Pretraga

Krenuli su natječaji za stipendije županija: Jedna od većih studentima daje 1.200, učenicima 500 kn mjesečno

A- A+

Školska godina se zahuktava, uskoro će se u klupe vratiti i studenti, što znači da započinje razdoblje otvaranja natječaja za stipendije. Među prvima od većih županija koje su ga raspisale je Osječko-baranjska, koja u više kategorija studentima dodjeljuje stipendiju od 1.200 kuna mjesečno, a učenicima od 500 kuna.

novac kune

Foto: srednja.hr

Osječko-baranjska županija otvorila je natječaj za dodjelu stipendije kojom će stipendirati učenike od prvog razreda srednje škole, a studente od četvrte godine integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija ili prve godine diplomskog studija tijekom jedne školske, odnosno akademske godine i to u trajanju od 10 mjeseci. Studenti prve, druge i treće godine preddiplomskog studija ne mogu ostvariti pravo na ovu stipendiju.

Stipendija se dodjeljuje u četiri kategorije

Kako stoji u natječaju, stipendija se dodjeljuje u sljedećim kategorijama: darovitim učenicima i studentima; učenicima i studentima koji se obrazuju za zanimanja utvrđena Listom zanimanja iz STEM područja; učenicima i studentima koji se obrazuju za zanimanja utvrđena Listom deficitarnih zanimanja i
te učenicima i studentima slabijeg socijalnog statusa.

Na listi STEM zanimanja za učenike ove se godine nalaze CNC operater, strojobravar, strojarski računalni tehničar, medicinska sestra/tehničar opće njege i elektrotehničar, a za studente su to magistar/specijalist struke u području strojarstva, računarstva ili elektrotehnike, doktor medicine, doktor dentalne medicine i doktor veterinarske medicine.

Za stipendiju za deficitarna zanimanja mogu konkurirati učenici koji se školuju u sljedećim programima: zidar, stolar, bravar, vozač motornog vozila, kuhar, automehaničar, elektroinstalater, mesar, keramičar, vodoinstalater. U istoj kategoriji za studente natječu se oni koji su na studijima kojima stječu sljedeća zvanja: magistar/specijalist struke u području građevinarstva, geodezije, socijalne pedagogije, logopedije, geografije, edukacijske rehabilitacije ili farmacije.

Izdvojeni članak
hrvatska kuna, novčanice i kovanica

Pitali smo studente što misle o Vladinim mjerama: ‘Povećana stipendija i dalje će biti nedovoljna za život’

Učenicima 500, studentima 1.200 kuna mjesečno

Osnovni uvjeti koje studenti i učenici moraju zadovoljiti jest da su državljani Republike Hrvatske, imaju status redovitog učenika ili studenta, a prvi put su upisani u razred/godinu na temelju koje ostvaruju pravo na stipendiju te da imaju prebivalište na području Županije kontinuirano najmanje dvije godine. Ostali kriteriji ovise o kategoriji u kojoj se prijavljujete, a možete ih vidjeti u natječaju pri dnu teksta.

Kroz natječaj će biti dodijeljeno ukupno 100 stipendija učenicima i 70 stipendija studentima za 2022./2023. školsku, odnosno akademsku godinu. Stipendija za učenike je 500 kuna mjesečno, a za studente 1.200,00 kuna mjesečno.

Natječaj je otvoren do 7. listopada 2022. godine, a prijave se podnose na adresu:

Osječko-baranjska županija
Upravni odjel za obrazovanje i mlade
za Povjerenstvo za dodjeljivanje stipendija učenicima i studentima
Županijska 4/II, 31 000 Osijek

Što ej sve potrebno poslati te koji su kriteriji u svakoj od kategorija, pogledajte u tekstu natječaja ispod. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Copy link
Powered by Social Snap