Pretraga

Ustavni sud stopirao Jovanovićev plan, još ništa od novih udžbenika

A- A+

Ustavni sud je prije nekoliko dana stopirao provođenje zdravstvenog odgoja u školama, na što se ministar obrazovanja Željko Jovanović javno obrušio na predsjednicu suda Jasnu Omejec. Svega par dana nakon toga s adrese Ustavnog suda dolazi novi udarac Jovanoviću – stopirana je njegova odluka oko izmjena udžbenika. Razlog su tužbeni prijedlozi izdavača udžbenika koje je Ustavni sud proglasio osnovanim i tako privremeno odgodio izmjene školskih udžbenika.

Nakon što je Ustavni sud stopirao provođenje zdravstvenog odgoja u školama, krune rada i truda ministra obrazovanja Željka Jovanovića, ovih dana stiže novi udarac. Odluka o novim izmjenjenim školskim udžbenicima stopirana je od strane Ustavnog suda, kao odgovor na tužbu nakladnika. Razlog je rok kojim je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta dalo nakladnicima da izmjene udžbenike prema novom pravopisu, dok oko tog istog pravopisa još nije bila ni počela javna rasprava.

Izdvojeni članak

Mijenjanje udžbenika: ‘Nastavnici organizirano’ optužili ministarstvo za korupciju

Nakladnici se udružili 

Čak pet nakladnika školskih udžbenika tužilo je Jovanovićevo ministarstvo Ustavnom sudu, zato što im je krajem travnja MZOS uputio obavijest da usklade udžbenike s novim pravopisom, koji još nije ni potvrđen – jer još nije bio ni upućen na javnu raspravu.
Tako je nakon zaustavljanja zdravstvenog odgoja u školama, Ustavni sud još jednom odlučio stopirati dokument ministra Željka Jovanovića.

– Ministarstvo nam je ostavilo 40 dana da udžbenike uskladimo s novim pravopisom Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Međutim, javna rasprava o tom pravopisu počela je 15. travnja i trajala je do 15. svibnja, a pravopis bi trebao biti odobren 15. lipnja, dakle nakon roka u kojem se mogu podnijeti zahtjevi.Prema tome, postupak usklađivanja ne može početi dok se javna rasprave ne završi i dok se ne objavi konačna verzija pravopis, piše u tužbi nakladnika koju prenosi Jutarnji list.

Izdvojeni članak

U školske klupe dolazi čak 700 novih udžbenika

Udžbenici će se smanjiti za 15 posto

Zbog svega toga donesena je presuda Ustavnog suda kojom se privremeno odgađa dokument Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta oko izmjene školskih udžbenika. Osim Ustavnog suda, nakladnici su istu tužbu podnijeli i Upravno sudu, čija odluka se još čeka.

Nakladnici su se dogovorili s Jovanovićem da dostave nove udžbenike do 1. rujna, a u osnovnim školama i gimnazijama bit će lak 51 udžbenik manje, dok će se novi udžbenici smanjiti za 10 posto.