Počinju prijave za učeničke domove: Doznajte tko ima pravo na izravni smještaj

Odabir srednjih škola u online sustavu NISpuSŠ završen je protekle srijede, a konačne ljestvice poretka upisa u srednje škole bit će objavljene 13. srpnja. Ovoga petka započinju prijave kandidata za učeničke domove.

Screenshot: YouTube, srednja.hr

Prema Odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja o uvjetima za prijam učenika u učeničke domove u školskoj godini 2019./2020. , uslugama odgojnih aktivnosti, smještaja i prehrane učeničkoga doma mogu se koristiti redoviti učenici srednjih škola u Republici Hrvatskoj koji se školuju izvan mjesta stalnoga boravka i koji su hrvatski državljani, Hrvati iz drugih država, djeca državljana iz država članica Europske unije te strani državljani iz zemalja izvan Europske unije.

Ove se godine prijave primaju 12. srpnja, a objava konačnih rezultata bit će 15. srpnja. Upisi učeničke domove su od 15. do 19. srpnja.

– Učenik je dužan donijeti potvrdu o upisu u školu koja sadrži pečat škole i potpis ravnatelja ili potvrdu o mjestu koje je zauzeo na konačnoj ljestvici poretka (odnosno o ostvarenom pravu upisa), a koju je moguće ispisati izravno sa sučelja u Nacionalnom informacijskom sustavu prijava i upisa u srednje škole (NISpuSŠ), stoji u Odluci Ministarstva.

Osjećali smo se kao na Pantovčaku: Pogledajte kakav salon ima ovaj zagrebački učenički dom

Učenici se na smještaj primaju za vrijeme trajanja upisanoga programa obrazovanja pod uvjetom da uspješno i redovito završavaju upisane razrede te poštuju pravila doma i odredbe sklopljenoga ugovora. Ako se za smještaj u dom prijavi više učenika nego je mjesta, najprije se na mjesta raspoređuju učenici koji ostvaruju uvjete izravnoga prijma. To su:

  • učenici kojima su oba roditelja preminula;
  • učenici koji su upisali program obrazovanja u školi koja u sastavu ima učenički dom;
  • učenici na temelju članka 126. Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (»Narodne novine«, broj 121/17) – djeca smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, djeca nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i djeca hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata imaju pravo na izravan smještaj u učeničke domove ako im prihod po članu kućanstva ne prelazi 60% proračunske osnovice i pod drugim uvjetima određenim posebnim propisima kojima se uređuju uvjeti i način smještaja u učeničkim i studentskim domovima.

Nakon što se rasporede učenici s izravnim pravom, dom obavlja odabir ostalih učenika prema broju bodova na temelju postignutoga uspjeha u posljednja četiri razreda osnovnog obrazovanja i prema socijalnome statusu. Kriterije na temelju kojih učenici ostvaruju bodove možete vidjeti u odluci Ministarstva u nastavku. *napomena: ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Odgovori