Živa ‘skače’ i na preko 40 stupnjeva: Zbog nesnosnih vrućina otkazani ispiti mature u Francuskoj

Velike vrućine okovale su veliki dio Europe. Prema prognozi DHMZ-a, u Hrvatskoj najviša će dnevna temperatura ove srijede ove srijede iznositi između 30 i 35 °C, u drugim predjelima kontinenta živa pokazuje temperature i iznad vrijednosti od 40. I dok naši maturanti ovoga tjedna pišu posljednje ispite državne mature, Francuska je odgodila maturu koju pišu svi tamošnji 14-godišnjaci.

Učionica | foto: Feliphe Schiarolli on Unsplash

Svi 14-godišnji Francuzi ovih su dana trebali polagati završne ispite, odnosno malu maturu.

No, zbog nesnosnih vrućina koje sežu i preko 40 °C, učinjen je izniman potez i matura je odgođena na sljedeći tjedan, kada se očekuje pad temperature. Piše tako telegraph.co.uk, koji uz to navodi i kako su jučer u Njemačkoj pojedine škole iz istog razloga skratile nastavu.

Konačno objašnjenje: Zašto nesnosne ljetne temperature nazivamo 'pasjim vrućinama'?

Razlog ekstremnim vrućinama topli je zrak koji pristiže iz Sahare, a vrhunac se očekuje u srijedu i četvrtak, kada će u Hrvatskoj temperatura dosezati i 37°C. Iako je školarcima nastava gotova, maturanti ovih dana pišu posljednje ispite mature, a za studente su u tijeku ispitni rokovi.

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo preporučuju izbjegavanje boravka na suncu u razdoblju od 10.00 do 17.00 sati, odijevanje široke, lagane i svijetle odjeće te pijenje tekućine uz izbjegavanje alkohola i napitaka s previše kofeina i šećera. Uz navedeno, savjetuje se i redovito korištenje kreme sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja.

Odgovori