Pretraga

Mladi novinar autor je slikovnice za djecu: ‘Nisam roditelj, ali želio sam dati neko rješenje’

A- A+

Mladi novinar Ivor Kruljac autor je priče u dječjoj slikovnici o medijskoj pismenosti. Radnja prati dječaka Tomislava koji obožava junaka Čovjeka-Skočkića, fiktivnog superjunaka i pop kulturnu ikonu koja je postala megapopularna u crtanim filmovima, stripovima i kao igračka. Na kraju slikovnice nalaze se i savjeti za roditelje, a slikovnica je dostupna u online izdanju i to potpuno besplatno.

slikovnica za djecu medijska pismenost 'nestavrni skokovi'

Foto: Promo

‘Nestvarni skokovi’ naziv je nove dječje slikovnice koja ih educira o medijskoj pismenosti. Slikovnica je izdana zahvaljujući projektu Djece medija, a autor priče je mladi diplomirani novinar Ivor Kruljac. Radnja prati dječaka Tomislava koji obožava junaka Čovjeka-Skočkića, fiktivnog superjunaka i pop kulturnu ikonu koja je postala megapopularna u crtanim filmovima, stripovima i kao igračka.

– Djeci je ponekad teško razlikovati stvarni i virtualni svijet, stoga je cilj slikovnice potaknuti ih na promišljanje o sadržaju s kojim se susreću u medijima te ih upozoriti na potencijalne opasnosti do kojih može doći pri oponašanju fiktivnih likova, navode iz udruge Djeca medija.

Izdvojeni članak

Jedan zagrebački park mogao bi dobiti ime po liku iz slikovnice koju smo svi obožavali

Ideju za slikovnicu dobio je još na faksu

Cilj slikovnice je približiti najmlađima medijsku pismenost, a na kraju slikovnice nalaze se savjeti za roditelje vezani uz rani razvoj djeteta i uspostavljanja kvalitetnog odnosa s njime.

– Ideju za priču sam dobio još 2018. godine, kao nekakvu malo zakašnjelu reakciju i naknadno razmišljanje o gradivu kolegija koji sam slušao 2017. na Fakultetu političkih znanosti, a zvao se ‘Mediji i nasilje’. Prisjetio sam se nekih svojih anegdota iz djetinjstva nastalih zbog gledanja crtića i malo pomalo, počela se stvarati priča, rekao nam je novinar Kruljac.

Izdvojeni članak

Iza najpoznatijeg hrvatskog bloga za ljubitelje knjiga stoji – gimnazijalka: Razgovarali smo s njom

‘Nisam roditelj, ali sam želio prenijeti neko idealno rješenje tih problema iz dječje perspektive’

Smatra kako je medijska pismenost izrazito bitna te da je u toj dobi važno pronaći balans tako da se ne sprječava dječja mašta i razvitak kreativnosti, ali da se druge strane objasne i postave granice stvarnosti kako se dijete ne bi ugrozilo i potencijalno ozlijedilo želeći oponašajući scenu koja im se sviđa iz crtića.

– Stručni suradnici iz Djece medija su to na kraju slikovnice puno bolje objasnili roditeljima nego što bih ja mogao, a ova priča je pisana iz dječje perspektive, budući da nisam roditelj ali sam želio, razmišljajući o nekim događajima iz svog djetinjstva, kroz priču prenijeti neko idealno rješenje tih problema iz dječje perspektive, odnosno kako bi kao dijete volio da roditelji rješavaju takve stvar, istaknuo je Kruljac.

Osim u tiskanom izdanju, slikovnica je dostupna i u online obliku i to potpuno besplatno, a možete ju pronaći na ovoj poveznici. Uz Ivora Kruljca kao autora priče tu je i Nina Alvir kao ilustratorica, a urednik knjige je Danijel Labaš, dok je lekturu radila Lina Malek. Stručni suradnici su Marija Granić i Nedjeljko Marković.

Copy link
Powered by Social Snap