Pretraga

U tri godine ‘pobrali’ 15 medalja, a onda šok: Ministarstvo neće financirati odlazak matematičara na olimpijadu

A- A+

Samo u posljednje tri godine naši su učenici s Međunarodnih matematičkih olimpijada u Hrvatsku donijeli ukupno 15 srebrnih i brončanih medalja. No, taj uspjeh očito nije dovoljan jer Hrvatsko matematičko društvo koje izvrsnike priprema i vodi na natjecanja ostaje bez financijske potpore Ministarstva obrazovanja.

Matematička olimpijada 2017.; screenshot: YouTube

Na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi 2016. i 2017. hrvatski srednjoškolci osvojili su ukupno deset medalja. Ove godine u Hrvatsku su se s tog natjecanja iz Rumunjske ponovno vratili s njih pet.

Izdvojeni članak

Bio je klinac koji je volio igrati nogomet, a danas je Noel olimpijski prvak iz matematike: ‘Društvo i okolina cijene nas vrlo malo’

Za sve te uspjehe naše je mlade matematičare, pripremalo Hrvatsko matematičko društvo (HMD). Financijsku potporu u tome pružalo je Ministarstvo obrazovanja. No, kako piše Jutarnji list, odlukom ministrice Blaženke Divjak HMD je ostao bez financijske potpore za međunarodna natjecanja.

Ministarstvo obrazovanja jednom godišnje raspisuje natječaj kojim projektima udruga dodjeljuje sredstva, ove godine u ukupnom iznosu od oko 7,685 milijuna kuna. Na listi projekata koji su dobili potporu, za ovu školsku godinu, je ukupno 60 projekata različitih udruga. U HMD-u smatraju da odluka o nefinanciranju njihova projekta ugrožava godinama pomno građeni sustav priprema i natjecanja matematičara, zbog čega su na odluku ministrice podnijeli prigovor.

Problem je uzrokovan nedostatkom sredstava iz prihoda od igara na sreću, od kojih se financira natječaj, kažu iz Ministarstva.

– Na natječaj se prijavilo mnogo kvalitetnih projekata, međutim, s obzirom na ograničena sredstva bilo ih je nemoguće sve financirati. Ipak, do kraja godine očekuje se financiranje dodatnih projekata, ovisno o priljevu lutrijskih sredstava, te je projekt udruge koju spominjete u upitu zasigurno jedan od njih, kažu za Jutarnji list iz Ministarstva i dodaju kako ‘će se sigurno naći način da bi se svi najbolji nagradili.’

Copy link
Powered by Social Snap