Pretraga

Učenica provela istraživanje: Uz cajke uživa 70 posto osječkih srednjoškolaca

A- A+

Amra Hodžić, učenica trećeg razreda Druge gimnazije u Osijeku provela je istraživanje među vršnjacima te došla do spoznaje da 70 posto osječkih srednjoškolaca sluša cajke. Na anketu se odazvalo 250 učenika, a većina ih je odgovorila da narodnjake slušaju jer to doista žele.

Učenica trećeg razreda Druge gimanzije u Osijeku provela je istraživanje među svojim vršnjacima te je došla do sljedeće spoznaje – preko 70 posto osječkih srednjoškolaca sluša narodnjake i u tome uživaju. Amra Hodžić je anketirala 250 učenika strukovnih škola i gimnazija, a na ideju za istraživanje je došla jer su izlasci i glazba vrlo aktualne teme među mladima, piše Glas Slavonije.

Izdvojeni članak

Besplatni tečaj gestikulacije za uspješnu narodnjačku karijeru

Od anketiranih 250 učenika čak 70 posto sluša cajke

– Anketirala sam 250 učenika iz osječkih gimnazija i strukovnih škola. Anketa je sadržavala desetak pitanja, primjerice: na kakva mjesta mladi izlaze, kakvu glazbu slušaju, što ih privlači ili odbija od narodnjaka, slušaju li narodnjake samo na mjestima na koja izlaze ili i kod kuće, povezuju li glazbu s njezinim podrijetlom, razumiju li termin ‘cajke’ i slično, izjavila je srednjoškolka Amra za Glas Slavonije.

Istraživanje je pokazalo da čak više od 70 posto anketiranih učenika sluša narodnjake, a najviše ih je odgovorilo da ih slušaju jer to žele. Rezultati ankete su pokazali i da takvu vrstu glazbe mladi slušaju prvenstveno u noćnim klubovima, a rjeđe u svojim domovima.

Izdvojeni članak

Čitatelji srednja.hr portala najbolje se provode na rock koncertima i u cajkaškim klubovima

Dio roditelja ne želi da im djeca uživaju u narodnjacima

Učenica Druge gimnazije u Osijeku priznaje kako nije očekivala tako velik interes mladih za narodnjake. Tvrdi kako je istina da mladi slušaju cajke, ali je mislila da će većina njenih vršnjaka to nastojati prekriti. Budući da je anketa bila anonimna, Amra ocjenjuje da su svi sudionici bili iskreni.

– Slušanje narodnjaka počinje s 14 ili 15 godina kada počinju izlasci. Roditelji u većini slučajeva znaju kako njihovi klinci slušaju narodnjake i to im ne smeta. Drže se toga da svatko treba slušati ono što voli, a neki roditelji mi otkrivaju kako su se i oni najbolje veselili upravo uz ovakvu vrstu glazbe. Neki spominju kako treba razgraničiti narodnjake od ‘cajki’, koje nikako ne vole, a napominju kako ne slušaju niti žele da ‘cajke’ slušaju njihova djeca, iako ne mogu utjecati na to, ističe Amra.

Izdvojeni članak

Hrvati dovode cajke na RTL


Od 20 kafića u Osijeku, samo dva nisu narodnjačka

– Mnoštvo je mladih koji slušaju narodnjake, a i oni koji ih baš i ne vole izlaze u narodnjačke klubove, jer tamo izlaze njihovi prijatelji. Osijek ima više od 20 dvadeset noćnih klubova, od toga za samo dva možete biti sigurni da nećete čuti narodnjačku glazbu. I tu dolazimo do velike zagonetke: je li većina noćnih klubova izabrala u ponudi imati narodnjake jer to mladi koji tamo dolaze slušaju, ili većina mladih sluša narodnjake jer ih puštaju u gotovo svim klubovima? To je začarani krug, izjavila je Amra.

Hrvatska zabavno-glazbena scena nije dovoljno atraktivna

Zanimljiv je podatak da isti ti mladi
koji u klubovima slušaju narodnjake, također vole i rap, hip-hop, techno, rock, pop, a postoji i nekolicina onih koji uživaju u klasičnoj glazbi.

Na pitanje zašto vole narodnjake, većinom mladi odgovaraju da im je lakše
opustiti se uz takvu glazbu. Dio se poistovjećuje s pjevačima ili ih riječi baš ‘pogode’. Anketirani srednjoškolci su odgovarali da im se, uz tekst, sviđa i ritam narodnjaka koji je brz i dinamičan. Mladi se okreću cajkama jer za njih hrvatska
zabavno-glazbena scena nije dovoljno atraktivna niti jaka.

Amra
je dodatno analizirala i uspoređivala odgovore gimnazijalaca i učenika strukovnih škola, međutim nije primijetila razliku.

Copy link
Powered by Social Snap