Pretraga

MMH upozorava Vladu: ‘Mladi nisu jeftina radna snaga državi’

A- A+

Mreža mladih Hrvatske (MMH) je reagirala na nedavno objavljeni natječaj u kojem Ministarstvo unutarnjih poslova traži 208 osoba raznih profila za rad u okviru mjere Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa (SOR). Iz ove krovne organizacije mladih upozoravaju kako je spomenuti natječaj ‘novi primjer zloupotrebe mjere SOR-a’ te pozivaju Vladu RH da razmisli o drugoročnim posljedicama za radnike koji se stvaraju ovakvom ‘nekvalitetnom i neselektivnom politikom zapošljavanja’.

Foto: srednja.hr

Krovna organizacija mladih u Hrvatskoj MMH reagirala je na MUP-ov natječaj, objavljen 24. kolovoza. Oni smatraju da je to novi primjer zloupotrebe mjere Stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa (SOR).

Izdvojeni članak

Mreža mladih Hrvatske okomila se na Prijedlog Zakona o radu

Veliki broj mladih na stručnom osposobljavnju zabrinjavajući trend

Na svojim službenim stranicama MMH poziva Vladu RH ‘da razmisli o dugoročnim posljedicama za radnike koje se stvaraju ovakvom nekvalitetnom i neselektivnom politikom zapošljavanja, a koja MUP-u i drugim poslodavcima omogućava ovakvo postupanje.’

Navode kako su ovaj natječaj MUP-a gdje se traži 208 ljudi, kao i sličan koji je objavio u svibnju HRT tražeći 51 osobu, izrazito zabrinjavajući.

– Naime, velikim dijelom ovdje se radi o poslovima koji su se ranije obavljali u sklopu pripravništva, koje bi zaposlenima osiguralo ugovor o radu te primjereniju plaću. Osim toga, za neka radna mjesta, kao što je glazbenik u orkestru HRT-a, mladi sa završenom Glazbenom akademijom i više su nego kvalificirani bez dodatnog stručnog osposobljavanja, navodi se u reakciji MMH.

Dodaju i kako se SOR nažalost koristi kao mjera koja je predviđena za sve mlade, neovisno o njihovim stvarnim potrebama i uzrocima njihove nezaposlenosti.

Izdvojeni članak

Mreža mladih Hrvatske pred Saborom ukazala na lošu politiku prema mladima

U SOR treba uključiti one koji nakon završetka obrazovanja imaju nedostatke u praktičnom znanju i iskustvu

Iz Mreže mladih Hrvatske se pitaju može li mjera stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa pomoći mladima, budući da po njihovom sudu nema strukturirane evaluacije ishoda i kvalitete SOR-a.

– Nužno je što prije započeti s vrednovanjem ishoda nakon izlaska iz mjere, što trenutno nedostaje, te krenuti s većim ulaganjima u one mjere koje zbilja dovode do zapošljavanja. SOR bi prvenstveno trebao služiti mladima da nakon obrazovanja nadoknade eventualne nedostatke u praktičnom znanju i iskustvu u struci, stoji u očitovanju MMH.

Dodaju i kako zbog toga u mjeru stručnog osposobljavanja treba uključivati mlade kod kojih je takav manjak vještina jasno detektiran kao prepreka zapošljavanju, a ne sve one čija je nezaposlenost rezultat trajno nepovoljne gospodarske situacije koja se direktno reflektira na tržište rada.

Izdvojeni članak

Mladi otkrivaju motive iseljavanja: Ne može biti gore nego u Hrvatskoj

Umjesto ugovora o radu mladima stručno osposobljavanje

Još uvijek je na snazi zabrana zapošljavanja u javnim službama pa državne institucije rješavaju problem manjka vlastitih kapaciteta neprestalnim angažmanom novih kandidata putem SOR-a, čime se zamjenjuje zapošljavanje putem ugovora o radu, također smatraju u Mreži mladih Hrvatske.  

– Zabrinjavajuć je i podatak da je, od ukupnog broja mladih koji su prošli kroz SOR u javnom sektoru, tek nešto manje od 40 posto pronašlo posao unutar šest mjeseci od završetka SOR-a.

Država tako indirektno umanjuje prava (mladih) osoba koje ulaze u javnu službu, u situaciji kad se ona sama nema hrabrosti suočiti s potrebom sveobuhvatne reforme javnog sektora, stoji u obraćanju MMH.

Za kraj se pitaju ako se ovakvi trendovi nastave – čemu se u perspektivi mogu nadati mladi koji izlaze na hrvatsko tržište rada?

MMH upozorava Vladu: ‘Mladi nisu jeftina radna snaga državi’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap