Pretraga

Vlada usvojila odluku o prijevozu učenika, došlo je do promjena: ‘Cijena prijevoza porasla je za 20,3%’

A- A+

Iz državnog proračuna u prošloj je školskoj godini javni prijevoz do škole sufinanciran za oko 38% učenika u Hrvatskoj. Vlada je na današnjoj sjednici usvojila novu odluku o sufinanciranju prijevoza učenika, kojom su povećani limiti cijene karata koje se sufinanciraju zbog rasta cijena prijevoza uslijed stanja na energetskom tržištu.

Screenshot: YouTube

– Spremni smo za početak školske godine, danas kreće pedagoška godina, dakle dječji vrtići, 1. je rujna, 5. rujna je početak škole. Želimo svim školarcima ili dobrodošlicu u školske klupe ovim najmanjima ili sretan povratak i vjerujemo da je ovo prigoda da pozdravimo i djecu i učenike roditelje, odgojitelje i učitelje, nastavnike, stručne suradnike, ravnatelje i da im zaželimo jedno poticajno ozračje i nastavak njihovoga obrazovanja, rekao je u uvodu današnje sjednice Vlade premijer Andrej Plenković.

Korisnici zajamčene mininimalne naknade imaju pravo na stopostotno sufinanciranje

Ovoga ponedjeljka počela je nova školska, a u ponedjeljak starta i nova nastavna godina. I u njoj će se nastaviti program sufinanciranja i financiranja prijevoza redovitih učenika srednjih škola iz državnog proračuna. Na sjednici Vlade održanoj ovoga četvrtka usvojena je nova Odluka o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika.

– Pravo na sufinanciranje troškova međumjesnog javnog prijevoza, kao i u proteklim godinama, ostvarili bi učenici koji su u školskoj godini 22./23. upisali i redovito pohađaju srednju školu koji kupuju mjesečnu kartu za autobus ili vlak, a kojima udaljenost od adrese prebivališta, odnosno boravišta, do adrese škole iznosi više od pet kilometara, rekao je na sjednici Vlade ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs.

Učenicima iz kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade ili pomoći za uzdržavanje, te učenicima bez roditelja, prijevoz se financira u stopostotnom iznosu cijene mjesečne karte. Fuchs je podsjetio i da se do prosinca ove godine provodi pilot-projekt besplatnog javnog željezničkog prijevoza djece i učenika osnovnih i srednjih škola, na području cijele države, zbog čega se isti ne financiraju prema ovoj odluci.

Izdvojeni članak

Vodič kroz više od 250 artikala: Usporedili smo cijene pribora za osnovnu i srednju u sedam trgovina

Povećani limiti cijene karata koje se sufinanciraju

– Promjene u odnosu na prošlu školsku godinu vezane su uz iznose limita cijene karata koje se sufinanciraju i uvećavaju se za 20%, budući da su cijene prijevoza prema izvješću Državnog zavoda za statistiku porasle za 20,3%, rekao je Fuchs na sjednici Vlade.

Tako je u prošlogodišnjoj odluci stajalo da ako je cijena karte 549 kuna za relaciju manju ili jednaku od 10 kilometara, sufinancira se 75 % od 549 kuna. Novom odlukom limit se za istu udaljenost povećava na 659 kuna odnosno 87,46 eura, a postotak sufinanciranja ostaje isti. Ako je cijena karte u 2021./22. bila 1.586 kuna za relaciju veću od 50 kilometara također se sufinanciralo 75 % od 1.586 kuna, a za 2022./2023. ovaj limit istu udaljenost iznosi 1.903 kune/252,57 eura, od kojeg država također sufinancira 75%.

– Promjene u odnosu na prethodne godine vezane su i za prelazak na financiranje prijevoza programa ugovorenim u javnim uslugama u cestovnom prometu koje su u nadležnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a radi izbjegavanja dvostrukog financiranja prijevoza prema ugovorima o javnim uslugama u cestovnom prijevozu i ovoj odluci. Sredstva za provođenje ove odluke osigurana su u državnom proračunu RH za 2022. godinu, s projekcijama za 2023. i 2024. u ukupnom iznosu od 275 milijuna kuna, rekao je Fuchs i napomenuo da je ovu mogućnost sufinanciranja u prošloj školskoj godini koristilo 55.000 učenika, dakle otprilike 38% svih učenika.

Odluku o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola za školsku godinu 2022./2023., koju je Vlada usvojila na današnjoj sjednici, možete vidjeti u nastavku.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Share via
Copy link
Powered by Social Snap