Pretraga

Imenovano povjerenstvo: Ovi ljudi pratit će i evaluirati eksperimentalnu ‘Školu za život’

A- A+

Pomoćnica ministrice obrazovanja Lidija Kralj u ponedjeljak je, neslavno gostujući na N1 televiziji povodom prvog dana škole, s javnošću podijelila novosti o evaluaciji ‘Škole za život’. Štoviše, tek smo u tom trenutku saznali da već postoji posebno povjerenstvo koje će se baviti praćenjem i evaluacijom eksperimentalnog programa. Od Ministarstva obrazovanja potom smo zatražili imena članova navedenog povjerenstva.

Montaža: srednja.hr

‘Školu za život’, eksperimentalni program ministrice obrazovanja Blaženke Divjak i njezine pomoćnice Lidije Kralj, pratit će i evaluirati deseteročlano Povjerenstvo. Kralj je, neslavno gostujući u ponedjeljak na N1 televiziji, prvi put javnosti ukazala na postojanje tog povjerenstva pa smo Ministarstvo upitali o njegovu sastavu.

Kako smo doznali, Povjerenstvo je formirano tijekom prošlog tjedna, a imenovani članovi odluke o imenovanju zaprimili su prekjučer. Njihov prvi sastanak trebao bi se održati danas ili početkom idućeg tjedna. Članovi Povjerenstva za praćenje i evaluaciju eksperimentalnog programa ‘Škola za život’ su:

  • Svjetlana Kolić-Vehovec, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, predsjednica Povjerenstva
  • Helena Valečić, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, zamjenica predsjednice
  • Aleksandra Huić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
  • Žaklin Lukša, Gimnazija Josipa Slavenskog, Čakovec
  • Ružica Vuk, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
  • Dragica Vrgoč, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih
  • Ines Elezović, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja
  • Natalija Gjeri Robić, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja
  • Žarko Bošnjak, Agencija za odgoj i obrazovanje
  • Claire Sinnema, Faculty of Education and Social Work, The University of Auckland, New Zealand.
Izdvojeni članak

Lidija Kralj jutros je gostovala na N1: U 9 točaka, ovo je demontaža alternativnih činjenica koje je iznosila

Spomenimo i kako zadnja inačica Akcijskog plana za provedbu Strategije obrazovanja (iz svibnja 2018., koja, doduše još nije usvojena na Vladi) predviđa kako će evaluaciju eksperimenta vršiti, redom: ERS, stručna radna skupina za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje, radne skupine, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje, visoka učilišta i javni znanstveni instituti.

U Povjerenstvo nije imenovan niti jedan član aktualne Ekspertne radne skupine, kao niti jedan od članova stručne radne skupine koja je radila na Nacionalnom kurikulumu za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje. Zanimljivo, u Povjerenstvo je imenovana Helena Valečić, inače iz Kabineta ministrice.

O evaluaciji ‘Škole za život’, ministrica Divjak u intervjuu za Novi list krajem kolovoza izjavila je da će naglasak biti na kvalitativnom praćenju te da je ideja evaluacije ‘prikupljanje primjera dobre prakse kroz godinu’.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap