Pretraga

Najučinkovitiji savjeti za siguran seks

A- A+

Klamidija, gonoreja, sifilis, HPV infekcija, genitalni herpes, hepatitis B, AIDS/SIDA ili trihomonijaza sigurno nisu nešto što želite ‘pokupiti’ skupa s curom ili dečkom koje ste ‘pokupili’ na plaži. Znamo da je ljeto, da nema nastave niti ispita, da su svi laganije obučeni pa se, logično, laganije i skinu. Upravo vam zato donosimo nekoliko savjeta za siguran seks.

www.sodahead.com

Izdvojeni članak

Što napraviti kad pukne kondom?

Seks ne mora, ali svakako može biti zafrkancija. Spolne bolesti i neželjena trudnoća to nikako nisu. Srećom, oboje se može izbjeći prakticiranjem sigurnog i odgovornog spolnog odnosa. Budući da je posljedica ovakvog zdravstvenog odgoja koji imamo u domaćim školama ta da se 17-godišnjaci (prema statistikama u Hrvatskoj se u prvi spolni odnos stupa s oko 17 godina, op.a.) na spomen riječi penis ponašaju kao da su jučer završili ‘malu školu’, donosimo vam neke savjete kako da nakon seksa ostanete zdravi ili ne povećate brojčano stanje uže obitelji.

Postoji tzv. ABC strategija, od eng. Apstinence, Be faithful, Condom. Pod ovim nazivom kriju se tri najučinkovitija načina za ‘ne skupiti virus’ ili potomka. Kako za ove iz ‘A razreda’ nema opasnosti, jer ni loto ne možeš dobiti ako ne uplatiš listić, obraćamo se ostalima.

Izbjegavajte alkohol i ostale droge

Svaka se psihički i fizički zdrava osoba koja to želi, i ako ima partnera koji ispunjava iste uvjete, može upustiti u spolni odnos. To je i logično, i prirodno, i ljudski bez obzira što o tome tko mislio. Ipak, svi bi trebali imati na umu sljedeće.

Uzimanje alkohola ili drugih droga pridonosi rizičnom spolnom ponašanju jer opijenost smanjuje samokontrolu, a pojačava nagone. Također, ne dozvolite si da vas eventualna opijenost dovede do toga se zaboravite zaštititi ili to jednostavno zanemarite.

Imajte na umu i da (pre)rano stupanje u spolne odnose, veći broj i često
mijenjanje partnera, spolni odnos s nepoznatom ili nedovoljno poznatom
osobom ili osobom s rizičnim ponašanjima te postojanje neke spolno
prenosive bolesti od ranije predstavljaju rizične čimbenike za zarazu od
spolno prenosivih bolesti i njihovih posljedica te neplanirane
trudnoće.

Isto tako, prije prvog spolnog odnosa, dobro je posavjetovati se s liječnikom.

UVIJEK koristite zaštitu

Prijeđimo sada na konkretnije ‘stvari’. Fizički i psihički ste spremni, imate želju i partnera i ‘bacate se na posao’. Pri milovanju, ljubljenju, petingu ili masturbaciji sigurno vam se neće ništa loše dogoditi.

S druge strane, vaginalni, oralni ili analni seks bez odgovarajuće zaštite vrlo je rizičan za prijenos mnogih spolnih bolesti. Ovaj vaginalni, ‘opasan’ je i za trudnoću.
Najveći rizik je kada ejakulat (sperma), predejakulat (tekućina koja se luči i prije ejakulacije), vaginalni sekret (izlučevine rodnice) ili krv dolaze u dodir sa sluznicama rektuma (završetak debelog crijeva), vagine, glansa penisa (sluznica muškog spolnog organa), usta ili nosa.

Zato uvijek koristite zaštitu. Kondomi su najpristupačniji, najjeftiniji i poprilično učinkoviti. Ali, samo ako se koriste pravilno, od početka i za cijelo vrijeme trajanja odnosa. U videu kojeg vam donosimo možete vidjeti kako se kondom stavlja te saznati još pokoju korisnu informaciju.

Izdvojeni članak

Pilula za dan poslije od danas bez recepta u Hrvatskoj

Kondom može biti potreban i kod oralnog seksa

Za viruse koji se prenose neposrednim kontaktom kože s kožom (virus herpes simpleks ili humani papiloma virus) zaštita kondomom neće biti dovoljna ako mjesto infekcije nije zaštićeno.

Iako možda zvuči pretjerano, on vam je potreban i kod oralnog seksa koji također nosi određeni rizik. Posebno je to slučaj ako tjelesne izlučevine (ejakulat, vaginalni sekret, krv) dospiju u usta. Rizik je još veći ako u ustima postoje oštećenja sluznice (rane, afte, krvarenje).

Također, lubrikanti mogu smanjiti mogućnost da kondom pukne. Koristite samo one na bazi vode, jer oni na bazi ulja, poput vazelina, mogu oštetiti prezervativ.

Osim muških, kao sredstvo zaštite postoje i ženski kondomi, dijafragma, razna spermicidna sredstva, hormonske pilule, maternični uložak i slično. Isto tako, djevojke mogu pratiti i kada su im ‘plodni dani’.

Još jednom za kraj (nemamo toliko mjesta na serveru da ovo napišemo onoliko puta koliko bismo željeli, tako da ćemo još samo jednom, op.a.) uvijek koristite zaštitu. Vjerujte nam, metoda ‘mogu sve iskontrolirati’ je najgluplja moguća te se pokazala neučinkovitom u milijunima i milijunima slučajeva.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap