Pretraga

Uskoro izlazi jedinstveni hrvatski pravopis

A- A+

Hrvatski jezik ima nekoliko važećih pravopisa, koji imaju neke potpuno oprečne zakonitosti. Greška ili grješka, podatci ili podaci, ne ću ili neću, samo su neki od spornih izraza. Također se događalo da se rade pravopisi pod utjecajem pojedinih političkih struja. Sve ovo zajedno s izrazima izvučenim iz naftalina, moglo bi otići u povijest. Pri Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje trenutno je u završnoj fazi izrada pravopisa hrvatskog jezika. Njime bi se trebalo postići jedinstveno pravopisno rješenja, prenosi vecernji.hr.

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje u završnoj je fazi izrade pravopisa, koji bi trebao otkloniti većinu jezičnih nedoumica. Pri izradi su se stručnjaci ove ustanove vodili kriterijom jezične primjene u praksi te su neke arhaizme i pokušaje oživljavanja zastarjelica potpuno isključili. Pravopis će biti besplatan i dostupan na internetu.

Izdvojeni članak

Gramatičke greške koje ćete vjerojatno napraviti na maturi

Ključno načelo potvrđenost u praksi

Ravnatelj Instituta Željko Jozić nije želio govoriti o konkretnim rješenjima, ali je naglasio da očekuje konsenzus struke.

– Želimo pravopis dići na razinu opće prihvaćenosti, a ključno nam je bilo načelo potvrđenosti u praksi, odnosno upotrijebljenosti u pisanju i govoru. Nije dobro da pišemo pravila kojima se nitko ne koristi, odnosno da pišemo pravopis, a da građani koriste neka sasvim druga rješenja. Neprihvatljiva je postojeća situacija u kojoj djeca u školi pišu i čitaju jedno, a u medijima, uključujući i internet, nešto sasvim drugo. To nije dobro i svima je to jasno, rekao je Jozić za vecernji.hr.

Izdvojeni članak

Gramatičke greške koje ćete vjerojatno napraviti na maturi: III. dio

Ravnatelj je dodao i da je poštovana tradicija u izradi pravopisa, ali bez rješenja koja bi natjerala većinu Hrvata da uče zakonitosti materinjeg jezika iznova ili da jezik postane predmetom poruge, kao u situaciji kad je zagovarana sintagma ‘tješka grješka’.

Blagoslov iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta

Nakon što prijedlog prođe mišljenje Znanstvenog vijeća Instituta, pravopis ide u javnu raspravu, a tražit će se i mišljenje svih dosadašnjih pravopisaca. Trenutno je na snazi pravopis Babić – Finka – Moguš, kojeg je preporučio prije nekoliko godina tadašnji ministar MZOS-a Dragan Primorac.

Iz sadašnjeg Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta istaknuto je da podržavaju svaku inicijativu koja vodi riješavanju pravopisnog pitanja, a da je Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje jedna od najpozvanijih ustanova da riješi nesređenu praksu hrvatskog pravopisa.

Otprije je poznat stav nadležnog ministra Željka Jovanovića da pitanje jezika treba rješavati struka, a ne politika. Ministar je podržao Jozića i njegovu inicijativu izrade jedinstvenog pravopisa temeljenog na znanstvenim načelima.

Copy link
Powered by Social Snap