Pretraga

Policija otkrila detalje krvavog napada u NSK: Broj žrtava veći je nego što se prvotno mislilo

A- A+

Protekle je srijede zagrebačka policija priopćila kako je zbog napada u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici te obližnjem kafiću uhićeno pet osoba. Prilikom napada teže su ozlijeđene dvije osobe, a po završetku kriminalističke istrage policija je otkrila i detalje u vezi događaja. Do sada su se spominjale dvije žrtve, 21-godišnjak i 64-godišnjakinja, a iz policije kažu kako je fizički napadnut i jedan 19-godišnjak.

Napadači oko NSK 24.10.2018. | foto:srednja.hr

Policijski službenici VIII. policijske postaje Zagreb jučer su u suradnji sa Službom organiziranog kriminaliteta dovršili su kriminalističko istraživanje nad pet osoba (27,21,24,20,25) zbog osnova sumnje da su s još nekoliko nepoznatih počinitelja počinili kazneno djelo izazivanje nereda iz članka 324. Kaznenog zakona.

Izdvojeni članak

Imamo prve fotografije napadača u NSK koji su teško ozlijedili 21-godišnjaka i 64-godišnjakinju

– Naime, sumnja se da su 24. listopada 2018. oko 17.30 sati zajedno i po prethodnom dogovoru s još nekoliko nepoznatih osoba došli do objekta Nacionalne i sveučilišne knjižnice, u Ulici Hrvatske bratske zajednice znajući da se unutra nalazi 29-godišnjak. Maskirani kapama, šalovima, sunčanim naočalama i majicama s kapuljačama čekali su 29-godišnjaka kako bi ga fizički napali. Čekajući izlazak 29-godišnjaka, presreli su 21-godišnjeg građanina koji je bio ispred knjižnice, verbalno ga napali, bacili mu kapu s glave te je 21-godišnjak pobjegao u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu. Iz skupine u kojoj su se nalazili osumnjičenici dvije nepoznate osobe koje su imale teleskopske palice, potrčale su za njim u hol knjižnice gdje se nalazio i 29-godišnjak. Odmah po ulasku 29-godišnjak je srušio na tlo 21-godišnjaka, misleći da je jedan od napadača dok ga je ga je jedan nepoznati počinitelj udario nogom, a zatim su se udaljili iz knjižnice i vratili u skupinu u kojoj su se nalazili osumnjičenici. Potom su se razdvojili u više manjih skupina, od kojih je jedna također maskirana skupina u Paromlinskoj ulici, fizički napala 19-godišnjaka. Jedna osoba iz skupine udarila ga je šakom u glavu te se vratili do Nacionalne i sveučilišne knjižnice, priopćili su iz PU Zagrebačke.

Dodaju, po dovršenom kriminalističkom istraživanju petorka je predana pritvorskom nadzorniku. Kaznena prijava podnijeta je nadležnom državnom odvjetništvu.

– Policijski službenici nastavljaju kriminalističko istraživanje radi utvrđivanja ostalih počinitelja kao i počinitelja vezano za oštećenje ugostiteljskoj objekta u Paromlinskoj ulici i nanošenje teške tjelesne ozljede 64-godišnjakinji, kažu iz policije.

Inače, ovo je prvi puta da se spominje fizički napad i na 19-godišnjaka u Paromlinskoj; do sada su se kao žrtve spominjali samo 21-godišnjak i 64-godišnjakinja. Podsjetimo, prilikom ovog napada spomenuti 21-godišnjak, koji se u središtu sukoba našao pukom slučajnošću, teško je ozlijeđen i liječnička pomoć mu je pružena u KB Sveti Duh. Teško je ozlijeđena i 64-godišnjakinja, kada su napadači oštetili objekt i inventar kafića te zapalili pirotehničko sredstvo (baklju) i fizički napali 64-godišnjakinju.

Što kaže Kazneni zakon?

Člankom 324. koji se spominje u policijskom priopćenju propisuju se kazne za izazivanje nereda kako slijedi:
(1) Tko sudjeluje u mnoštvu koje nasiljem prema drugim osobama ili stvarima ili prijetnjom da će počiniti nasilje ugrožava javni red ili potiče mnoštvo na nasilje, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.
(2) Ako je kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka počinjeno iz mržnje, prema većem broju osoba, uz uporabu oružja ili opasnog oruđa ili dovede u opasnost život ili tijelo druge osobe ili je dovelo do znatne imovinske štete, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
(3) Sudionik iz stavka 1. i 2. ovoga članka koji se udalji na zahtjev službene osobe prije nego što je sam počinio nasilje neće se kazniti za kazneno djelo iz stavka 1. i 2. ovoga članka.

Više o ovoj temi:

PRIJELOMNA VIJEST: Grupa maskiranih napadača napala osobu u predvorju NSB-a

Imamo prve fotografije napadača u NSK koji su teško ozlijedili 21-godišnjaka i 64-godišnjakinju

Policija otkrila broj uhićenih zbog divljačkog napada u NSK i obližnjem kafiću!

Policija otkrila detalje krvavog napada u NSK: Broj žrtava veći je nego što se prvotno mislilo
Share via
Copy link
Powered by Social Snap