Pretraga

Srednja strukovna škola Samobor u koju je išao Mate Rimac objavila svoju monografiju

A- A+

Srednja strukovna škola u Samoboru predstavila je svoju monografiju koja na gotovo 250 stranica obrađuje povijest, sadašnjost i planove za budućnost jedne od najstarijih strukovnih škola u Hrvatskoj Zanimljivo je da je jedan od bivših učenika samoborske strukovne škole i Mate Rimac.

Foto: PR Hrvoje Dečak

Monografija „Srednja strukovna škola u Samoboru, 1887. – 2019.“ puna je dokumentarnih fotografija iz školskog i drugih arhiva te onih najnovijih koje je snimio samoborski fotograf Romeo Ibrišević. Opsežan sadržaj knjige su uz pomoć suradnika napisali ravnatelj škole Davor Škiljan i knjižničarka Irena Šepl, a na kraju knjige je intervju s ravnateljem.

Izdvojeni članak
mate rimac

Mate Rimac priznao da bi teško stvorio tvrtku da ga jedan profesor iz srednje nije gurao

Ta knjiga predstavljena je u Samoboru u četvrtak, a na predstavljanju je bio i Mate Rimac, bivši učenik škole i već tada nagrađivani inovator. Zahvalio se nastavnicima Strukovne na prenošenju znanja i poticanju na inovacije.

– Bio sam dotepenac iz Frankfurta, teško se snalazio u hrvatskom obrazovnom sustavu a pomalo i s jezikom, ali dokazali su mi da mogu biti uspješan. Sada su ‘Rimac Automobili’, u koje su Porsche, Hyundai i KIA uložili više od 150 milijuna eura, primjer i ‘inkubator’ za mlade, kojima želimo dati punu potporu“, rekao je Rimac na predstavljanju monografije.

Nakon mnogih uspjeha kroz povijest, u Srednjoj strukovnoj školi u Samoboru posebno su ponosni na brojne inovacije kojima su se u zadnjih dvadesetak godina njihovi učenici i nastavnici proslavili u svjetskim razmjerima. Za njih je, osim učenika-inovatora, najzaslužniji nastavnik Ivan Vlainić, stoji u priopćenju kojeg su poslali.

Ravnatelj škole naglasio je na predstavljanju knjige da je u Strukovnoj zvanje steklo gotovo 10.000 učenika, a u novije vrijeme njezini inovatori osvojili su na najvećim natjecanjima u Hrvatskoj i svijetu 32 medalje, od čega 13 zlatnih. Škola je zaglavni kamen samoborskog obrtništva, dodao je.

Škola je osmislila i stvorila i nove nastavne predmete. Uvijek prati potrebe tržišta rada, a poznata je i po drugim, vrlo maštovitim i uspješnim izvannastavnim aktivnostima. Zbog njezine kvalitete, Školu pohađaju i mnogi učenici iz Zagreba i drugih mjesta.

Brojni učenici Strukovne upisuju se na tehničke fakultete, a većina onih koji se nakon škole odluče za rad nastavljaju najmanje stoljeće i pol dugu, snažnu tradiciju samoborskog obrtništva, zaključuju u priopćenju.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap