Pretraga

Ova strukovna škola ima čak 20 smjerova, učenici rade i svoju kozmetiku: ‘Vrlo smo dinamični i svestrani’

A- A+

Mješovita industrijsko-obrtnička škola u Karlovcu ima čak 20 smjerova i to u tri obrazovna sektora. Prvi sektor je graditeljstvo i geodezija, drugi sobne usluge i treći prehrana i poljoprivreda. U školi je više od 350 učenika, a u blizini škole nalazi se i učenički dom za one koji se ne nalaze na području Karlovca, ali žele ondje upisati srednju.

zgrada škole ulaz, frizerski praktikum, graditeljski praktikum

Foto: Mješovita industrijsko-obrtnička škola Karlovac

Kraj školske godine sve je bliže, a samim time i odluka osmaša o tome koju srednju školu upisati – ovogodišnji datumi upisa u srednje već su poznati. I dok neki već znaju što žele i što ih zanima, postoje i oni koji tu odluku još nisu donijeli. Možda baš za te neodlučne učenike ima nešto što ih zanima u Mješovitoj industrijsko-obrtničkoj školi u Karlovcu koja ima čak 20 smjerova i to u tri sektora obrazovanja.

– U sektoru graditeljstvo i geodezija imamo četverogodišnje programe – arhitektonski i građevinski tehničar te trogodišnje programe – keramičar-oblagač, monter suhe gradnje, rukovatelj samohodnim građevinskim strojevima, tesar JMO i zidar JMO. U sektoru osobne usluge imamo četverogodišnje programe frizera DO, kozmetičara DON te trogodišnje programe frizera JMO, kozmetičara JMO, pedikera JMO, fotografa JMO, soboslikara-ličilaca JMO i autolakirera JMO. U sektoru prehrana i poljoprivreda su pekar JMO te mesar JMO, nabrojali su nam iz MIOŠ-a u Karlovcu.

Izdvojeni članak
ispit_učenik

Objavljeni datumi upisa u srednje škole u 2023.: Povećan broj upisnih mjesta u odnosu na lani

Ima 370 učenika, a nastava se održava u dvije smjene

Uz ove sektore imaju i odjel učenika s teškoćama u TES programima sa zanimanjima pomoćni pekar, pomoćni cvjećar i pomoćni polagač keramičkih pločica. U cijeloj školi je 370 učenika, a najpopularniji smjerovi su Građevinski tehničar i Arhitektonski tehničar.

– Ne znamo točno jesmo li škola s najviše smjerova u Hrvatskoj, ali smo sigurno vrlo dinamična i svestrana škola koja se prilagođava potrebama tržišta rada i interesima učenika. Nastava nam je organizirana u dvije smjene, a praktična nastava je organizirana po dva dana u tjednu i subotom gdje se po danima izmjenjuju razredi. Dio praktične nastave učenici odrađuju u školskim praktikumima: građevinskom, pekarskom, mesarskom, pedikerskom, kozmetičkom, frizerskom i fotografskom, navode iz MIOŠ-a.

Za učenike koji nisu iz Karlovca postoje dva učenička doma

Uz praktičnu nastavu, škola ima i aktivan Školski sportski klub ‘Snježana Matan’ gdje se učenici mogu baviti sportovima poput atletike, rukomete, ženskog nogometa i mnogim drugima.

– Osim toga Škola ima Učeničku zadrugu ‘Zanatlija’ u kojoj učenici rade prirodnu kozmetiku, sudjeluju na revijama, prodaju svoje usluge u školskim praktikumima i mnoge druge aktivnosti. Uz to, ove godine dobili smo Erasmus akreditaciju koja omogućuje svake godine sudjelovanje 30 učenika i petero nastavnika u projektima mobilnosti, govore nam iz MIOŠ-a.

Za sve učenike koji nisu iz Karlovca, ako žele upisati jedan od ovih smjerova, postoje i dva učenička doma.

– U Karlovcu postoji Učenički dom Karlovac u centru grada te je od naše škole udaljen jedan kilometar, a naši učenici su također smješteni i u Učeničkom domu Duga Resa koji je jako dobro prometno povezan s Karlovcem pa naši učenici putuju autobusom oko 15 minuta, objašnjavaju nam iz MIOŠ-a.

Izdvojeni članak
učenici strukovnih škola, automehaničar i frizer

U strukovnim školama više neće biti predmeta Fizike, Biologije, Kemije: Donosimo detalje modularne nastave

‘Ne bojimo se novih izazova i apsolutno podržavam reformu strukovnog obrazovanja’

Kako je ova škola po pitanju smjerova izuzetno velika, postavili smo im pitanje o tome kako bi oni organizirali modularnu nastavu koja bi trebala promijeniti cijelo strukovno obrazovanje i to početkom školske godine 2024./2025.

– Škola se do sada vrlo aktivno uključivala u provedbu eksperimentalnih programa pa ćemo se i u budućnosti uključiti u reformu. Ne bojimo se novih izazova i apsolutno podržavam reformu strukovnog obrazovanja. Sigurno će biti veoma zahtjevna provedba modularne nastave jer imamo manjak prostora i dvije smjene što će predstavljati veoma veliki organizacijski izazov. Nastavnici su svjesni potrebe reforme i mislim da će naći način kako to što kvalitetnije odraditi. Krenut ćemo u reformu polako počevši od 1. razreda. Morat će se postaviti jasni zakonski okvir u vezi tjednih, odnosno godišnjih zaduženja nastavnika, educirati sve sudionike i dati jasne upute školama. U školi kao što je MIOŠ promjene su stalne, programi ovise o upisu učenika kao i tjedna zaduženja nastavnika. Ne bojimo se promjena ako su u svrhu modernizacije i u konačnici bolje zapošljivosti ili nastavka školovanja, poručili su iz MIOŠ-a u Karlovcu.


Kako izračunati bodove i doznati sve o školi koju želite upisati?

Uz pomoć našeg Kalkulatora bodova saznajte koliko bodova prilikom upisa možete očekivati. Na profilu svake srednje škole možete izračunati bodove koji su vam potrebni za upis baš te škole. Ovim kalkulatorom možete izračunati koliko ćete bodova imati na temelju ocjena iz osnovne škole, a možete i vidjeti koliko je minimalno bodova potrebno za upis škole te prosječan broj bodova upisanih učenika. Kako ga koristiti pogledajte u videu na našem TikToku:

@srednja_hr Provjerite hoćete li upisati željenu srednju školu! #srednjaskola #skola #kalkulator #srednjahr #upisusrednju #fyp #foryoupage @komar989 ♬ BGM perfect for item description – Mi-on(みおん)

A u pronalasku srednje škole koja je baš za vas pomoći će vam i naše Online predstavljanje škola. Škole se predstavljaju kroz nekoliko rubrika: naziv škole, lokacija, kratki opis škole, povijest škole, uvjeti upisa, fotografija i video, kontakti.

Copy link
Powered by Social Snap