Pretraga

Nešto je trulo na zapadu: Neviđene scene policijske brutalnosti na nastavi

A- A+

Video neviđene policijske brutalnosti u učionici u američkoj saveznoj državi Južnoj Karolini obišao je svijet. Nakon što je ometala nastavu, a zatim odbila napustiti učionicu, učenica je iz nje izbačena silom. Video događaja zgrozio je javnost.

Youtube | srednja.hr

Izdvojeni članak

Policija pokrenula rat s biciklistima i pješacima: Nema više opomena, odmah plaćate kaznu!

Ipak, čini se, može gore. Iako je situacija u našim učionicama često kaotična i nije rijetkost da nastavnici i profesori imaju velikih problema u održavanju discipline, scene iz Južne Karoline koje su ponedjeljak obišle svijet, ipak su nemoguće.

Naime, nakon što je srednjoškolka, čiji identitet nije objavljen, ometala nastavu i odbila napustiti učionicu, škola je zatražila intervenciju policije. Na poziv je odgovorio policajac Ben Fields. Fields nije nepoznat učenicima srednje škole Spring Valley. Osim što je službenim stranicama škole naveden kao jedan od dva policajca koji su zaduženi za održavanje reda u školi, Fields je i pomoćni trener školske ekipe američkog nogometa. 

Iako se ne zna kako je učenica ometala nastavu niti što je rekla policajcu, nikakav postupak malodobne osobe ne zavrjeđuje reakciju službene osobe.  Video koji su potajno snimili učenici prikazuje kako Fields učenicu hvata za vrat, okreće na leđa zajedno sa stolom i brutalno baca na pod, zahtijevajući da drži ruke na leđima.

Kako to obično biva na američkom jugu, cijela priča ima i rasnu notu. Učenica koja je ovako brutalno izbačena s nastave ja Afro-Amerikanka, a policalac bijelac. Školi broji čak 2000 učenika od kojih su 52% crnci dok je bijela populacija u osjetnoj manjini od 30%, tako da su rasne tenzije neizbježne. Posebno se to odnosi na postupanje dotičnog policajca. 

Kako piše New York Times, protiv Fieldsa su već podignute dvije tužbe za povredu ljudskih prava. U studenom prošle godine, bivši učenik iste škole optužio je Fieldsa da nepravedno optužuje učenike Afro-Amerikance za povezanost s bandama. 

Pogledajte video cijelog incidenta: