a kad imam turnir i tada. Ujutro imam dva sata tenisa, sat i pol kondicijskog treninga, a poslijepodne još dva sata tenisa. 

Na koji način provodiš svoje slobodno vrijeme?

Slobodnog vremena nemam baš mnogo, postoji mnogo odricanja. Nema se vremena za izlaske i prijatelje, a kad uhvatim malo vremena, obično ih provedem s prijateljicama u izlasku. Ljeti imam jako malo odmora, slobodna sam samo tjedan dana. 

Što je sljedeće u planu?

Ovo ljeto čeka me dosta turnira, tako da ću se odmoriti tek u rujnu,kad se vratim iz Amerike. Sada slijedi turnir u Austriji, nakon toga Europsko prvenstvo u Švicarskoj i kvalifikacije momčadskog u Italiji. Kada se vratim moram trenirati za turnir u Kanadi, i nakon toga je odmah US OPEN gdje sam sa svojim rangom odmah uvrštena u glavni turnir.

Koji su ti sportski uzori?

Sportskih uzora baš i nemam, ali volim gledati Federera, Nadala, Radwansku i naše Čilića i Karlovića.

Gimnazijalka iz Karlovca zaigrala na Wimbledonu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap