Pretraga

Nema više virenja u e-Dnevnik: Maturanti će moći zabraniti roditeljima pristup?

A- A+

Jedna od mogućnosti e-Dnevnika bi se ove godine mogla drastično promijeniti, a to je roditeljski pristup kojim oni uz pomoć vlastite lozinke mogu gledati ocjene svoga djeteta. Od 25. svibnja bi se to moglo promijeniti za učenike kada napune 18 godina, te postoji mogućnost da će punoljetni učenici moći sami odlučiti žele li ili ne žele dati svojim roditeljima mogućnost provjere stanja u e-Dnevniku.

Screenshot: YouTube; eHrvatskaTV

Kada osoba u Republici Hrvatskoj napuni 18 godina, zakonski postaje punoljetna i odgovorna za vlastite postupke. Promjene bi se mogle dogoditi i na obrazovnoj razini i to već ove godine, ako se od 25. svibnja doslovno počne primjenjivati Opća uredba o zaštiti osobnih podataka (General Data Protection Regulation – GDPR).

GDPR će biti na snazi u svim zemljama EU, a zapravo znači da svaka organizacija koja prikuplja i obrađuje podatke mora biti u skladu s tom uredbom. Škola je jedna od takvih organizacija, pa bi to moglo značiti da će škola od učenika, u trenutku kada napune 18 godina, morati tražiti privolu da raspolažu njegovim podacima, a imali bi i ovlasti odrediti mogu li njihovi roditelji dobiti uvid u njihove podatke, piše Novi list.

Apsurd ili postajanje odraslom osobom?

Osim na škole, ta se uredba odnosi i na tijela javne vlasti, tvrtke, udruge i bolnice, a cilj uredbe je građanima omogućiti lakši pristup podacima te jasnije i razumljivije informiranje o tome u koje svrhe se njihovi podaci prikupljaju i obrađuju.

Izdvojeni članak

Ne stignem ni sjesti u kafić, a tata preko eDnevnika šalje poruku zašto markiram

Kada govorimo o podacima učenika, misli se prvenstveno na ocjene i školski uspjeh. Do sada je za škole problem predstavljalo objavljivanje fotografija i uspjeha učenika, a primjenom ove uredbe bi se stvari mogle dodatno zakomplicirati. Punoljetni učenici bi tada sami raspolagali svojim osobnim podacima te bi mogli uskratiti privolu na pokazivanje ocjena njihovim roditeljima. Trenutno, roditelji svih učenika imaju vlastitu lozinku za praćenje izostanaka i ocjena vlastitog djeteta.

Reakcije na primjenu uredbe nisu baš pozitivne. Jane Sclaunich, ravnateljica Prve riječke gimnazije, smatra da se uredba neće moći provesti doslovno već da će biti potreban novi pravilnik koji će se primijeniti na škole, a Henry Ponte, ravnatelj Gimnazije Andrije Mohorovčića, ističe kako je cijela situacija uopće apsurdna, gdje roditelji u jednom danu jesu odgovorni za svoje dijete, u drugom već ne, stoji u Novom listu.

Nema više virenja u e-Dnevnik: Maturanti će moći zabraniti roditeljima pristup?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap