Pretraga

Pilula za dan poslije od danas bez recepta u Hrvatskoj

A- A+

Hitna kontracepcija od danas se u Hrvatskoj može nabaviti bez liječničkog recepta i stoji oko 200 kuna. Pilula za dan poslije odgađa ovulaciju i sprečava neželjenu trudnoću, a uzima se u slučaju nezaštićenog spolnog odnosa.

srednja.hr

Izdvojeni članak

Pilula za jutro poslije: Sve što trebate znati

Tableta za dan poslije, ellaOne, do sada se izdavala isključivo na liječnički recept, a početkom ove godine Europska komisija donijela je odluku o bezreceptom izdavanju pilule koja je obvezujuća za sve zemlje članice EU.

Izdvojeni članak

Deset najčešćih zabluda o kontracepcijskim pilulama

Tableta nije abortivna

Hitna kontracepcija nikako ne smije biti zamjena za redovnu kontracepciju, a u Hrvatskoj se prodaje malen broj pilula za dan poslije. Najčešće je koriste mlade djevojke i korisnice oralne kontracepcije, u slučaju da su preskočile obveznu dozu.

– Ova tableta nije abortivna kako se često može čuti na forumima. Ona je samo način da se odgodi ovulacija. Jedan od razloga zašto je do sada nije bilo moguće nabaviti bez recepta je i taj da se odlaskom ginekologu i kontrolnim ultrazvukom može ustanoviti kako tableta nije potrebna jer ovulacija nije u tijeku, ističe doc.dr.sc. Ivan Fistonić, subspecijalist humane reprodukcije.

Nuspojave kao i kod ostalih lijekova

Liječnici pozdravljaju novi zakon jer su ovakve situacije najčešće noću i vikendom kada ordinacije ne rade pa se pomoć traži na hitnoj što im znatno otežava posao.

-Ovakav sustav u Europi funkcionira odavno, a iako su nuspojave moguće kao i kod svakog lijeka, kada usporedimo dobrobiti i rizike ove metode, pozitivne strane ipak prevladaju jer samim time odmičemo se od radikalne metode induciranog pobačaja, zaključio je doktor Fistonić.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap