Pretraga

Stručno osposobljavanje: smijete se ženiti, ali ne i biti bolesni

A- A+

Pisali smo već kako polaznici stručnog osposobljavanja ne dobivaju naknadu za dane bolovanja, pa smo odlučili upitati HZZ što je s izvanrednim situacijama kao što je smrtni slučaj u obitelji. Za bolovanje su isticali kako je bitno ispoštovati članak ugovora koji kaže da se naknada isplaćuje srazmjerno broju dana provedenih na poslu. No kada su u pitanju dani dopusta za izvanredne obiteljske situacije, to nije slučaj.

Arhiva: srednja.hr

Izdvojeni članak

Polaznicima stručnog osposobljavanja bolovanje neće biti plaćeno!

Podsjećamo, od veljače polaznicima stručnog osposobljavanja, naknada kao i troškovi prijevoza bit će umanjeni za dane bolovanja. Zavod se poziva na Zakon iz 2013. prema kojemu se osobama koje se nalaze na stručnom osposobljavanju novčana pomoć i putni troškovi isplaćuju razmjerno broju dana prisutnosti, a na temelju liste prisutnosti koju poslodavac dostavlja HZZ-u.

U novijim ugovorima koje sastavlja Zavod stoji ista stavka da se naknada isplaćuje srazmjerno broju dana provedenih na poslu, ali sada tvrde kako to ne znači da će za dane izvanrednih obiteljskih situacija ista umanjivati.

– Sukladno odredbi članka 59. stavka 4. Zakona o radu na osobu koja se stručno osposobljava za rad primjenjuju se odredbe o radnim odnosima Zakona o radu i drugih zakona, kažu nam iz HZZ-a.

Prema tome, osoba koja je primljena na stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa ostvaruje pravo na dopust. Polaznik tako može biti oslobođen od obveze rada za važne osobne potrebe, a osobito u vezi sa sklapanjem braka, rođenjem djeteta ili smrću člana uže obitelji. Isto vrijedi i za pohađanje obrazovanja ili usavršavanja za potrebe poslodavaca.

– Polaznik stručnog osposobljavanja potpisuje ugovor s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje temeljem kojega mu se isplaćuje novčana pomoć u visini od 2.400,00 kn mjesečno po potvrđenoj prisutnosti na stručnome osposobljavanju. Novčana pomoć se isplaćuje za vrijeme korištenja dopusta zbog važnih obiteljskih potreba, potvrdili su iz Zavoda.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap