Pretraga

Magistrica inženjerstva otkrila što je naučila radeći kao konobarica

A- A+

Emily Nodine diplomirala je strojarstvo i magistrirala

inženjerstvo, no nakon obrazovanja nije htjela odmah

raditi u struci, stoga je tri godine konobarila. Sad

se posvetila ozbiljnoj karijeri i shvatila da su joj

društvene vještine i znanja koja je stekla radeći kao

konobarica u baru u korporativnom okruženju pomogli

više od ičega što je naučila tijekom školovanja.

Nije rijetkost da diplomci za vrijeme potrage za

ozbiljnim i stalnim poslom rade poslove za koje su

prekvalificirani samo kako bi od nečega živjeli. Mnogi

takvi rade u raznim klubovima i kafićima, vjerojatno

nesvjesni da i na taj način napreduju. Emily Nodine,

koja je diplomirala strojarstvo i magistrirala

inženjerstvo, tri godine je provela radeći kao

konobarica i otkrila bitne stvari koje je tako

naučila, a koje su joj, kako tvrdi, pomogle u

karijeri.

Izdvojeni članak

Evo tko zapravo utječe na vaše stavove prema karijeri

Javni nastup lakše podnosi

Radeći u baru redovno je morala stati na binu pred 200

– tinjak pijanih ljudi i najaviti bend, dobitnike

glupih nagrada ili ojaviti pobjednicu natjecanja u

mokrim majicama. Sve to često je bilo u provokativnoj

odjeći, pa joj je nakon toga govoriti u odjeći pred

200 ljudi na konferenciji ništa strašno.

Jednom je prilikom izvrnula poslužavnik s osam piva

ravno na bebu. Prestravila se, piše, a bojala se i da

će je roditelji tužiti. Ali kako je bila gužva, nije

imala izbora nego ispričati se i nastaviti posluživati

goste, usput plativši roditeljima večeru. Pouka koju

je izvukla iz toga – što se duže fokusirate na

neuspjeh, prije nego nastavite dalje, to ćete više

zaostati i bit će vam teže.

Izdvojeni članak

Ovo će biti najtraženiji poslovi u 2014. godini

Svi su ljudi isti

U profesionalnom svijetu postoji nešto što se zove

hijerarhija, no ako sve te ljude skinete s njihovih

pozicija u stavite u kafić, svi su oni samo obični

ljudi. U poslovnom svijetu više ne vidim status i tako

je puno lakše raditi, kaže Nodine.

– Sjećam se mnogih večeri kad se činilo da bez

obzira koliko brzo radimo, ne uspijevamo udovoljiti

zahtjevima ljutih gostiju za pićem. Mislila sam da

nikad nećemo uspjeti sve poslužiti, rekla je te dodala

kako se u takvoj situaciji uvijek treba koncentrirati

na sadašnjost i rad dok kriza ne nestane. – Uvijek

ćete uspjeti riješiti naizgled nemoguć zadatak ako se

koncentrirate na jednu po jednu stvar i date najbolje

od sebe, rekla je inženjerka.

Izdvojeni članak

Ovi vam se poslovi nude u Njemačkoj

Nekada morate raditi i ono što nije direktno vaš posao

Osoblje u baru je tim koji ima zajednički cilj. Iako

je bila glavna šankerica kad je radila u baru, nije

joj bilo teško obavljati pomoćne poslove ako je u tom

trenutku pomoćnik preuzeo posao izbacivača jer je

izbacivač imao pune ruke posla u drugom dijelu bara. –

U kriznoj situaciji titule ne postoje i morate raditi

sve kako bi vaš tim uspio, upozorila je Nodine.

Kad radite, nije neuobičajeno da ste u sebi u potpunoj

panici zbog previše zadataka koje istovremeno morate

obaviti. Ali gosti ne žele znati da imate previše

posla ili da ste pod stresom, žele samo osjećati da se

netko o njima brine i da je sve pod kontrolom. Tako je

i sa šefovima i klijentima, piše Emily Nodine za

Business Insider. – Što se više vidi da ste pod

stresom, to se doimate nesposobnijima. Naučite

ponašati se i govoriti mirno dok u sebi proživljavate

napad panike, zaključila je sada uspješna poslovna

žena.

Magistrica inženjerstva otkrila što je naučila radeći kao konobarica
Share via
Copy link
Powered by Social Snap