Pretraga

Isprobajte ovo ljeto neke od nezaboravnih adrenalinskih atrakcija na Jadranu

A- A+

Ljetovanje ljudi većinom povezuju s izležavanjem na plaži, sunčanjem i kupanjem, no to već odavno nije dovoljno za savršeno ljeto, osobito mlađoj populaciji. Postalo je važno i što se konzumiralo, vidjelo, ali i što se sve isprobalo. Stoga su adrenalinske atrakcije postale sastavan i nezaobilazan dio ljetnog odmora, pa smo istražili gdje i koje sve možete isprobati na našem Jadranu.

www.fashionoverreason.com

Danas se aktivan odmor pretvorio u cijeli jedan pokret, ali i u unosan posao. Nije više dovoljno vratiti se kući s preplanulom puti i nekoliko fotografija s plaže, pa su u zadnjih nekoliko godina diljem naše obale niknuli razni adrenalinski parkovi, raftinzi, kitesurfing, bungee jumping te mnogi drugi za koje većina nije niti čula. Zato smo se potrudili pronaći najbolje adrenalinske lokacije na Jadranu koje ovog ljeta samo čekaju posjetitelje željne adrenalina.

Izdvojeni članak

Novi bonton na Zrću: Nema više opijanja na plaži i glasnog partijanja

Stručnjaci su ustanovili da se najučinkovitije odmara onda kada se u odmor ukomponira i malo napora koji osobito doprinosi zabavi i zadovoljstvu u kombinaciji s prirodom, društvom i druženjem. Istraživanje Instituta za turizam o stavovima i potrošnji turista prije četiri je godine zaključilo da oko deset posto turista dolazi u Hrvatsku motivirano prvenstveno sportom i rekreacijom. Za aktivan odmor najzainteresiraniji su francuski i slovenski gosti.

Ne čudi stoga što na Jadranu praktički više nema domaćina koji u svoju ponudu nisu uključili i neku fizičku aktivnost. Popularni su, među ostalim, letovi balonom, jahanje, karting, bungee jumping, kitesurfing – kombinacija zmajarenja i surfanja, golf, slobodno penjanje, istraživanje špilja, treninzi preživljavanja, jeep safari te mnogi drugi.

Izdvojeni članak

Do mora iz kontinentalne Hrvatske uz studentski budžet

Bungee jumping za najhrabrije

Svakako jedna od najpoznatijih i najčešćih adrenalinskih atrakcija po obali. Svi su čuli za bungee, no puno je manji broj onih koji su se ohrabrili i zaista odlučili za taj skok na glavu. Legenda kaže da se bungee jumping pojavio prvi put na otocima Pentecost u Južnom Pacifiku. Za vrijeme Drugog svjetskog rata zapadnjaci su prvi puta došli na njihov otok i otkrili ovaj narod te njihov neobični ritual. Zapadni svijet je za ovaj običaj saznao tek 1955. godine iz reportaže Irvinga i Electe Johnson u časopisu National Geographic.

U našoj se zemlji, bungee skokovi nude pretežito s mostova, no ima i onih koji su na kranovima. Najveća visina s koje se u Hrvatskoj može skočiti te najveći bungee nalazi se na Masleničkom mostu, a otvoren je 2006. godine. Za njim ne zaostaje niti onaj na Šibenskom mostu otvoren prije čak 15 godina, dok je prvi bungee skok kod nas bilo moguće izvesti u Poreču, devedesetih godina i to s 30-metarskog krana.

Ovog ljeta možete skočiti i u metropoli, na Jarunu te u Makarskoj i na Zrću gdje će se uskoro uvesti i noćni skokovi. Cijene skokova kreću se između 250 i 400 kuna, a osim novca trebat će vam i malo hrabrosti, ukoliko se već niste suočili sa skokom na glavu s tolike visine.

www.tourismupdates.com

Fly board – igračka iz budućnosti

Jedni u moru igraju picigin, drugi bilijar, treći air hockey, boxer te raznorazne druge igre, dok neki po moru lete. Ako se pitate kako je to moguće, odgovor je ‘fly boarding’. To je novi, inovativni sustav koji na potisak vode omogućava čovjeku lebdjenje i do 10 metara iznad vodene površine.

Izdvojeni članak

Kako izgledati besprijekorno na plaži

Flyboard se pokreće snagom motora jet skija za koji je naprava pričvršćena, a osoba na flyboardu navigira, dok vozač jet skija kontrolira snagu kojom se flyboard kreće. Tako nekako radi ova nadasve zabavna ljetna atrakcija, a najzanimljivije su vratolomije koje možete izvoditi u zraku pomoću nje. U ovakvim se akrobacijama može iskušati svatko. Nije potrebno nikakvo prijašnje iskustvo, samo dobra volja i želja za zabavom.

Ovu vrstu morske aktivnosti izumio je francuski prvak jet ski utrka Franky Zapata, a pošto je flyboard apsolutni adrenalinski hit ovog ljeta, želite li ga isprovati, to možete napraviti na tri lokacije na Jadranu – Pag, Baška voda i Poreč. Za ovaj nezaboravan osjećaj morat ćete izdvojiti nemalu sumu od 500 kuna.

www.azflyboardrentals.com

Devil boat – prava adrenalinska vožnja

Devil boat, odnosno, ‘đavolji brod’ nova je turistička adrenalinska atrakcija na moru kakva za sada postoji u samo četiri grada u Europi. A jedan od njih je i Poreč gdje ovog ljeta možete isprovati ovu ludu novotariju na moru koja je najjednostavnije rečeno, spoj vrhunske zabave i adrenalina.

Iako su to govorili i za Titanic, navodno je Devil boat zaista nepotopljiv, a okreće se za 360 stupnjeva i ima 460 konjskih snaga. Postiže brzinu od 85 kilometara na sat. Najatraktivnija značajka ovog oblika morske zabave je što brod ide i ispod mora, a nakon potapanja sva voda u samo četiri minute izađe van. Zvuči vrlo zabavno, zar ne?

www.likecroatia.com

Kitesurfing – najekstremniji sport na vodi

Kitesurfing je ekstremni sport na vodenim površinama, posljednjih godina sve popularniji i na jadranskoj obali. U njemu se koristi zmaj koji leti na pogon vjetra te daska kojom se kitesurfer kreće po površini mora, oceana, ali i jezera. U ovom adrenalinskom sportu postoje tri discipline – freestyle, freeride te race.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Seksi jednodijelni badići za svaku figuru

Posljednja se razmatra i kao jedna od novih olimpijskih disciplina. Za bavljenje kitesurfingom, koji se još naziva i kiteboarding, idealna su vjetrovita područja kakvih na našoj obali ne nedostaje, budući da je sport ovisan o vremenskim prilikama. Trikovi, skokovi i letovi neka su od obilježja ovog ekstremnog sporta stoga je osim za kitesurfere, atraktivan i za publiku.

Za razliku od ostalih adrenalinskih atrakcija, za kitesurfing će vam trebati obuka jer ovo je po mnogima najekstremniji sport na vodi. Kiteati možete naučiti u Sabunikama kod Nina, Bolu na Braču, na ušću Neretve, gdje postoji po nekoliko škola kitesurfinga, te na još nekoliko mjesta, ili kod nekih privatnih instruktora.

Za naučiti osnove ovog ekstremnog sporta preporuka je oko pet dana, dnevno po dva sata efektivnog rada. Pošto veoma ovisi o individualnosti taj proces se može i ubrzati, no koliko god ovaj sport bio atraktivan, cijena poduke u trajanju od 10 sati baš i nije. Naime, cijena je oko tri tisuće kuna.

www.miamikiteboarding.com

Parasailing – već uobičajen, no ne i dosadan

Parasailing je, najjednostavnije rečeno, panoramski let padobranom koji vuče gliser, a izvrstan je izbor kada boravak na jednoj od jadranskih plaža želite učiniti uzbudljivijim.Pogled koji se s visine pruža čaroban je, a zahvaljujući opremi i znanju posade, doživljaj je dostupan i za skupine od dvoje ili troje posjetitelja. Cijena vožnje se kreće između 300 i 500 kuna, kako – gdje na obali.

Osim parasailinga, obično je na plažama gdje se nudi, uz njega i čitav niz drugih atrakcija kojima možete ispuniti dan na plaži, poput popularnih ‘tuba’ koje postoje već čitav niz godina diljem Jadrana te banane koju vuče gliser. Dostupni su i čamci za iznajmljivanje, motorni ili na vesla te vodeni skuteri, kajaci, skije, daske za jedrenje, pedaline, sandoline i mnogi drugi ne toliko adrenalinski sportovi i doživljaji.

www.mauritius.genosy.com

Isprobajte ovo ljeto neke od nezaboravnih adrenalinskih atrakcija na Jadranu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap