Pretraga

Za sada ništa od online nastave, Fuchs: Učenici trebaju što dulje ostati u školi

A- A+

Proteklog ponedjeljka pročelnik gradskog ureda za zdravstvo u Zagrebu, Vjekoslav Jeleč, izjavio je da se zbog velikog broja novozaraženih boji da će škole vrlo brzo prijeći na online nastavu. No, ministar obrazovanja, Radovan Fuchs, kaže kako Ministarstvo za sada ostaje pri tome da se škole ne zatvaraju.

foto: Denis Gaščić|srednja.hr

– Školski sustav radi, no gledajući kakvi su trendovi i kakvi su brojevi bojim se da će se vrlo brzo morati ići na C model (online nastava, op.a). Trenutno, rad na daljinu koristeći moderne tehnologije imamo samo u dvije osnovne škole i šest srednjih škola. Djeca možda imunološki puno bolje podnose COVID u odnosu na vulnerabilne skupine, psihijatrijske bolesnike i starije osobe, ali su prenosioci bolesti i sasvim je sigurno da je to veliki problem, rekao je jučer pročelnik Ureda za zdravstvo u Zagrebu, Vjekoslav Jeleč.

No, ministar obrazovanja, Radovan Fuchs, drugačijeg je stava. U sinoćnjem Dnevniku HRT-a rekao je kako ne vidi smisao u tome da se zatvaraju škole, dok je sve ostalo otvoreno, a škole pritom nisu ni žarišta.

– Još uvijek ostajemo pri tome da trebaju što dulje ostati u školi jer mislimo da je škola ipak sigurnije mjesto nego da se djeca nalaze izvan škole, rekao je Fuchs za HRT.

Izdvojeni članak
nastava online, škola kod kuće

U Zagrebu 8 škola radi na daljinu, pročelnik: ‘Bojim se da će se vrlo brzo ići na model C’

S Jelečem se ne slaže niti njegov kolega pročelnik ureda za obrazovanje u Zagrebu, Ivica Lovrić. Za Radio Sljeme kazao je kako se u Zagrebu ne planira prelazak na online nastavu.

– Zašto je to kolega Jeleč izjavio možda bi trebalo pitati njega, ja mislim da mu se možda prije svega omaknulo i da se nije dovoljno informirao. Događa se i to, no odgovorno moram još jednom ponoviti da zagrebačke škole, preko 95 posto njih, imaju redovitu nastavu s učenicima u razrednom odjelu. Ja vjerujem da će tako ostati i ubuduće, rekao je Lovrić za Radio sljeme.

Dodao je i da se škole pridržavaju epidemioloških mjera koje su propisane i to rezultira time da već gotovo dva mjeseca nastava u zagrebačkim školama teče redovito.

– Mi smo dosad u šest srednjih škola prešli na nastavu po C modelu, i to samo na rok od 14 dana, i u tri osnovne škole, kada su u pitanju učenici od petog do osmog razreda, također na C model, isto tako na 14 dana. Sljedeći tjedan ti rokovi istječu i mi očekujemo da će se te škole vratiti na model redovite nastave, a ne da ćemo to širiti dalje. Ako se i dogodi da neka škola ide u C model, dakle u online varijantu, radi se o 14 dana. Kada istekne to vrijeme, vraća se u redoviti model nastave, tzv. A model, pojasnio je Lovrić na Radio Sljemenu, dodavši kako je Jeleč bio u pravu kada je rekao da su zagrebačke škole spremne za online nastavu, ali će oni učiniti sve da do toga ne dođe i da to bude solucija u krajnjoj nuždi.