Pretraga

Ovako ćete definitivno sami sebe eliminirati na razgovoru za posao

A- A+

Sigurno ste se puno puta informirali o tome što trebate govoriti i kako se ponašati na razgovoru za posao. Više je savjeta za ono što trebate raditi, nego za ono što ne trebate. Ovog puta donosimo izraze i stvari kojima ćete na razgovoru za posao sami sebe gotovo sigurno eliminirati.

Posao se danas teško nalazi, zbog čega je proces selekcije kandidata detaljniji i okrutniji nego ikad. Gleda se (i sluša) svaka sitnica- od molbe, životopisa i odjeće, do neverbalnih znakova i pitanja koja postavljate. Vjerujte da poslodavci seciraju svaku vašu riječ, stoga dobro pazite da ne govorite i činite stvari kojima ćete sami sebe lišiti mogućnosti dobivanja posla. Business Insider donosi savjete jednog poslodavca koji je iste u nekoliko godina regrutacije zaposlenika podijelio čak pet tisuća ljudi. Ukoliko se sami ne želite eliminirati, ne činite dolje navedene stvari.

Izdvojeni članak

Nevjerojatna trik pitanja na razgovorima za posao

Koristiti općenitosti poput ‘Dobro rješavam probleme’ i ‘Dobar sam timski igrač’

Ovakve općenitosti koje sipate iz rukava najčešće poslodavci ignoriraju, a vjerojatno ih niti ne čuju. Kada intervjueri ocjenjuju kandidate prisjećaju se pravih primjera i priča kojima se isti poslužio kako bi argumentirao rečeno. Upravo iz toga zaključuju posjeduje i kandidat zaista određene kvalitete.

Govoriti da nemate nikakvih slabosti ili mana

Svatko ima slabosti, a poanta ovog pitanja nisu mane, već je to pokušaj da se otkrije vaš karakter, iskrenost i sposobnost samokritičnosti. Kada kažete da nemate nikakvih slabosti, implicirate da ste prestali rasti, i da ne možete naučiti više ništa novo. Ako pak otvoreno pričate o svojim slabostima, i opisujete što ste naučili iz njih, tako indicirate volju za napretkom.

Ne dajte prekratke ili preduge odgovore

Na razgovoru vas ne ocjenjuju samo preko sadržaja vaših odgovora, već i prema kvaliteti prezentiranja istih. Najbolji odgovori traju od jedne do dvije minute. Ako su vaši odgovori prekratki može se činiti kako imati manjak interesa. Još gore od toga, tjerate poslodavca da više radi. Ukoliko pak pričate više od dvije minute, intervjueri se jednostavno isključe i ne čuju ono što dalje govorite.

Izdvojeni članak

Video: Najstrašniji razgovor za posao svih vremena

Ne pitajte odmah što vam se nudi

Nemojte se ponašati kao da ste najbolji kandidat na svijetu, iako možda mislite da jeste. Na početku nikako ne postavljajte pitanja o plaći i raznim beneficijama, jer to automatski odbija poslodavce. Takva su pitanja dozvoljena tek kad vam poslodavac signalizira da ste ozbiljni kandidat za radno mjesto.

Ne gledajte u svoj životopis

Za vrijeme trajanja razgovora nikako nemojte gledati u svoj životopis, jer tako pokazujete da ste ili nervozni, ili da ste u njemu nešto netočno naveli. Poslodavci od vas očekuju da svoju povijest i iskustva znate u detalje, uključujući datume, poslovne titule, uloge, odgovornosti i ključna postignuća.

Izdvojeni članak

Zašto su današnji razgovori za posao toliko iscrpljujući

Kako dobiti prednost

Budite pripremljeni, jer je ovo najbitnija prezentacija koju ćete morati odraditi. Saznajte o kompaniji sve što možete, također i o radnom mjestu za koje se natječete. Pripremite i pitanja koja želite postaviti poslodavcu. Na temelju njih poslodavci također ocjenjuju kandidate, stoga bi ona trebala biti pronicljiva. Najbolja pitanja fokusiraju se na utjecaj i izazove vaše uloge u firmi, te veze tog posla s cjelokupnim poslovanjem.

Bitno je također da dokažete svoje snage, a neutralizirate svoje slabosti. Za snage će vam trebati argumenti i primjeri, dok ćete slabosti neutralizirati tako što ćete opisati kako ste ih pretvorili u iskustvo iz kojeg ste nešto naučili.