Pretraga

[INFOGRAFIKA] Događaji u obrazovanju zbog kojih ćemo pamtiti 2014.

A- A+

Analiziranjem proteklih 12 mjeseci na popisu se našlo previše događaja koji su potresli javnost, a vezani su uz obrazovni sektor. Na papir smo stavili one najznačajnije, pri čemu smo došli do brojke 15. Smjena ministra znanosti, obrazovanja i sporta, ustoličenje rektora u Splitu i Zagrebu, afera ‘Referada na Facebooku’ te sukob NCVVO-a i zaposlenih studenata samo su neki od događaja koji su obilježili godinu na izmaku.

Srednja.hr

U obrazovnom sustavu ove godine nije bilo nimalo dosadno. Štoviše, svjedočili smo brojnim smjenama, odgodama, izmjenama, štrajkovima, prosvjedima i ostalim problemima koji su potresli širu javnost, a ne samo direktno uključene osobe. Pokušali smo obuhvatiti sve veće događaje kojih ćemo se dugo sjećati te smo analizom posljednjih 12 mjeseci došli do brojke 15.

Izdvojeni članak

Mornar: Zagrebački SC još ne posluje pozitivno, a rektor Boras jedva čeka da mu se vrati u ruke

Smjena na čelu MZOS-a

Sami početak godine bio je u duhu Erasmus Plus programa EU-a za područja obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta za razdoblje 2014. ̶ 2020. Potom je uslijedio novi Pravilnik o izmjenama pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata, nakon što su se studenti pobunili oko podizanja cijena u menzama.

Zatim su održana finala srednjoškolskih natjecanja: Ideje godine – jedinog business plan contesta za srednjoškolce u državi te case study competitiona – Slagalica.

Kako su velike poplave pogodile dio Hrvatske, za maturante iz Slavonskog Broda i Županje odgođeno je bilo polaganje državne mature. Sljedeći bitan događaj u hrvatskom obrazovanju bio je smjena ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića na čije je mjesto došao bivši dekan FER-a Vedran Mornar.

Izdvojeni članak

[Ekskluzivno] Ugovor o besplatnom studiranju ističe ove godine, a ministar Mornar otkriva kako će se dalje financirati školovanje naših studenata

Ustoličenja novih rektora u Zagrebu i Splitu

Šok je uslijedio i nakon što je ravnateljstvo splitskog Studentskog centra došlo na ideju da se studenti ranije isele iz domova zbog festivala Ultre koja je jako značajna za turizam ovog Dalmatinskog grada. Kad se utišala buka oko državne mature, NCVVO se ponovno našao u središtu pažnje, a radi se o sukobu ravnateljice Maje Jukić sa studentima koji su tvrdili da ih je zakinula u plaćama.

Početak nove akademske godine protekao je u tonu inauguracije dvaju rektora: u Zagrebu Damira Borasa te u Splitu Šimuna Anđelinovića.

Splitski studenti ponovno su bili tema raspravljanja kada su odabrali za naziv novog doma ‘dr. Franjo Tuđman‘, a onda su svi reflektori bili upereni na srednjoškolsku opasnu igru ‘Swoon Challenge‘ zbog koje su učenici padali u nesvijest. No, netom nakon izvještavanja o nepromišljenim igrama u školskim klupama, doznali smo za zlostavljanje u Odgojnom domu Mali Lošinj.

Izdvojeni članak

Varaždinskom studentu zabranili pohađanje nastave radi psovanja u zgradi fakulteta

Afera na EFZG-u oko kritiziranja referade na Facebooku

Početak prosinca obilježila je jedna od najvećih afera na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu ‘Referada na Facebooku‘, gdje je Stegovno povjerenstvo EFZG-a kaznilo tri studentice zbog kritiziranja referade na navedenoj društvenoj mreži – protiv Pravilnika na koji su se pozivali.

Potom je ministar Mornar najavio da dobivamo osmo javno sveučilište u državi koje će se smjestiti u Slavonski Brod. Kraj godine, iznjedrio je još jedan problem oko državne mature. Učenici medicinskih škola koji pohađaju petogodišnji program potpisuju peticiju kako bi im se osigurano Ustavom zajamčeno pravo na jednako obrazovanje. Naime, traže da budu izjednačeni na državnoj maturi s kolegama gimnazijalcima kako bi imali iste šanse za upis fakulteta.

U infografici ispod (Desni klik -> Pogledaj sliku) pogledajte kronološki poredane događaje koji su uzdrmali obrazovni sustav Hrvatske u godini na izmaku.

Infografika: Srednja.hr / Andrea Barać

[INFOGRAFIKA] Događaji u obrazovanju zbog kojih ćemo pamtiti 2014.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap