Pretraga

Studentice FER-a osmislile korisnu aplikaciju za pčelare

A- A+

Četiri domišljate studentice telekomunikacija i informatike na FER-u, osmislile su korisnu aplikaciju namjenjenu pčelarima. Uvidjevši kako na tržištu ne postoji sličan projekt, postepeno su se upoznavale s izazovima pčelarskog posla u Hrvatskoj i odlučile su se upustiti u izradu aplikacije koja je postigla dobre rezultate na App Start Contest-u, natjecanju eStudenta.

foto: eStudent/osobna arhiva

Nakon realizacija osnovnih funkcija aplikacije BeeKeeper, testirali su je pčelari iz Splitsko-dalmatinske, Karlovačke i Zagrebačke županije, a tijekom razvoja aplikacije, studentice su surađivale i s profesorima Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Nova hrvatska aplikacija pomaže neodlučnima u odabiru idealne modne kombinacije

‘Izazov je grafički prikazati ono što se do sada vodilo na papiru’

Antonija Mušćet, Snježana Draženović, Martina Majcen i Matea Tomeljak, na četvrtoj su godini studija osmislile aplikaciju koja bi trebala olakšati posao hrvatskim pčelarima. Matein se otac bavi pčelarstvom pa su nadahnuće pronašle u njegovu dugogodišnjem iskustvu i činjenici da slična aplikacija kod nas ne postoji.

– Jedan od izazova je bio na koji način vizualno i grafički pokazati ono što se trenutno vodi na papirima s obzirom da svaki pčelar ima svoj način vođenja evidencija. Kako bi ju dobro izvele morale smo se upoznati sa svime s čime se pčelari svakodnevno susreću. Pokušale smo zamisliti njihov radni dan, gdje bi se sve mogla primijeniti aplikacija te kako bi im ona mogla pomoći, kažu studentice.

Aplikacija omogućava vođenje cjelokupne evidencije, zatečenog stanja opreme i materijala, nabavu opreme, stanje skladišta, prihode, rashode, vrstu i datum početke određene paše i količinu izvrcanog meda.

Izdvojeni članak

Student FER-a svojom aplikacijom olakšao život svim putnicima ZET-a

‘Osmišljavanje sadržaja težak je zadatak’

Specifičnost aplikacije je ta što se mogu pohranjivati i podaci karakteristični samo jednoj košnici kao npr. starost matice, kvaliteta zalijeganja, vađenje meda i ostalih proizvoda. Svaki korisnik prilikom otvaranja vlastitog profila dodaje nove košnice za koje želi voditi evidenciju.

– U današnje je vrijeme teško smisliti nešto inovativno i korisno što će se pritom koristiti. Koja god ideja da nam padne na pamet vjerojatno je već iskorištena i rezultat je napravljen. Sad je samo pitanje na koji način to napraviti bolje i jednostavnije za korištenje. Zbog toga je osmišljavanje sadržaja užasno težak zadatak. U ovom trenutku je naša ideja je realizirana i aplikacija je spremna za uporabu. Već imamo uspostavljene kontakte s pčelarima koji jedva čekaju početi koristiti aplikaciju. Omogućit ćemo im da ju isprobaju besplatno. U skoroj budućnosti planiramo uvesti još neka poboljšanja te naplaćivati ovisno o broju košnica koje pčelari imaju, odnosno o kojima vode evidenciju putem naše aplikacije, zaključile su djevojke.

Studentice FER-a osmislile korisnu aplikaciju za pčelare
Share via
Copy link
Powered by Social Snap