Pretraga

SDP o problemima mladih: Napuštaju Hrvatsku zbog korupcije, besperspektivnost i obrazovanja

A- A+

Klub zastupnika SDP-a u suradnji s Forumom mladih SDP-a organizirao je u Hrvatskom saboru okrugli stol ‘Nepostojanje Nacionalnog programa za mlade’, na što su još tijekom ovog ljeta upozorili iz Mreže mladih Hrvatske te su i oni sudjelovali na okruglom stolu. Iako su bili pozvani, predstavnici vlasti nisu se odazvali, a zaključak je bio da Vlada i Središnji državni ured za demografiju i mlade moraju što žurnije izraditi i donijeti Nacionalni program za mlade s kojim kasni već pet godina.

Foto: srednja.hr | Unsplash

Na okruglom stolu ‘Nepostojanje Nacionalnog programa za mlade‘, kojeg je moderirala potpredsjednica SDP-a i Hrvatskog sabora Sabina Glasovac, sudjelovao je Klub zastupnika SDP-a u suradnji s Forumom mladih SDP-a, saborska zastupnica SDP-a i članica Odbora za obitelj i mlade, Vesna Vučemilović, predsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport, Tena Šimonović Einwalter, pučka pravobraniteljica, Marko Kovačić s Instituta za društvena istraživanja Zagreb, Lovro Lukavečki, predsjednik Foruma mladih SDP-a Hrvatske te predstavnici Mreže mladih Hrvatske na čelu s predsjednikom Upravnog odbora, Leom Stakovićem.

‘Mladi ne vide nadu u Hrvatskoj’

Iako su predstavnici vlasti pozvani na okrugli stol, nisu se odazvali, a sudionici su upozorili da već petu godinu za redom Hrvatska nema Nacionalni program za mlade. Na isti problem ukazali su iz Mreže mladih Hrvatske ponovno ovog ljeta. S obzirom na to da je zadnji NPM istekao krajem 2017. godine, a Vlada je dala zadatak Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade da izradi novi do prosinca 2021. godine, njega još uvijek nema. Podsjetimo, radi se o strateškom dokumentu u području unaprjeđenja kvalitete života mladih i kao takav je nužan za bolji život mladih u Hrvatskoj.

– Mladi ne vide nadu u Hrvatskoj. Nepotizam, korupcija, besperspektivnost, obrazovanje. Puno je problema koji tište mlade ljude danas, a odgovore iz Vlade na to nažalost nema. Jedan od bitnih razloga zbog kojih, po svim istraživanjima, mladi napuštaju Hrvatsku je problema nemogućnosti rješavanja stambenog pitanja. Mi smo u Europi, nažalost, pri dnu kada govorimo o dobnoj granici u kojoj mladi napuštaju roditeljske domove. SDP radi intenzivno, već pola godine radimo na prvoj ozbiljnoj politici stanovanja koju Hrvatska nikad do sada nije imala i vrlo brzo ćemo je i pokazati, rekla je Glasovac.

Izdvojeni članak

Nije ih briga: Država već 5 godina nije donijela glavni strateški program za mlade, a izgleda da ni neće uskoro

‘Bez korupcije društvo je par excellence uvjet za svakog normalnog čovjeka koji ovdje želi graditi svoj život’

Uz to je istaknula kako mladi rapidno napuštaju Hrvatsku i zato što nemaju perspektive u obrazovanju i zapošljavanju. Podsjetila je da je SDP pokušao u mandatu svoje posljednje vlade potpuno reformirati obrazovni sustav u čemu ih je zaustavio izborni poraz.

– Imali smo jasnu viziju kroz kurikularnu reformu, i ne samo nju, što to jedna ozbiljna moderna država mora dati u smislu jednako dostupnog i kvalitetnog obrazovanja za svakog mladog čovjeka, da sutra vidi svoj život i bude kompetentan za tržište rada. Ali prva pretpostavka za svakog mladog čovjeka je država u kojoj vlada red, pravo i pravda. Nažalost, aferama kojima smo izloženi svakodnevno, tome nije tako. Bez korupcije društvo je par excellence uvjet za svakog normalnog čovjeka koji ovdje želi graditi svoj život, odgajati svoju djecu i živjeti dostojanstveno od svojega rada, objasnila je Glasovac.

Izdvojeni članak
SCZG studenti

Nacionalni program za mlade nemamo već pet godina: Pitali smo nadležne kada ga misle donijeti

‘Mladi ne vide da mogu napredovati jer neki drugi koji imaju stranačke iskaznice napreduju’

Predsjednik Foruma mladih SDP-a ističe kako se danas vrlo malo govori o problemima mladih.

– Mladi ne vide da mogu napredovati u Hrvatskoj, jer neki drugi koji imaju stranačke iskaznice napreduju po tom ključu, dok oni koji nemaju veze stagniraju. Problem je nemogućnost dolaska do nekretnine. Znamo da 90 posto građana u Hrvatskoj pojedinačno nema kreditnu sposobnost. Vladina trenutna politika stanovanja je potpuno promašena. Subvencioniranje kredita pokazalo se ne samo neefikasnim, nego i kontraproduktivnim, jer je nametnulo više cijene nekretnina, navodi Lukavečki.

Dodao je i kako se posljednjih godina dogodio se bum po pitanju cijena nekretnina i da zbog toga jako puno studenata u velikim gradovima ne može unajmiti stan jer oni sada iznose polovicu prosječne plaće.

– Hrvatska je ispod prosjeka EU što se tiče dostupnosti studentskih domova. Ove godine preko 6.000 studenata nije ostvarilo pravo na studentski smještaj pa su bili primorani to tražiti privatno, i to je za jednu prosječnu obitelj ogroman financijski teret, posebno u kontekstu situacije inflacije u kojoj se Hrvatska nalazi, rekao je Lukavečki.

Izdvojeni članak

Strateškom planu za mlade, na kojemu se radi već pet godina, mogao bi se produžiti rok za provedbu

‘Hrvatski sabor kao glavno predstavničko tijelo treba se jače uključiti u provedbu Nacionalnog programa za mlade’

Po završetku okruglog stola sudionici su se usuglasili oko zajedničkih zaključaka: Vlada i Središnji državni ured za demografiju i mlade moraju što žurnije izraditi i donijeti Nacionalni program za mlade.

– Poziva se Odbor za mlade, obitelj i sport da organizira tematsku sjednicu na teme donošenja Nacionalnog programa za mlade te osnivanja savjeta mladih. Hrvatski sabor kao glavno predstavničko tijelo treba se jače uključiti u provedbu Nacionalnog programa za mlade. Potrebno je snažnije nadgledati rad Središnjeg državnog ureda zbog nedostatne provedbe politika za mlade te se pozivaju svi akteri da prilikom donošenja i provedbe Nacionalnog programa za mlade slijede europske smjernice u pogledu provedbe politika za mlade na nacionalnoj razini, poručili su.