Pretraga

Trojica učenika spasila život čovjeka koji je krvav ležao na pruzi: ‘Ne smatramo se prevelikim herojima’

A- A+

Da neki heroji ne nose plašt izreka je koja se često može čuti, a važi i u ovoj priči. Trojca prijatelja našla su se u blizini pruge u Belavićima. Shvatili su da je čovjek kojeg su prije nekoliko trenutaka vidjeli kako se kreće prema pruzi odjednom nestao. I dok bi mnogi samo odmahnuli rukom, mladići su odlučili reagirati i time spasili život njima potpuno nepoznatoj osobi.

Luka Brozinić, Mario Petrunić i Casper Capan sa žuapnom Damirom Jelićem| foto: https://www.kazup.hr/

Udruga mladeži Belavića tog je petka u večernjim satima imala sastanak. Mario Petrunić, 18-godišnji učenik Srednje škole Duga Resa i Luka Brozinić, 17-godišnji učenik Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac po izlasku sa sastanka uputili su se na željezničku stanicu. Odlučili su otpratiti trećeg prijatelja, 14-godišnjeg Caspera Capana, učenika Osnovne škole Duga Resa.

Ugledali čovjeka kako krvav leži na pruzi

Izdvojeni članak

Hodanje po vlaku nije šala: Kad fen može ubiti, kako ne bi željeznički vod

– Tada smo vidjeli čovjeka kako ide po parkingu prema pruzi. U jednom trenutku smo se zapričali i skužili kako čovjeka nema, započinje priču Mario.

I dok je upitno bi li većina takvo što primijetila, a kamoli reagirala, mladići su se odlučili na suprotno – otrčali su do mjesta gdje su posljednji puta vidjeli tog nepoznatog prolaznika.

– Stajali smo na peronu i vidjeli ga kako u nesvijesti leži između perona i tračnice. Luka i ja smo ga uhvatili za ruke i podignuli na peron, gdje je se osvijestio. Vidjeli smo da mu je krvava glava i Casper je zvao hitnu, prepričava nam Mario.

… samo nekoliko trenutaka kasnije projurio je vlak

I sva sreća da su se našli na pravom mjestu u pravom trenutku, jer je samo nekoliko trenutaka kasnije – naišao vlak!

– Čuli smo rampu kako se spušta i odnijeli ga do klupe na stanici i vlak je prošao. Sačekali smo hitnu. Službenici hitne pomoći su nam zahvalili što smo ih zvali i pomaknuli čovjeka s pruge, ističe Mario.

Herojski i prije svega humani čin trojice mladića nije prošao nezapaženo u njihovoj zajednici. Čestitke stižu sa svih strana, ali trojca prijatelja ostaju skromni.

– Razumno je da nam ljudi čestitaju, al’ mi se ne smatramo prevelikim herojima jer bi to svatko trebao učiniti kada se nađe u ovakvoj situaciji. Nastavnici i prijatelji su bili iznenađeni našim djelom te su bili ponosni i zadovoljni što imaju takve učenike, barem tako od njih saznajemo, rekao nam je Mario.

Dobili medalje župana

Izdvojeni članak

Studenti spasili život profesorici: ‘Živa sam zahvaljujući mojim anđelima’

Za ovo dobro djelo župan Karlovačke županije, Damir Jelić, nagradio je mladi trojac posebnim medaljama.

– Hrabro i plemenito djelo trojice mladića iz Belavića, Luke Brozinića, Marija Petrunića i Caspera Capana, odjeknulo je u javnosti. Njihov je čin, kojim su spasili život nepoznatom prolazniku, pokazao da humanost, plemenitost i nesebičnu pomoć ljudima poštujemo kao vrijednosti koje žive među nama. Još više raduje spoznaja da se radi o mladim ljudima što tek kroče u život i koji svojim primjerom pokazuju put kojim treba ići. Potaknut njihovim iznimnim djelom župan Karlovačke županije Damir Jelić, sa suradnicima, priredio je prijam za ove hrabre mlade ljude. Župan je tom prigodom dodijelio Medalju župana Luki Broziniću, Mariju Petruniću i Casperu Capanu, za humanost i hrabrost te promicanje vrijednosti Karlovačke županije, priopćeno je iz Karlovačke županije.

Mario priželjkuje i nada se da će ovo priznanje samo biti poticaj i ostalima da pomažu unesrećenima kada se nađu u ovakvoj ili sličnoj situaciji.

– Jako smo sretni što smo dobili nagradu župana i nadamo se da ćemo time potaknuti ostale da pomažu ljudima u nevolji, zaključuje naš sugovornik Mario.

Trojica učenika spasila život čovjeka koji je krvav ležao na pruzi: ‘Ne smatramo se prevelikim herojima’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap