Pretraga

Prebacivanje iz jedne škole u drugu: Doznajte kada je moguće i na koji način

A- A+

Ponekad učenici ne budu zadovoljni odabirom srednje škole, precijene svoje mogućnosti ili upišu alternativni izbor jer za željeni program ili školu nisu zadovoljili uvjete. Baš kao što se studenti mogu prebacivati s jednog fakulteta na drugi, istu mogućnost imaju i srednjoškolci. Drugim riječima, nezadovoljni učenici mogu prijeći iz jedne škole u drugu, no uz određene uvjete. Provjerite kada je prebacivaje moguće i uz koju proceduru.

Foto: srednja.hr

Prilikom odabira i upisa u srednje škole, pokoji učenik shvati već u prvim mjesecima kako nije zadovoljan, stoga se poželi prebaciti u drugu školu. Međutim, ostvarenje te želje nije uvijek moguće. Prelazak iz jedne srednje škole u drugu učenicima se odobrava samo u određenim okolnostima i ispunjavanjem propisanih uvjeta. Stoga provjerite u kojem se slučaju možete seliti iz jedne obrazovne ustanove u drugu.

Izdvojeni članak

Upišete li paralelno dva ili više studija, ostvarujete subvenciju na svim fakultetima

O prelasku iz jedne u drugu školu kao i polaganju razlike odlučuje nastavničko vijeće

Prema važećem Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi redoviti učenik srednje škole može tijekom obrazovanja promijeniti upisani program. Međutim, u tom slučaju može se zahtijevati polaganje razlikovnih i/ili dopunskih ispita čiji sadržaj, rokove i način polaganja utvrđuje nastavničko vijeće.

Prebacivanje iz jedne škole u drugu nije, pak, omogućeno svakom učeniku u svakom trenutku. O tome ima li pravo primjerice srednjoškolac iz gimnazije nastaviti školovanje u nekoj od strukovnih škola, odlučuje u ovom slučaju strukovna škola. No kad je u pitanju zamjena obrazovnih ustanova s istim programom, procedura je logično jednostavnija.

Izdvojeni članak

Prodekan FPZG-a: Prebacivanje na Bolonjski studij normalna praksa

Kad se ne mora poštovati određeni rok prelaska

– Učenik prelazi iz jedne škole u drugu koja ostvaruje isti obrazovni program najkasnije do 31. ožujka tekuće školske godine, navodi spomenuti Zakon, no u ovoj stavci postoji nekoliko izuzetaka.

Ako se učenik preseli iz jednog mjesta u drugo, škola koja ostvaruje isti obrazovni program u drugome mjestu dužna je upisati učenika i nakon 31. ožujka tekuće školske godine. Rok se također ne mora poštovati ako je učeniku izrečena pedagoška mjera preseljenja u drugu obrazovnu ustanovu.

Škola može upisati učenika ako prekid srednjoškolskog obrazovanja nije dulji od dvije školske godine. Drugim riječima, učenik koji je prekinuo srednjoškolsko obrazovanje može se upisati u srednju školu u navedenom roku, ako tako odluči nastavničko vijeće.

Kada određena škola primi obavijest o upisu učenika u drugu školu, dužna je istome u roku od sedam dana izdati prijepis ocjena kao i ispisati ga iz svog programa.