Pretraga

Infokup 2014.: Zagrebački MIOC uzeo čak devet medalja, ali zapaženi uspjesi i škola iz manjih sredina

A- A+

Četverodnevno finale Infokupa održanog u Primoštenu i ove godine je proteklo u dominaciji zagrebačkih škola, u prvom redu XV. gimnazije koja je dala čak tri državna prvaka i ukupno uzela devet medalja u svim kategorijama. Ostali naslovi državnih prvaka su otišli u splitsku V. gimnaziju, Tehničku školu Ruđer Bošković, Gimnaziju Pula, Gimnaziju Požega i Gimnaziju Beli Manastir. Sve rezultate možete pogledati ovdje.

www.infokup.hr

Primošten je od 17. do 20. ožujka ugostio finale ovogodišnjeg Natjecanje iz informatike i računarstva (Infokup 2014.) u kojem je u srednjoškolskoj konkurenciji nastupilo čak 84 natjecatelja podijeljenih u tri kategorije. Kao što to već biva godinama i ovog puta najuspješniji su bili učenici zagrebačke XV. gimnazije. Adrian Beker, Domagoj Bradač i Dominik Gleich su MIOC-u donijeli naslove državnih prvaka u kategorijama Primjena algoritama uporabom programskog jezika Pascal/C/C++ za 1., 2. i 4. razrede, a osim njih učenici ove ugledne škole su se okitili s još šest medalja. Osim rezultatski, zagrebački učenici su i brojčano bili nadmoćni na ovom natjecanju jer ih je od ukupno 84 u srednjoškolskoj konkurenciji iz Zagreba bilo čak 39.

'Informatika će dobiti drugačiji tretman u školama'

Važnost ovog natjecanja je potvrdila i činjenica da je osim sponzora iz Otvorenog učilišta Algebra,Visoke škole za računarstvo, Microsofta i Bolje ideje na svečanom zatvaranju bio i ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović. Upravo on je ukazao na važnost informatike izabravši ovo natjecanje kako bi najavio promjene u tretmanu ovog bitnog područja u našem obrazovnom sustavu. – Kao član stručnog povjerenstva inzistirao sam da se informatika vrednuje prilikom upisa u srednje škole. Nadam se da će taj prijedlog biti prihvaćen nakon javne rasprave. Također, predložio sam da se svako sudjelovanje na državnom natjecanju boduje s jednim bodom. Izgleda da će se vrednovati s 0,5 bodova, ali i to je nešto, izložio je Filipović skore promjene u sustavu. Za kraj je uz čestitku istaknuo kako se nada da i ovako konkurentni budući stručnjaci neće otići iz Hrvatske.

Dvojica maksimalnih za optimizam pred Olimpijadu

Posebno je upečatljiv bio nastup Dominika Gleicha koji već četvrtu godinu zaredom pobjeđuje u kategoriji Primjena algoritama uporabom programskog jezika Pascal/C/C++ što je tek drugi takav slučaj otkad je ovog natjecanja. Svoju posljednju sezonu je odradio u velikom stilu rješivši ispit s maksimalnim brojem bodova što mu je donijelo i posebnu titulu najnatjecatelja.

– Realan cilj koji smo postavili pred sebe je ostvaren. Zacrtali smo osvojiti tri naslova državnih prvaka i to smo i uspjeli. Naša tajna je u kontinuiranom radu. Krećemo od prvog razreda te one učenike koji su se već natjecali u osnovnoj školi nastavljamo pripremati za srednjoškolska natjecanja, a one koji nikada nisu bili u tom području polako uključujemo. Svake godine se pojavi nekoliko onih koji se zainteresiraju. Sustav je takav da oni rade dosta programiranja na samoj nastavi, a imamo i dodatne pripreme. Interesantno je da se bivši učenici rado vraćaju u školu i pomažu nam u pripremi. Taj generacijski prenos znanja je vrlo bitan, otkrio je profesor Nikola Dmitrović, mentor dijela natjecatelja iz XV. gimnazije, tajnu uspjeha ove škole.

Osim Gleicha maksimalan broj bodova u svojoj kategoriji Primjena algoritama uporabom programskog jezika Pascal/C/C++ za 3 razred je ostvario i Ivan Lazarić iz Gimnazije Pula spriječivši time potpunu dominaciju XV. gimnazije u ovom natjecanju. Spomenuti ‘stopostotni’ dvojac, ali i svi ostali pobjednici natjecanja u programiranju odnosno kategoriji ‘Algoritama ‘ konkurirat će za Informatičku olimpijadu no do konačnog plasmana će morati proći još neka izlučna natjecanja poput HIO-a koji se održava sredinom travnja.

Žestoka borba za naslove u Osnovama informatike

Ako su ‘Algoritmi’ pokazali nadmoć zagrebačkog MIOC-a može se reći da su u ostalim kategorijama škole iz manjih sredina ipak došle na svoje. Natjecanje iz Osnova informatike ponudilo je mnoštvo uzbuđenja u sve tri podkategorije.

Izdvojeni članak

Informatička olimpijada: hrvatski srednjoškolci pokupili 4 medalje

Pobjedu u konkurenciji gimnazija je odnio Vasilije Perović iz Gimnazije Beli Manastir ostavivši u tijesnoj završnici iza sebe prošlogodišnjeg prvaka Marka Kumrića iz Splita. Prebrojavali su se bodovi još neko vrijeme nakon završetka no srednjoškolac iz Belog Manastira je naposlijetku zasluženo odnio naslov na sjevero-istok Hrvatske.

Ništa manje napeto nije bilo ni među natjecateljima iz prirodoslovno-matematičkih gimnazija gdje je Marin Maričević iz Požege sa samo jednim bodom prednosti iznenadio i pobijedio ispred Tomislava Buhiničeka iz zagrebačkog MIOC-a. Inače, ovo je kategorija u kojoj su se učenici XV. gimnazije proteklih gotovo pretplatili na prva mjesta no mladi Požežanin je ovog puta ipak bio najbolji.

Da naslove državnih prvaka u Zagreb ne bi donosili samo miočani pobrinuo se Antonio Kukas iz Tehničke škole Ruđer Bošković koji prvo mjesto u konkurenciji strukovnih škola podijelio sa sjajnim Bjelovarcem Tomislavom Vukelićem. Egal na vrhu članovima povjerenstva nije dao drugog izbora već da obojicu mladića nagrade zlatom.

Splićanin razvio najbolji softver

Splićanin Josip Mišković iz V.gimnazije ‘Vladimir Nazor’ pobrinuo se da jedna titula ipak ostane na moru. On je, naime, u sklopu svog projekta SwimTurn razvio najbolji softverski rad na ovogodišnjem natjecanju te zauzeo prvo mjesto ispred predstavnika dviju zagrebačkih škola, V. i XV. gimnazije.
Zanimljivo je da je i u konkurenciji osnovaca u ovoj kategoriji zlato, ali i srebro otišlo u okolicu Splita, točnije u Solin, odnosno Omiš.

Ovim Miškovićevim rezultatom ‘Nazor’ je postao jedina škola izvan metropole koja je na ovogodišnjem Info kupu osvojila više od jedne medalje što svakako veseli predstavnike Splitsko – dalmatinske županije.

Sve rezultate možete pogledati ovdje.

U 'Nazoru' se dobro radi i vide se rezultati

Čast splitskih škola ove je godine na Info kupu obranila V.gimnazija, češće nazivana ‘Nazorova’. Predstavnici ove škole su jedini izvan Zagreba koji su dohvatili dvije medalje, a Josip Mišković se, kao što smo već spomenuli, okitio i naslovom državnog prvaka. Njihova zapaženija uloga na Info kupovima više nije novost jer su i prošle godine imali prvaka što pokazuje da se u ovoj školi dobro radi. – Mi već godinama ostvarujemo dobre rezultate iz informatike. Opća smo gimnazija ali imamo jako dobre rezultate na natjecanjima iz Osnova informatike. Zadnje tri godine smo dva puta bili prvi i evo ove godine sam tijesno izgubio, ali u svakom slučaju takvi su rezultati pokazatelj kontinuiranog rada. Osim Osnova ove sezone smo uzeli i prvo mjesto u Razvoju softvera. Za rezultate je potrebna i dobra generacija, ali i profesori poput Ivice Buble koji će se posvetiti učeniima, ustvrdio je Marko Kumrić, učenik V. gimnazije u Splitu i višestruki osvajač medalja na državnim natjecanjima. Dodao je za kraj još kako je zapravo najveći problem činjenica da opće gimnazije imaju samo jednu godinu informatike.