Pretraga

ZET-ovci konačno odlučili koliko će iznositi kazne, pokazi i karte

A- A+

Zbog brojnih najavljivanih promjena u ZET-ovu cjeniku i iznosima kazni, zbunjenih građana ne manjka. Napokon je donesena konačna odluka te će od 1. listopada na snagu stupiti novi cjenik ZET-a. Stoga provjerite koliko ćete plaćati mjesečni i godišnji pokaz, dnevnu kartu ili kazne za švercanje.

Foto: srednja.hr

Zagrebački električni tramvaj je nedavno najavio određene promjene u dosadašnjem cjeniku, gradonačelnik Milan Bandić pojedine je demantirao, a građani Zagreba više nisu bili sigurni koliko će plaćati pokaz, dnevnu kartu ili pak kaznu. No na službenim stranicama Grada Zagreba je objavljena konačna odluka oko novog ZET-ova cjenika koji uskoro stupa na snagu.

Izdvojeni članak

Muke po švercerima: Sljedeći mjesec ZET povećava kazne s 215 na 900 kuna

Od 1. listopada novi cjenik stupa na snagu

Dosadašnja cijena karte kupljene na kisoku koja vrijedi 90 minuta, s 12 snizit će se na 10 kuna, dok će dnevna karta od 1. listopada biti jeftinija 25 posto. Drugim riječima, građani koji se koriste javnim prijevozom umjesto 40 kuna, dnevnu kartu će plaćati 30 kuna.

Međutim, o sniženju cijena mjesečnih i godišnjih pokaza od kojih bi građani imali više koristi te bi veći broj kupovao iste, na sjednici Skupštine neće biti riječi, doznaje Večernji list iz sindikata Holdinga, kao i to da gradonačelnik Bandić ne treba dozvolu zastupnika za reguliranje cijena u javnom prijevozu.

Iz sindikata su također poručili da će se sniziti cijena karata kupljenih u vozilu te će građani za razliku od dosadašnjih 15 kuna, u tramvajima i autobusima kupovati karte po cijeni od 12 kuna.

Izdvojeni članak

Pokaz je za p..ke: Studenti pokrenuli grupu kojom upozoravaju na visoke cijene ZET-ovih karata

Kazne za 40 posto švercera ipak podliježu izmjenama

Prema podacima kojima raspolažu u ZET- u, čak 40 posto putnika koristi javni prijevoz ne kupujući karte ili pokaze. Za popularno zvane švercere odlučena je konačna kazna od 500 do 800 kuna, što znači da nije usvojen prijedlog od prošlog tjedna da skoče na iznose od 600 do 900 kuna. Putnik kojega kontrolor uhvati bez karte, imat će mogućnost kaznu platiti odmah li podmiriti ‘dug’ zbog švercanja u roku od osam dana, kada će izdvojiti duplo manji iznos.

Ako se spomenuti iznos doista plati u roku od tih osam dana, neće se pokrenuti prekršajni postupak. U protivnom, švercer će na kućnu adresu dobiti prekršajni nalog s punim iznosom kazne, ali i u tom slučaju može proći povoljnije, i to ako u roku od sljedećih osam dana plati 333 kune, piše Večernji list.

Za građane uhvaćene u prekršaju koji podnesu prigovor i ne plate kaznu, nastavlja se prekršajni postupak nakon kojega će morati platiti punu cijenu kazne.

ZET-ovci konačno odlučili koliko će iznositi kazne, pokazi i karte
Share via
Copy link
Powered by Social Snap