Pretraga

Kreće štednja energije: Zagrebački faks među prvima koji su ograničili paljenje klime na 25 °C

A- A+

Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu ograničio je hlađenje prostorija na 25 stupnjeva. Prema procjenama će uštedjeti 20 posto energije. Ovom odlukom postali su jedna od prvih javnih ustanova koja je uvela ograničenja u rashlađivanju prostorija.

Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu|foto:
www.pmf.unizg.hr

Prirodnoslovno-matematički fakultet odlučio je biti primjer drugim javnim ustanovama. Zbog problema u opskrbi plinom očekuje se kako će Europska komisija od članica zatražiti smanjenje hlađenja u javnim ustanovama, a PMF ih je preduhitrio i ograničio postavljanje klima uređaja na 25 °C, piše Jutarnji list.

Planiraju proizvoditi električnu energiju

Prema procjenama, PMF će smanjenjem hlađenja time uštedjeti 20 posto energije, a planiraju i proizvoditi vlastitu električnu energiju.

– PMF u Zagrebu je odluku o namještanju klima-uređaja donio na fakultetskom kolegiju 17. svibnja 2022. godine, a podsjetnik je poslan svim zaposlenicima 27. lipnja na početku toplinskog vala. Fakultet je, k tome, financirao izradu elaborata za postavljanje fotonaponskih elektrana na krovovima zgrada Matematičkog, Fizičkog i Geofizičkog odsjeka ukupne snage od 192 kW. Za dva tjedna raspisat ćemo javnu nabavu za izvođenje navedenih radova, izjavio je dekan Mirko Planinić za Jutarnji list.

Izdvojeni članak

Zamislite da u školi učite štedjeti struju i kako bacati što manje hrane? Učenici iz Karlovca to već rade

Primjer ostalima

Planinić je također istaknuo da PMF želi biti primjer u racionalnom trošenju energije.

– Naručili smo Tehničko-ekonomsku studiju energetske obnove zgrada Fakulteta od profesorice Tee Žakule i njezina tima s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. PMF želi biti primjer u racionalnom trošenju energije i korištenju obnovljivih izvora što je u skladu s našom misijom da mijenjamo društvo znanjem, izjavio je Planinić.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap