Pretraga

Rezultati ankete pokazuju: Većina je za pomicanje termina početka nastave

A- A+

Počinje nova školska godina, a s njom ponovno na dnevni red dolaze neke stvari od kojih ste se na za vrijeme raspusta odvikli. Primjerice, ljeti uvijek spavamo dulje pa je jasno da se teško ponovno vratiti na bioritam ustajanja vrlo rano da bi se stiglo u školu koja počinje u 8:00. U anketi na našem portalu saznali smo što misle naši čitatelji  o tome kada bi škola trebala počinjati, a i profesori te roditelji dali su svoj sud po tom pitanju.

Ljeto kojeg, po nekima nije ni bilo, je završilo, a s njim i bezbrižno ustajanje u kasnim jutarnjim ili, kod nekih, čak i ranim popodnevnim satima. Budući da škola počinje za manje od tjedan dana, treba se ponovno priviknuti na rano ustajanje da bi se stiglo biti u klupi već u 8:00 sati. Pošto su naši čitatelji dali svoje mišljenje u anketi na portalu o tome bi li škola trebala počinjati u 8:00 kao do sada ili bi se početak nastave trebao prolongirati na 8:30, isto smo pitali roditelje i profesore.

Stručnjaci smatraju da škola počinje prerano, anketa potvrđuje

Kao što smo već pisali, liječnici i znanstvenici već godinama upozoravaju da su rasporedi nastave u neskladu s prirodnim obrascima spavanja tinejdžera, koje su dodatno pogoršali i pametni telefoni. S Američke pedijatrijske akademije su čak pozvali na pomicanje početka jutarnje smjene u višim razredima osnovne i srednjim školama na 8:30.

Prema rezultatima naše ankete, vas je gotovo 70 posto odgovorilo kako bi škola trebala počinjati u 8:30, no 26 posto anketiranih dijeli mišljenje da početak nastave treba ostati kao i do sada. Neodlučnih je svega tri posto koji ne znaju što bi bilo bolje, ostaviti dosadašnjih osam sati, ili pomaknuti pola sata kasnije.

Izdvojeni članak

Anketa: Školovanje od kuće većina ne odobrava zbog problema socijalizacije

Izdvojeni članak

Video: Kako bi izgledala nastava da nam predaje profesor Wikipedija

Profesori složni u mišljenju oko početka nastave

Mladen Sabljak, profesor tjelesnog i autor knjige ‘Sumrak hrvatskoga školstva’ smatra kako bi početak nastave trebao ostati u 8:00  iz nekoliko razloga. Naime, kaže kako bi pomicanje termina na 8:30 za sobom povuklo lančanu reakciju drugih problema, poput prijevoza. Učenici koji ne žive blizu škole trebali bi ujutro upotrebljavati linije javnog prijevoza kojih najčešće nema u tom terminu jer je sve podređeno tome da se stigne u 8:00 , bilo u školu ili na posao.

– Drugi je problem što bi se onda morala pomaknuti i popodnevna smjena za pola sata, pa onda učenici opet ne bi imali adekvatan prijevoz natrag kući, tako da mislim da bi početak nastave trebao ostati u dosadašnjem terminu, rekao je Sabljak.

Slično mišljenje u vezi ove teme dijeli i dubrovačka profesorica fizike Mares Golubović. Ona, pak, smatra da ne bi bilo bolje kada bi škola počinjala u 8:30 jer, kako kaže, čovjek se najbolje odmara dok i priroda spava. S prvim zrakama sunca i mi bismo se trebali probuditi. Smatra i kako je u redu da je početak nastave ostane u 8:00 jer i većina poslova počinje tada, pa roditelji i učenici mogu zajedno ići u novi radni dan.

Maja Huljak, majka jedne osnovnoškolke smatra da je u redu što škola počinje u osam sati jer tada obično i roditeljima počinje radno vrijeme, pa stignu prije posla odvesti dijete u školu iako, osim tog razloga, tvrdi da joj je svejedno.

Izdvojeni članak

Otvorena je škola za žene koje žele postati uspješne sponzoruše

Učenici podijeljeni oko pomicanja nastave

Očekivano, ideja da škola počinje pola sata kasnije svidjela se učenicima, osobito onima koji se ne mogu natjerati na rani počinak, a još manje na rano ustajanje.

– Meni se više dopada nastava kasnije, pošto neki učenici moraju busom dulje ići i trebaju se ranije probuditi da se spreme i sve stignu. Naime, nije velika razlika, ali pola sata više bi pomoglo. Dosta mojih vršnjaka slaže se s time, viralne su takve teme kod nas đaka, i par sati kasnije bi bilo i više nego odlično, tvrdi Leon Šebrek, učenik Elektrostrojarske škole u Varaždinu.

No, Filip Markanović, predsjednik Udruge srednjoškolaca ne smatra kako je dobra ideja da nastava počinje kasnije jer bi tada učenicima ostalo manje vremena za ostale aktivnosti. Kaže i kako je bolje da početak nastave bude ranije jer tada učenici bolje i pamte.

Rezultati ankete pokazuju: Većina je za pomicanje termina početka nastave
Share via
Copy link
Powered by Social Snap