Pretraga

Pao broj maloljetnih počinitelja kaznenih djela, poznato u kakve su se radnje najviše upuštali

A- A+

Broj maloljetnika koji su počinili neko kazneno djelo u 2021. godini pao je u odnosu na godinu prije, kažu to podaci koje je nedavno objavio Državni zavod za statistiku. Kada je riječ o vrsti kaznenog djela, najviše je počinitelja kaznenih djela protiv imovine.

Ilustracija: Pixabay

Državni zavod za statistiku objavio je detaljno izvješće vezano uz maloljetne počinitelje kaznenih djela. Kako stoji u tom izvješću, državna odvjetništva u 2021. donijela su odluke za 1.000 maloljetnih počinitelja kaznenih djela.

Pad broja maloljetnih počinitelja kaznenih djela

To je za 7,3 posto manje u odnosu na godinu ranije. Također, navodi DZS, broj optuženih počinitelja za 0,3 posto manji je u 2021. nego u 2020. godini. Manji je i i broj počinitelja kojima su izrečene kazne ili druge mjere i to za 1,5 posto.

Slično kao i prošle godine, značajno je veći broj muških osoba koji su počinili kaznena djela – od ukupno 1.000 u 2021. godini prijavljene su 122 ženske osobe, optuženo 47 ženskih osoba od 297 ukupno optuženih, a osuđeno 44 ženskih od ukupno 264.

Izvor: DZS

Od ukupnog broja prijava u 2021. za 264 maloljetne osobe bile su izrečene kazne ili druge mjere. Od toga je izrečeno 277 odgojnih mjera, što je izraženo u postotku 85,9 posto.

– U izricanju kazni ili drugih mjera, maloljetnici se dijele na mlađe i starije. U odnosu na prethodnu godinu, broj osuđenih starijih maloljetnika (185) povećan je za 1,1 posto, dok je broj osuđenih mlađih maloljetnika (79) smanjen za 7,1 posto, stoji u izvješću DZS-a.

Od zanimljivosti valja izdvojiti kako su starijim maloljetnicima izrečene samo ti kazne maloljetničkog zatvora te 34 pridržaja maloljetničkog zatvora.

Najčešće je riječ o kaznenim djelima protiv imovine

Kada je riječ o vrsti kaznenog djela, među maloljetnim počiniteljima najveći je broj onih koji su počinili kazneno djelo protiv imovine. U takvim slučajevima podignute su 554 prijave te je ukupno lani bilo 140 optužbi. Druga kaznena djela koja su činili maloljetnici su kaznena djela protiv života i tijela, zatim protiv zdravlja ljudi te protiv javnog reda.

Izvor: DZS

U izvještaj o maloljetnim počiniteljima kaznenih djela DZS je uvrstio i podatke o broju prijava, optuženih i osuđenih od 2012. naovamo. U sve tri kategorije bilježi se značajan pad, pa je tako, primjerice, 2012. godine broj prijavljenih maloljetnika bio čak tri puta veći nego prošle godine.

Izvor: DZS

Share via
Copy link
Powered by Social Snap