Pretraga

Učenici i studenti pozvani na miran prosvjed za podršku zdravstvenom odgoju

A- A+


Izdvojeni članak

Pismo profesora: Ne fali samo zdravstveni odgoj u školama, već nedostaje odgoja uopće

Pristaše zdravstvenog odgoja odlučili su održati miran prosvjed podrške ministru Željku Jovanoviću. Prosvjed je najavljen za 16. siječnja i to ispred svih škola i fakulteta u državi, te na glavnim trgovima gradova. U Zagrebu će se prosvjed održati na Cvjetnom trgu u 18 sati, 16. siječnja. U nastavku vam donosimo cijeli tekst s Facebook stranice prosvjeda. Prosvjed organizira udruga za zaštitu ljudskih prava, DAVID.

Izdvojeni članak

Zdravstveni odgoj ide kakav jest, bez obzira na suprotstavljena mišljenja

Poštovane građanke, poštovani građani Republike Hrvatske,

o uvođenju novog predmeta Zdravstveni odgoj u škole ovih dana mediji neprekidno izvješćuju, ali neki izgleda nedovoljno razumljivo. Sa strane kritičara novog predmeta i njegovog kurikuluma nalaze se određene udruge na čelu s Katoličkom crkvom.

O čemu se radi?

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta donijelo je „Kurikulum zdravstvenog odgoja“ u kojem se nalazi sporan modul „Spolno/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje“.

Kurikulum osim navedenog modula predviđa još tri segmenta: „Živjeti zdravo“, „Prevencija ovisnosti“ i „Prevencija nasilničkog ponašanja“ te, suprotno primjedbama kritičara, ne sadrži niti jednu jedinu vulgarnu ilustraciju koje ovih dana javnosti podmeće Katolička crkva.

Cilj ovih modula je omogućiti učenicima usvajanje vještina potrebnih za donošenje odgovornih odluka važnih za očuvanje njihova fizičkog i mentalnog zdravlja te im pomoći da razumijevanjem različitosti i kritičkim promišljanjem izgrade pozitivan odnos prema sebi i drugima.

Izdvojeni članak

Pismo vjeroučitelja koji se srami svojih biskupa zbog stavova o zdravstvenom odgoju

Potrebno je naglasiti vrlo važnu činjenicu da ovdje imamo stručni predložak zdravstvenog odgoja nasuprot kritičnom klerikalno-crkvenom mišljenju koje se uključilo u kampanju rušenja struke.

Roditeljima i čitavoj javnosti se grubo i s lažnim argumentima predstavlja zaista stručno obrađen predmet zdravstvenog odgoja od strane Katoličke crkve uz pomoć pojedinih pisanih i elektronskih medija.

Zbog nedobronamjerne kampanje koja poziva na rušenje struke i obrazovnog sustava RH i koja u pozadini ima čisto političke i koristoljubive motive svi građani se pozivaju na

MIRAN PROSVJED SVIH
ŠIROM HRVATSKE
srijeda, 16. siječnja 2013. god.

Pozivamo sve učenike svih srednjih škola u Hrvatskoj da se sami organiziraju, tako da se u podnevnom vremenu prije ili nakon nastave nađu ispred svojih škola – oni koji su završili nastavu s onima koji dolaze na popodnevnu nastavu.

Dođite mirno i dostojanstveno.

Ako želite, napišite svoj transparent tj. svoje mišljenje o uvođenju zdravstvenog odgoja u škole, no tako da sadržaj ne bude uvredljiv.

Pozivamo sve studente na fakultetima i višim školama da se samoorganiziraju u podnevnoj ili drugoj pauzi ispred svojih fakulteta i održe mirni kratki prosvjed, uz vlastite transparente bez uvredljivih sadržaja, na kojem će izraziti svoje mišljenje o napadu Katoličke crkve na uvođenje zdravstvenog odgoja u školama.

Pozivaju se svi građani Hrvatske da na trgovima svojih gradova, istoga dana uvečer od 18 do 19 sati održe miran prosvjed bez držanja govora. Samo dođite ili ponesite transparente kojima ćete izraziti svoje mišljenje o grubom i neutemeljenom napadu Katoličke crkve na obrazovni i školski sustav.

Prosvjed u Zagrebu održat će se na Cvjetnom trgu srijeda, 16.01.2013 god. u 18,00 sati.

Udruga David poziva sve na miran i dostojanstven prosvjed samookupljanja.