Pretraga

Upoznajte Centar za djecu s teškoćama u razvoju koji će raditi kipiće Oskara znanja

A- A+

Nakon što je ipak odlučeno da će se održati Oskar znanja, Iz AZOO-a je priopćeno da će kipiće za Oskara znanja napraviti djeca s poteškoćama u razvoju iz Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec. Voditelji programa će biti srednjoškolci, a učenici iz Centra će asistirati oko dodjele nagrada. Ravnateljica centra Dragica Benčik nam je kroz razgovor otkrila da je do suradnje došlo sasvim slučajno.

– Ideja oko Oskara znanja je potekla sasvim slučajno kroz razgovor sa višom savjetnicom AZOO-a Vladimirom Brezak koja se dugi niz godina bavi učeničkim zadrugama. Pričali smo o zakonskim promjenama i izmjena pravilnika iz područja kojima se bavi Centar pa me upitala bi li naši učenici mogli napraviti te kipiće. Pristala sam, a onda je uslijedio razgovor s ravnateljicom Agencije koja je sve potvrdila, rekla je ravnateljica Centra Dragica Benčik.

Promocija njihove darovitosti, a ne nedostataka

Od nečega što se zakotrljalo sasvim slučajno, ravnateljica kaže da je jako sretna da će kipiće za darovite učenike od gline raditi djeca s teškoćama u razvoju. Za ljude s poteškoćama u razvoju najbolje doba života je ono školsko jer se u odrasloj dobi teško uklapaju u društvo pa će im ovo puno značiti. Puno učenika dolazi iz siromašnih obitelji, a neki su djeca bivših učenika koji su u vrlo specifičnim životnim situacijama.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/hr_HR/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

VRIJEDNE RUKE KOJE IZRAĐUJU KIPIĆ OSKARA :-)Upoznajte mlade umjetnike koji su se odmah javili sa željom da izrade 400 kipića za dodjelu Oskara znanja.

Posted by Hrvatska uživo on 9. lipanj 2015

Izdvojeni članak

Oskara znanja će biti zahvaljujući djeci s teškoćama u razvoju koja će napraviti kipiće

– Drago mi je da se s ovime neće promovirati njihovi nedostaci, nego darovitost te da će se moći vidjeti po čemu su posebni. Upravo s glinom jako puno radimo te smo napravili čakovečki, odnosno međimurski suvenir. Poznate su i naše slike koje izrađuju učenici, ističe Benčik.

Gradonačelnik Čakovca je poslovnim partnerima za dan grada poklanjao poslovnim partnerima slike centra, a to je samo dio priče suvenira koja se gradi već neko vrijeme. Ravnateljica nam objašnjava kako se proces proizvodnje mora rabiti u tisuću dijelova kako bi svako dijete moglo sudjelovati, ovisno o predispozicijama, da bi na kraju bilo ponosno na svoj rad.

Izdvojeni članak

Oskar znanja će se održati krajem lipnja!

Radimo u tri smjene, a naš projekt je na čekanju

– Naš veliki problem je prostor što imamo 190 korisnika od kojih je 170 školske dobi. Radimo u tri smjene jer je prostorni kapacitet za 70 ljudi. Idealno bi bilo kada bi u centru mogli provoditi i slobodno vrijeme. Nemamo ni vlastito spremište,a trenutačno koristimo školski prostor. Nikako da dođemo na red s fondovima, a postoji projekt i zemljište u Čakovcu za nas. Pružamo najbolje što možemo, a vjerujem da rezultati ne izostaju. Ovu škole ne čine samo djelatnici, nego dobri ljudi, objašnjava nam ravnateljica.

Prošle godine je napore centra prepoznao i DM Hrvatska koji je uložio u projekt neurofeedbacka. Vrste liječenja koju u Americi koriste i zdravi ljudi, a u centru se provodi kroz posebno programirane igre koje se igraju s mislima, a ne rukama.

– Svode se na samoregulaciju mozga. Najveći broj korisnika imaju mentalne probleme ili probleme u ponašanju, a ovo je usmjereno upravo prema njima. Igrica je napravljena tako da modelira ponašanje. Ne igra se s rukama, nego s mislima, a samo dobra misao vas može odvesti dalje u igrici. Kada pogriješite, morate razmisliti što je bilo krivo da napravite pravi korak, govori ravnateljica o ovom zanimljivom projektu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap