Pretraga

Zagrebački učenici osvojili nagrade za zelene ideje kojima će pokušati riješiti probleme okoliša

A- A+

Proteklog vikenda održala se online trodnevna radionica UPSHIFT za mlade iz Zagreba i Zagrebačke županije, a koju provode Ured UNICEF-a u Hrvatskoj i Hrvatski ured za kreativnost i inovacije. Interaktivna radionica posvećena rješavanju problema iz zaštite okoliša i održivog razvoja privukla je mnoge inovativne srednjoškolce koji su se uhvatili u koštac s rješavanjem problema u svojoj lokalnoj zajednici.

Foto: Unsplash

Učenici grada Zagreba i Zagrebačke županije osvojili su nagrade za zelene ideje koje rješavaju probleme okoliša. Na online trodnevnoj radionici UPSHIFT za mlade, a koju provode Ured UNICEF-a u Hrvatskoj i Hrvatski ured za kreativnost i inovacije, sudjelovalo je deset timova u dobi od 13 do 19 godina.

– Energetski sustav 20. stoljeća zasnovan je na spaljivanju fosilnih goriva i cijepanju atoma. Ali ovaj sustav doseže svoje granice. U E.ON-u igramo odlučujuću ulogu u neviđenoj transformaciji energetskog svijeta. U tome nam uvelike pomažu naši stručnjaci koji razmišljaju izvan okvira, koji otkrivaju inovativne načine kako svijet budućnosti učiniti energetski održivijim. Zato smo podržali ovu inicijativu jer vjerujemo da uz pravu potporu i usmjeravanje ideje koje smo čuli na ovim radionicama uistinu mogu donijeti pozitivnu promjenu, izjavio je Andreas Rörig, Predsjednik Uprave E.ON Hrvatska kao glavnog pokrovitelja zagrebačkog izdanja UPSHIFT radionice.

Četiri odabrana tima osvojila su novčanu nagradu od 7.500 kuna, ali i mentorsku podršku za realizaciju vlastite ideje kojom žele donijeti pozitivnu promjenu u svojoj zajednici.

Odabrani timovi posvetit će se problemu dehumaniziranih učioničkih prostora u školi, bavit će se problemom zagađenja zraka u Zagrebu, nastojat će riješiti problem brze mode u tekstilnoj industriji te će krenuti u misiju ZaZeleni Zagreb. Odabrani timovi učenika dolaze iz Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti, III. Gimnazije Zagreb, iz Škole za modu i dizajn Zagreb i iz Prve privatne gimnazije Zagreb.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap