Pretraga

Težak poraz rektora Borasa: Filozofski je naš uvjerljiv na studentskim izborima

A- A+

Nakon što je rektor Boras, u suradnji s bivšim dekanom FFZG-a Vlatkom Previšićem i pomoćnikom u MZOS-u Srećkom Tomasem, odlučio razrješiti Studentski zbor FFZG-a, dobio je novi Studentski zbor u sastavu koji isto tako podupire Plenum. Kandidacijska lista ‘Filozofski je naš’ uvjerljivo je osvojila 15 od 16 mjesta u novom sazivu Zbora, a da jednom kandidatu nije oduzeta mogućnost izlaska na izbore zbog nedovoljno ECTS-a, vjerojatno bi dobili i to posljednje mjesto. Ovako je jedno mjesto na razini postdiplomaca dobila kandidacijska lista ‘Probudimo Filozofski’.

Foto: Kandidacijska lista ‘Filozofski je naš’

Ponovljenim izborima za Studentski zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu provedenim 7. i 8. prosinca 2016. pristupilo ie 1.202 birača.
Broj važećih glasačkih listića je
1.190,
a
broj nevažećih
12.
Neiskorištenih glasačkih listića
ostalo
je
5.619. Izlaznost je bila 17,62 posto. Sve izabrane kandidate možete vidjeti u dokumentu. Na poništenim izborima od prije dva tjedna, glasovalo je 1.442 kandidata.

Privremeni rezultati ponovljenih izbora ta Studentski zbor Filozofskog fakulteta by srednja.hr on Scribd

Izdvojeni članak

Šustar se skriva iza priopćenja jer je MZOS zakuhao priču oko Filozofskog

Iz liste ‘Filozofski je naš’ ne skrivaju oduševljenje

U pokušaju spašavanja svojeg intimusa i nasljednika na čelu FFZG-a Vlatka Previšića, rektor Damir Boras odlučio je poništiti, 13.9. na sjednici Senata Sveučilišta, studentske izbore na FFZG-u koji su se dogodili 538 dana ranije. Sve zbog navodnog upravnog nadzora MZOS-a u režiji tadašnjeg pomoćnika Srećka Tomasa. Iako odgovornost za provođenje izbora ima dekan, Previšić nije zbog toga smijenjen, nego je umirovljen. Zakon se selektivno primjeno na Filozofski fakultet, a još barem 10 fakulteta je u manjem ili težem prekršaju, što je portal srednja.hr ekskluzivno otkrio, a o čemu uprava Sveučilišta šuti. Rektor Boras danas nema ni čovjeka od povjerenja na čelu FFZG-a, a sada ima i kompletiran sastav Studentskog zbora kakav je praktički bio i prije. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se rektor Boras sada izboriti za produženje svojeg radnog mandata, s obzirom na to da ove akademske godine mora dobiti produženje dozvole rada na svojem matičnom fakultetu, zbog viška godina.

Povodom rezultata izbora oglasili su se iz obje kandidacijske liste.

– Možda se iz rezultata i ne čini tako, no bili su ovo izbori čija je težina za nas bila upravo proporcionalna njihovoj golemoj važnosti. Izbori su nam bili nametnuti institucionalnim nasiljem s adresa izvan Fakulteta, tijela ključna za provedbu procesa bila su nam mahom nesklona, a suparnici uživali potporu znatno moćnijih instanci. Pritiskalo se sa svih strana, preživjeli smo i brojne nepravde, objede i nepravilnosti, uključujući i jedno protupravno poništavanje izbora zbog kojeg ste na birališta morali dvaput, no velika izlaznost odigrala je svoje – ništa od toga nije se moglo mjeriti s time da ste vi još jednom u nizu odlučili suprotstaviti se pritiscima i vrlo jasno pokazati da je Filozofski naš!
Veliko vam hvala na tome; pobjeda koju smo zajedno izborili doista je važan dio borbe za autonoman, transparentan i demokratičan Filozofski na kojem će nam svima biti ugodnije boraviti i studirati.

Nažalost, nemamo previše vremena za (isključivo) slavljeničke tonove jer ta nastojanja moraju odmah krenuti i dalje. Zato vas odmah pozivamo da nam se već u utorak pridružite na sljedećem koraku borbe za to da se Filozofskim doista upravlja s Filozofskog, sudjelovanjem na povorci podrške o kojoj više možete doznati ovdje. Također, pozivamo vas da i dalje ostanete jednako uključeni u sve što se događa te u suradnji s budućim Studentskim zborom, Plenumom, studentskim udrugama i drugim formalnim i neformalnim tijelima studentskog organiziranja budete neposredan i aktivan sudionik oblikovanja Filozofskog na kakvom želimo studirati, rekli su iz kandidacijske liste Filozofski je naš.

Izdvojeni članak

Domino efekt na Sveučilištu: Osim Filozofskog, još 10 fakulteta krši zakone o studentskom predstavništvu

Kandidacijska lista Probudimo Filozofski korektno čestitala izbornim pobjednicima

Nakon što su prije tjedan poništeni izbori zbog tri listića viška u glasačkim kutijama, sada je cijela priča oko izbora gotova, barem do proljeća, kada se očekuju regularni studentski izbori. Oglasili su se iz liste Probudimo Filozofski putem Facebooka.

– Zahvaljujemo svima koji ste se odazvali glasovanju i ostvarili izlaznost od 17,62%. Posebno zahvaljujemo svakome glasu i podršci koju ste iskazali kandidatima naše liste! U Studentski zbor ušao je postdiplomac Hrvoje Pavić.

Čestitamo i ostalim kandidatima koji su postali članovima Studentskog zbora, napisala je lista Probudimo Filozofski na Facebooku.

Izdvojeni članak

Vijeće Filozofskog razriješilo v.d dekana Željka Holjevca i predložilo Budaka za dekana

Inicijativa za Filozofski poziva u povorku na Senat Sveučilišta

Borba protiv čudnih zakonskih regulativa i čelnih ljudi Sveučilišta nastavlja se u sljedeći utorak. Iz Inicijative za Filozofski poslal su poziv o povorci koja koja će ispratiti od Vijeća FFZG novoimenovane članove Senata Sveučilišta u Zagrebu na sjednicu Sanata.
Okupljanje počinje u 10:30 ispred Filozofskog, a sjednica Senata je u 12 sati. Podsjetimo, Vijeće Filozofskog je predložilo nove članove koji će biti u sastavu Senata, a još nije poznato hoće li se rektor i njegovi prorektori usprotiviti ovoj odluci.

Iz Inicijative su poslali šest želja Senatu:

1. Priznanje odluka o opozivu dosadašnjih i odluka o izboru novih predstavnika Filozofskog fakulteta u Senatu Sveučilišta i Vijeću društveno-humanističkih znanosti

2. Nazočnost naših predstavnika sjednici Senata i na kojoj ce moći zastupati interese FFa. Rektor ih na sjednicu nije pozvao iako ih je Vijeće FFZG imenovalo i obavijestilo Sveučilište o imenovanju.

3. Priznanje Odluke o usvajanju Deklaracije o upravljanju Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu

4. Usvajanje odluke o razrješenju o. d. dekana izv. prof. dr. sc. Željka Holjevca zbog njegova višekratnog nezakonitog postupanja, nepoštivanja Vijeća FFZG-a i prijetnji kaznenim progonom kolegama profesorima

5. Da se usvoji odluka Vijeća FFZG kojom se predlaže imenovanje dr. sc. Nevena Budaka, redovitog profesora na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu za novog vršitelja dužnosti dekana do izbora novog dekana

6. Da sami, demokratskim procedurama i bez oduzimanja ovlasti od strane rektora i Senata, riješimo krizu upravljanja na FFZG.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap