Pretraga

Masakr u Oregonu 45. je pucnjava u američkim obrazovnim ustanovama u 2015.

A- A+

Pucnjave i masakri po američkim obrazovnim ustanovama i dalje šokiraju, ali više ne iznenađuju. Huffington Post objavio je kalendar koji označava čak 45 pucnjava po školama i koledžima u 2015.

Hunffington post

Izdvojeni članak

Jedna osoba ubijena u srednjoškolskoj pucnjavi

Pucnjaca na koledžu u Oregonu u Sjedinjenim Američkim
Državama zgrozila je svjetsku javnost. Chris Harper-Mercer (26) otvorio
je vatru na koledžu te ubio devet a ranio sedam ljudi prije no što je
ubijen u razmjeni vatre s policijom.

Ovakve stravične vijesti ne prestaju šokirati svjetsku javnost, ali  su postale toliko učestale da teško više ikoga mogu iznenaditi.

Portal Huffington Post na svojim Facebook stranicama objavio je kalendar na kojem su obilježeni datumi čak 45 pucnjava po američkim obrazovnim ustanovama samo ove godine.

Zaspisi o raznoraznim pucnjavama po američkim školama mogu datiraju još od devetnaestog stoljeća.

Najtragičniji napad u jednoj obrazovnoj ustanovi u SAD-u dogodio se 1927. u mjestašcu Bath Township, kada je Andrew Kehoe detoniravši bombu u osnovnoj školi ubio tridesetosmero djece i šestoro odraslih ljudi.

Napadi u američkim školama i koledžima nastavili su se kroz cijelo dvadeseto stoljeće, ali u fokus svjetske javnost dolaze tragičnom pucnjavom u školi Columbine u gradiću Littletonu u Coloradu 1990. Osamnaestogodišnji Eric Harris i sedamnaestogodišnji  Dylan Klebold ubili su tada 13 ljudi, ranivši još 21 osobu prije no što su izvršili suicid.

Niti godinu dana poslje tragedije u Columbineu, u tragičnoj nesreći u osnovnoj školi Buell u Flintu život je izgubila najmlađa žrtva ovakvih pucnjava,  šestogodišnji Dedrick Owens.

Do tragedije u Oregonu, u pucnjavama po američkim školama samo je ove godine živote izgubilo šestoro ljudi.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap