Pretraga

Mladi Varaždinac BMX-om osvaja prvenstva u domovini, ali i inozemstvu

A- A+

Svaka mlada osoba koja se u moderna vremena aktivno bavi sportom zaslužuje poštovanje, a oni koji se pri tome bave nekim extremnim, manje popularnim sportom, definitivno trebaju biti predstavjeni javnosti. Jedan od njih je i Marin Ranteš (17), mladi bmx rider iz Varaždina, koji je na brojnim natjecanjima pokazao svoju nadmoć nad mnogim kolegama, i time poručio da od njega još mnogo toga možemo očekivati. Sve o ovom neobičnom sportu, ali i njegovim planovima i ciljevima van njega, saznali smo u razgovoru s talentiranim Marinom.

Marin Ranteš je 17-godišnjak iz Varaždina, koji svo svoje vrijeme i energiju ulaže u vožnju BMX-a. Na sceni se pojavio još prije četiri godine, a mnogo truda, treninga i odricanja bilo je potrebno da pokaže kako se izdvaja od svih ostalih koji se time bave, te predstavi samo dio svojih sposobnosti koje će biti sve više vrijedne divljenja. Na prvim DNA Awardsima osvojio je nagradu za najboljeg mladog BMX ridera, a uspjeha ima još mnnogo. U razgovoru nam je otkrio svoje ostale brojne uspjehe, visoko postavljene ciljeve i nade.

Izdvojeni članak

Od oderanog lica do sponzorstva: Vožnja bmx-om je ekstremna i uzbudljiva

Dane i noći provodi na BMX-u

Marin često provodi cijele dane, a ponekad i noći u skate parku u Zagrebu. Budući da u Varaždinu ne postoji pravi skate park u kojem se mogu vježbati kompliciraniji trikovi, nije mu teško svaki vikend putovati u Zagreb ne bi li vježbao trikove na njegovom omiljenom prijevoznom sredstvu – BMX-u. Ovim ekstremnim sportom počeo se baviti prije četiri godine, a kako sam kaže, za njega to predstavlja život pun adrenalina, putovanja, novih poznanstava i druženja, ali i beskrajno mnogo rada. Sam priznaje da ga ništa ne ispunjava srećom toliko koliko uspjeh kod savladavanja novog trika.

– Svo svoje slobodno vrijeme provedem na bmx-u, a to prvenstveno ovisi o vremenskim prilikama. Živim u Varaždinu i tamo nema indoora, već samo mali skatepark sa mini rampom, na kojoj sam naučio sve svoje prve trikove. Kada je lijepo vrijeme to zna biti i do šest sati dnevno. Zimi vikendima odlazim u Zagreb, gdje postoji indoor Warehouse Skatepark Šupica i tada vozim cijeli dan i gotovo cijele noći. Često i noći provedem u indooru, odmorim koji sat i nastavim dalje sa vožnjom, ispričao nam je Marin.

Izdvojeni članak

Karlovačka gimnazijalka zlatna u kick-boxingu, brončana u taekwondou i puca na Olimpijske igre

Na natjecanjima pomeo konkurenciju

Disciplina koju on vježba zove se park, a za razliku od streeta, tu se doživljavaju naleti adrenalina, a trikovi su mnogo kompliciraniji i opasniji. Sati provedeni u skate parku definitivno nisu potrošeni uzalud, jer svoje vještine Marin pokazuje na brojnim natjecanjima, gdje redovito osvaja visoke nagrade. U zadnjih nekoliko godina sudjelovao je na natjecanjima diljem Hrvatske, ali i izvan domovine. Na natjecanjima Čudesni jam Rijeka, Pepsi jam Ljubljana, natjecanju u Čakovcu, Varaždinu, te na Urban Roof Ljubljana osvojio je prve nagrade. Na brojnim ostalim natjecanjima također je pokupio visoka mjesta na ljestvici.

Rezultati naravno ne dolaze bez truda, stoga je potrebno puno truda, odricanja, ali i hrabrosti. Ozljede i lomovi su česti pri treniranju ovakvog sporta, stoga je potrebna visoka fizička i psihička spremnost. Za sve to je Marin spreman, jer pred samog sebe postavio je mnoštvo ciljeva.

– Moje jedine ambicije su voziti svaki dan, svaki slobodni trenutak, te napredovati maksimalno. Svakako bih volio otići u Woodward camp u Ameriku, jer je tamo najbolji indoor na svijetu, sa najboljim uvjetima, mjesto gdje se mogu savladati kompliciraniji trikovi, otkrio nam je Marin.

Izdvojeni članak

Top sportašica: Košarkašica Petra Ramljak dvostruka osvajačica školskog Državnog prvenstva

‘Vrhunski rezultati ne mogu se postići bez mnogo znoja’

Sva ova natjecanja i putovanja koštaju dosta novaca, no tu uskaču sponzori, koji se lako prepoznali talent ovog mladog Varaždinca. Zbog svega toga lakše je kovati planove za budućnost.

– Plan mi je ostvariti profesionalnu karijeru u BMX-u, putovati, i upoznati ljude. Želio bih naučiti sve trikove, postići vrhunske rezultate, a pri tome volio bih ostati prije svega Marin kakvog svi poznaju. Također bih želio promovirati ekstremne sportove, koji su još uvijek dosta nepoznati na našem području. Volio bih izgraditi jedan veliki Skate park u Varaždinu, kako bi djeca imala bolje uvjete za učenje. Želio bih da ljudi shvate da je i extremni sport, prije svega sport, koji zahtjeva mnogo napora, odricanja i rada, te da se vrhunski rezultati ne mogu postići bez mnogo znoja, zaključio je Marin.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap