Pretraga

Dio nastavnika još uvijek nije dobio povrat za testiranja na COVID: Pitali smo Ministarstvo zašto

A- A+

Dio nastavnika koji nemaju COVID potvrde, a sami su plaćali testiranja u studenom i prosincu – još nije dobio povrat novca od škole. Škole, inače, refundaciju dobivaju od Ministarstva znanosti i obrazovanja. Stoga smo kontaktirali Ministarstvo te ih upitali da nam objasne – gdje je zapelo.

testiranje covid-19

Foto: Pixabay

Uvođenjem obveznih COVID potvrda za djelatnike javnih i državnih službi, svi su se zaposlenici, među ostalim, i škola tomu morali prilagoditi. Oni koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli bolest, morali su se testirati svakih dva dana, a troškove snosi škola, odnosno država. U nekim je školama to već riješeno, a u nekima nastavnici moraju sami platiti pa dobiju povrat sredstava. Nastavničkim grupama na društvenim mrežama posljednjih dana kolaju razne priče. Neki nastavnici kažu da su im u školi rekli da se više neće plaćati testovi, a neki drugi se, pak, žale na to što još uvijek kasni povrat novca, čak i za mjesec studeni.

Sindikati kažu da povrat kasni

Da kašnjenja ima potvrđuju nam i sindikalisti. Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja kratko nam kaže da su od nekoliko svojih članova već dobili primjedbe da povrat novca utrošenog na testiranje – kasni. Kaže da su prosvjetarima koji su ih kontaktirali poslali nacrt požurnice i tako im pomogli, a dodatno podsjećaju i na Konvenciju Međunarodne organizacije rada u kojoj stoji da ‘mjere sigurnosti i zaštite zdravlja na radu ne smiju radnicima stvarati nikakve troškove’. Isto smo pitanje uputili i Željku Stipiću, predsjedniku Sindikata Preporod.

– Najviše je primjedbi, barem se nama tako čini, s testiranjima i povratom novca testiranim radnicima, bilo u slavonskim i dalmatinskim županijama. Najčešća se primjedba odnosila na poslodavce koji ne izlaze ususret radnicima u pogledu mjesta i vremena provođenja testiranja. S obzirom na broj onih među našim članovima, koji se redovito testiraju, problema u provedbi testiranja nije bilo previše, kazao nam je Stipić.

Dodaje kako ozbiljno pristupanju najavama da će možda radnici morati sami plaćati testove u budućnosti. Mjesecima, kaže, ističu da bi to bio problem u čije bi se rješavanje morali uključiti i sindikati. Neprihvatljivo bi bilo, ističe Stipić, da se po bilo kojoj osnovi, bez prethodnog dogovora sa sindikatima, radnicima smanjuje ugovorena cijena njihova rada. Ukoliko bi se to ipak dogodilo, Sindikat će zatražiti sastanak s ministrom te pokrenuti aktivnosti koje će dovesti do očuvanja postojeće cijene rada radnika u školama.


‘NEMAMO TAKVE INFORMACIJE’

Ipak, s terena nisu dobili, kaže Stipić, nikakve dojave da se radnicima najavljuje kako poslodavci ubuduće neće plaćati testove za COVID-19.

– Također, nemamo ni informaciju da se u Ministarstvu razmišlja o rješenju prema kojemu bi radnici samostalno plaćali troškove testiranja. Upoznati smo s problemima kojih je bilo oko povrata novca testiranim školama u prvim tjednima provođenja testiranja. Iz MZO-a nas uvjeravaju da je problem riješen i da se obveze prema školama redovito podmiruju, pa samim time ne bi smjelo biti problema s povratom novca radnicima, istaknuo je.


Kako uopće ide procedura povrata?

Upit smo poslali i u resorno Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Zanimalo nas je gdje je zapelo s povratom sredstava za prosvjetare koji su sami plaćali testove. Objašnjavaju nam da su škole te koje Ministarstvu podnose zahtjeve za refundacijom sredstava utrošenih za testiranje na koronu, a onda Ministarstvo uplaćuje novac na račune škola. Škole su, direktno, poslodavac nastavnicima i one bi trebale dati povrat istim tim nastavnicima za svako obavljeno testiranje.

– Ministarstvo znanosti i obrazovanja je do sada osnovnim školama izvršilo isplatu u iznosu 1.999.985,03 kn te srednjim školama u iznosu od 1.224.070,68 kn. Zahtjevi škola se rješavaju, ukoliko je došlo do nekih kašnjenja za mjesec studeni moguće je da je razlog tome nepotpuna dokumentacija, molimo da nam se škole obrate na mail odgoj[email protected], stoji u odgovoru Ministarstva za naš portal

Za mjesec prosinac, najavili su, zahtjevi će biti zaprimani do 14. siječnja.

testiranje covid-19
Share via
Copy link
Powered by Social Snap