Pretraga

Koji su ključni izazovi školstva o kojima će se raspravljati na obrazovnom događaju godine?

A- A+

Konferencijom srednja.hr+ Obrazovnih deset okrunit ćemo deset godina djelovanja portala. Kako bismo proslavili, okupili smo neke od najvažnijih aktera obrazovanja i znanosti današnjice koji će raspravljati o ključnim izazovima sektora. Donosimo teme o kojima će se raspravljati na panelima u dvorani posvećenoj školstvu!

obrazovnih deset

Donosimo ključne izazove školstva o kojima će se raspravljati na panelima naše konferencije | Foto: srednja.hr

Konferencija srednja.hr+ Obrazovnih deset održat će se 5. studenog 2021. od 9h do 17h. Registracija gostiju započinje u 8:30. Događaj je hibridan te ga je moguće pratiti u zagrebačkom kinu Kaptol Boutique Cinema ili online. Gledatelji koji odaberu sudjelovati online snimkama će moći pristupiti i do tjedan dana nakon konferencije. Sve informacije o ulaznicama potražite ovdje.

Program, koji je dostupan ovdje, raspoređen je tematski u dvije dvorane posvećene školstvu i visokom obrazovanju. Predavanja u Dvorani Školstvo pogledajte ovdje, a sva predavanja Dvorane visokog obrazovanja dostupna su ovdje. Osim predavanja, program predviđa i panele, a ovo su svi koji nas očekuju u dvorani posvećenoj školstvu.

Treba li nam građanski odgoj?

Na konferenciji srednja.hr + Obrazovnih deset gledat ćemo debatu na temu građanskog odgoja | foto: privatna arhiva, srednja.hr

Reprezentativci Hrvatskog debatnog društva, krovne organizacije za debatu u Hrvatskoj, uživo će raspravljati o aktualnoj temi – uvođenju Građanskog odgoja u škole. Šest učenika podijeljenih u tim afirmacije i negacije prikazat će skraćenu verziju debate pazeći da ostanu vjerni formi i pravilima, a moderirat će ih iskusan debatni sudac. Predstavit će, ali i osporiti glavne argumente koji se navode kada se priča o Građanskom odgoju.

Tko su najuspješniji hrvatski učenici i profesori?

Ivica Kolarić, Krešimir Nežmah i Danijel Marušić sudjelovat će na konferenciji srednja.hr+ Obrazovnih deset | foto: privatna arhiva, srednja.hr

Što je znači biti uspješan učenik? Definiraju li uspjeh ocjene, sudjelovanje na natjecanjima, kreativnost, sklopljena prijateljstva, sve navedeno ili nešto treće? Kakav treba biti profesor da bismo ga nazvali uspješnim? Upravo će ova pitanja biti tema rasprave na kojoj će sudjelovati profesor tehničke kulture i informatike Ivica Kolarić čiji su učenici osvojili 106 Oskara znanja. Uz profesora, sudjelovat će Krešimir Nežmah, dobitnik 27 Oskara čime drži rekord znanja te Danijel Marušić, predstavnik Hrvatske zajednice županija (HZZ). Predstavit će i Alumni projekt portala srednja.hr čiji je partner upravo HZZ.

Trebaju li profesori biti jednako plaćeni?

Nada Lovrić, Tamara Šoić i Sanja Šprem će sudjelovati na panelu na konferenciji srednja.hr + Obrazovnih deset | foto: privatna arhiva, srednja.hr

Sanja Šprem (Sindikat hrvatskih učitelja), Nada Lovrić (Nezavisni sindikat u srednjim školama) i Tamara Šoić (Facebook grupa ’45 minuta’) govorit će na panelu posvećenom pitanju plaće djelatnika školskog sustava. Koji je rezultat štrajka 2019. godine i jesu li djelatnici njime zadovoljni? Je li koeficijent bio najbolje rješenje za borbu? Trebaju li profesori čija su zanimanja deficitarna biti bolje plaćeni? Trebaju li profesori koji rade izvrsno i oni koji ne rade kvalitetno biti drugačije plaćeni, a ako da, kako to napraviti?

Kako je ‘stara’ Europa probudila mlade u Hrvatskoj?

Ambasadorica senior Europskog parlamenta Ivana Plazonić, profesorica iz II. gimnazije Zagreb, uz pomoć ambasadora juniora Filipa Gajića, učenika II. gimnazije te predstavnici Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Andrea Čović i Marko Boko raspravljat će o tome kako potaknuti mlade na uključivanje u dmokratske procese. Plazonić i Gajić podijelit će svoje iskustvo s projektom škole ambasadora u kojoj su sudjelovale i druge škole u Hrvatskoj i Europi.

Novi motor razvoja strukovnog školstva

Dražen Blažeka, Mile Živčić i Antun Kovačić sudjelovat će na panelu na konferenciji srednja.hr+ Obrzaovnih deset [ foto: privatna arhiva, srednja.hr

Dražen Blažeka, ravnatelj Tehničke škole Čakovec, Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te Antun Kovačić, ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole Osijek sudjelovat će na panelu koji će odgovoriti na važna pitanja koja se tiču strukovnog obrazovanja u Hrvatskoj. Jesu li i zašto strukovne škole stigmatizirane, a kako se to mjeri? Što su regionalni centri kompetentnosti te jesu li oni prolazni trend ili vrijednost koja će ostati? Mijenja li se ta situacija s promjenama na tržištu rada? Kako će novi strukovni kurikulumi utjecati na razvoj strukovnog školstva?

Kakvi ravnatelji trebaju školama?

Janja Banić, Jasmina Hamer i Suzana Hitrec će sudjelovati na panelu na konferenciji srednja.hr + Obrazovnih deset | foto: privatna arhiva, srednja.hr

Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, Janja Banić, ravnateljica I. gimnazije Varaždin te Jasmina Hamer, ravnateljica Hrvatske zajednice osnovnih škola panelistice su čija će rasprava ponuditi odgovor na pitanje: kakvi nam ravnatelji trebaju? Je li trenutačni način izbora ravnatelja dobar i treba li ograničiti ponavljanja mandata? Što mislimo o licenciranju ravnatelja? Kako, uopće, vrednovati kvalitetu pojedinog ravnatelja? Trebaju li ravnatelji imati veću autonomiju, a ako da, u čemu? Kakav bi trebao biti odnos između ravnatelja i osnivača?


Povodom 10. rođendana portala organiziramo konferenciju srednja.hr+ Obrazovnih deset čiji program možete pogledati ovdje. Ulaznice možete kupiti putem Entrio sustava ovdje, a sve novosti možete pratiti putem rubrike srednja.hr+ ili preko Facebook događaja Konferencija: srednja.hr+ Obrazovnih deset

Copy link
Powered by Social Snap