Pretraga

Imenovano povjerenstvo: Ovi ljudi pratit će i evaluirati eksperimentalnu ‘Školu za život’

A- A+

Pomoćnica ministrice obrazovanja Lidija Kralj u ponedjeljak je, neslavno gostujući na N1 televiziji povodom prvog dana škole, s javnošću podijelila novosti o evaluaciji ‘Škole za život’. Štoviše, tek smo u tom trenutku saznali da već postoji posebno povjerenstvo koje će se baviti praćenjem i evaluacijom eksperimentalnog programa. Od Ministarstva obrazovanja potom smo zatražili imena članova navedenog povjerenstva.

Montaža: srednja.hr

‘Školu za život’, eksperimentalni program ministrice obrazovanja Blaženke Divjak i njezine pomoćnice Lidije Kralj, pratit će i evaluirati deseteročlano Povjerenstvo. Kralj je, neslavno gostujući u ponedjeljak na N1 televiziji, prvi put javnosti ukazala na postojanje tog povjerenstva pa smo Ministarstvo upitali o njegovu sastavu.

Kako smo doznali, Povjerenstvo je formirano tijekom prošlog tjedna, a imenovani članovi odluke o imenovanju zaprimili su prekjučer. Njihov prvi sastanak trebao bi se održati danas ili početkom idućeg tjedna. Članovi Povjerenstva za praćenje i evaluaciju eksperimentalnog programa ‘Škola za život’ su:

  • Svjetlana Kolić-Vehovec, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, predsjednica Povjerenstva
  • Helena Valečić, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, zamjenica predsjednice
  • Aleksandra Huić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
  • Žaklin Lukša, Gimnazija Josipa Slavenskog, Čakovec
  • Ružica Vuk, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
  • Dragica Vrgoč, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih
  • Ines Elezović, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja
  • Natalija Gjeri Robić, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja
  • Žarko Bošnjak, Agencija za odgoj i obrazovanje
  • Claire Sinnema, Faculty of Education and Social Work, The University of Auckland, New Zealand.
Izdvojeni članak

Lidija Kralj jutros je gostovala na N1: U 9 točaka, ovo je demontaža alternativnih činjenica koje je iznosila

Spomenimo i kako zadnja inačica Akcijskog plana za provedbu Strategije obrazovanja (iz svibnja 2018., koja, doduše još nije usvojena na Vladi) predviđa kako će evaluaciju eksperimenta vršiti, redom: ERS, stručna radna skupina za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje, radne skupine, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje, visoka učilišta i javni znanstveni instituti.

U Povjerenstvo nije imenovan niti jedan član aktualne Ekspertne radne skupine, kao niti jedan od članova stručne radne skupine koja je radila na Nacionalnom kurikulumu za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje. Zanimljivo, u Povjerenstvo je imenovana Helena Valečić, inače iz Kabineta ministrice.

O evaluaciji ‘Škole za život’, ministrica Divjak u intervjuu za Novi list krajem kolovoza izjavila je da će naglasak biti na kvalitativnom praćenju te da je ideja evaluacije ‘prikupljanje primjera dobre prakse kroz godinu’.