Pretraga

Istječe najvažniji rok za sve koji upisuju srednju, o jednoj stvari posebno trebate voditi računa

A- A+

Pred otprilike 38 tisuća osmaša važni su dani – uskoro završava proces upisa u srednje škole. Srednjoškolske programe u kojima će nastaviti školovanje mogu birati do srijede u podne, nakon čega se zaključavaju liste prioriteta. Pritom posebno trebaju voditi računa o tome da im je na vrh liste postavljen obrazovni program kojeg najviše žele upisati.

Ilustracija: Pexels

Točno u podne 7. srpnja zaključat će se zaključat će se liste prioriteta kandidata koji upisuju srednje škole. No, valja još jednom naglasiti kako učenici svoju listu prioriteta trebaju pripremiti tako da na vrh liste postave obrazovni program koji najviše žele upisati, a zatim i ostale, željenim redoslijedom. To je važno jer će se kandidat optimalno rasporediti na obrazovni program koji im je najviši na listi prioriteta, a za koji se, prema ostvarenim bodovima, nalazi u sklopu upisne kvote.

Nakon zaključavanja lista kreće ispis prijavnica

Nakon što se zaključaju liste prioriteta, istog trenutka osmašima će biti omogućen dohvat prijavnice.

– Prijavnice moraju potpisati kandidat i njegov roditelj/skrbnik. U opravdanom slučaju, ako kandidat nije u mogućnosti potpisati prijavnicu, dovoljan je potpis roditelja/skrbnika. Ako ni roditelj/skrbnik nije u mogućnosti potpisati prijavnicu, prijavnicu može potpisati opunomoćena osoba (roditelj/skrbnik daje punomoć kod javnog bilježnika). Samo kandidati kojima je u sustavu označeno da su predali potpisanu prijavnicu naći će se na konačnim ljestvicama poretka, stoji u obavijesti u sustavu upisi.hr.

Dodatno je pojašnjeno i kako će učenici 8. razreda škola u RH svoje prijavnice moći ispisati sa svog sučelja na kartici ‘Moj odabir’, a mogu ih i zatražiti od razrednika u svojoj osnovnoj školi. Prijavnice se zatim potpisane, na vrijeme, moraju elektronički ili osobno dostaviti razredniku do 9. srpnja 2021. godine u 15:00 sati.

I učenici škola u RH koji nisu 8. razred (kandidati za umjetničke škole, ponavljači) od trenutka zaključavanja liste prioriteta moći će ispisati prijavnicu sa svoga sučelja na kartici ‘Moj odabir’. Dužni su ih potpisane elektronički ili osobno dostaviti u istom roku kao i redovni učenici, ali upisnom povjerenstvu u školu koja ih je aktivirala. Učenici koji su ostvarili pravo izravnog upisa kao učenici s teškoćama u razvoju na rangiranju koje je završeno 24. lipnja 2021. ne nose prijavnice u osnovnu školu (jer su svoju prijavu potpisali u županijskom upravnom odjelu). Kandidati koje je registrirao Središnji prijavni ured, prijavnice do 9. srpnja 2021. godine u 15:00 sati dostavljaju Središnjem prijavnom uredu na adresu e-pošte [email protected]

Izdvojeni članak
učenik

Ministarstvo nam je dalo podatke: Ovo su trenutno najpoželjnije srednje među osmašima u Hrvatskoj

‘Aplikacija će kandidata automatski rasporediti na obrazovni program koji mu je najviši na listi’

– Potpisivanjem prijavnice svi kandidati potvrđuju svoju stvarnu namjeru upisa u bilo koji obrazovni program naveden u prijavnici. Aplikacija će kandidata automatski rasporediti na obrazovni program koji mu je najviši na listi prioriteta, a na kojemu prema broju bodova ulazi u upisnu kvotu. Također, ova prijava ne garantira upis u odabrane obrazovne programe, ako upisna kvota u trenutku objave konačnih ljestvica poretka bude popunjena kandidatima s više bodova. Molimo učenike da detaljno provjere prijave programa, minimalne bodovne pragove škola i realno postave svoje prioritete, stoji u obavijesti Središnjeg prijavnog ureda.

Konačne ljestvice poretka za sve programe, pa i one s ranijim rokom prijave, bit će generirane 10. srpnja 2021. godine. Nakon objave konačnih ljestvica, od 12. do 14. srpnja počinje teći rok za dostavu potpisanog obrasca o upisu u I. razred srednje škole (upisnice) u srednju školu u koju se učenik upisao. I ove se godine to može obaviti online putem, e-mailom, a valja naglasiti kako škole same određuju točne datume za zaprimanje upisnica i dodatne dokumentacije unutar tog predviđenog razdoblja i objavljuju ih u natječaju te na svojoj mrežnoj stranici te oglasnoj ploči škole.

Kako izračunati bodove i doznati sve o školi koju želite upisati?

Uz pomoć našeg Kalkulatora bodova saznajte koliko bodova prilikom upisa možete očekivati. Na profilu svake srednje škole možete izračunati bodove koji su vam potrebni za upis baš te škole. Ovim kalkulatorom možete izračunati koliko ćete bodova imati na temelju ocjena iz osnovne škole, a možete i vidjeti koliko je minimalno bodova potrebno za upis škole te prosječan broj bodova upisanih učenika.

A u pronalasku srednje škole koja je baš za vas pomoći će vam i naše Online predstavljanje škola. Škole se predstavljaju kroz nekoliko rubrika: naziv škole, lokacija, kratki opis škole, povijest škole, uvjeti upisa, fotografija i video, kontakti.