Pretraga

Stvari koje ćete shvatiti na svom prvom poslu

A- A+

Svi maštaju o tome kako će izgledati rad na prvom radnom mjestu te imaju određena vjerovanja i očekivanja u vezi istoga. Ipak, kada počnete po prvi puta raditi negdje, doći ćete do nekoliko zaključaka.

Prvo radno mjesto posebno je zato jer je vaša prva prilika, ali i zato jer na njemu spoznajete stvari kojih dotad niste bili svjesni. Business Insider donosi što ćete shvatiti kad dobijete svoj prvi posao.

Izdvojeni članak

Ovako ćete definitivno sami sebe eliminirati na razgovoru za posao

Vaša plaća je zapravo manja nego što ste mislili

Kada ugledate iznos prve plaće na svojem računu činit će vam se kako imate toliko novca da ga nećete moći potrošiti. Pred kraj mjeseca, kada platite neke račune, počastite se nečime i slično, shvatit ćete da ćete morati natezati svaku kunu kako bi izdržali do druge plaće. Tada će vam se malo otvoriti oči.

Nećete uvijek raditi osam sati

Ako mislite da ćete svaki dan na posao doći u osam ujutro i otići ravno u četiri popodne, varate se. Neki put morat ćete ostati duže, ili doći ranije kako biste obavili sve što se od vas očekuje. Pripremite se na tu mogućnost, kako poslije ne bi bilo neugodnog iznenađivanja.

Vaš opis posla promijenio se otkad ste dobili isti

Ekstra zadaci samo se pojavljuju, unatoč tome što nisu vaš dio posla. Naviknite se na to, jer samo najjači i najvrijedniji isplivaju u modernom društvu. Ipak, ne dajte da vas baš učine uredskim magarcem, koji rade tuđe poslova i kojeg se iskorištava.

Izdvojeni članak

Evo kako dobiti posao unatoč tome što imate tetovažu na vidljivom mjestu

Radno mjesto je jezivo slično školi

Mislili ste da ste se spasili od iritantnih školskih klika, a na kraju ste na poslu opet dio tog košmara. Ured je socijalno okruženje, baš kao i škola, samo sa bolje uvježbanim igračima. Najbolje je da ostanete fokusirani na svoj posao, i ne uključujete se u uredske tračeve i smicalice.

Posao se ne obavlja uvijek onako kako bi trebalo

Kolega koji sjedi u vašoj sobi ili stol do vas uzima desetak pauzi za kavu dnevno, a s ručka se ne vraća po sat vremena. Ako je tako, vaš ured očito nije centar produktivnosti kako ste mislili. Ne nervirajte se zbog takvih, već to iskoristite kako biste sami zasjali.

Izdvojeni članak

Neprikladno odijevanje za posao uzrokuje pogrdne komentare nadređenih

Tajni odnosi nisu baš tako tajni

Usprkos pisanom ili nepisanom pravilu o zabrani romantičnih odnosa među kolegama, ipak ćete vidjet među kojima od njih se nešto zbiva. Iako bi odnosi trebali biti tajni i skriveni, svi za njih jako dobro znaju.

Gledaju svaki vaš korak

Vjerovali ili ne, mnogi će šefovi pratiti sve što mogu o vama. Što ste radili na računali, vaše dnevne aktivnosti, kada ste došli i otišli s posla te koliko puta dnevno uzimate pauzu. Nisu svi takvi, ali bolje vam je da budete sigurni i činite ono za što ste i zaposleni – radite svoj posao.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap