Studentica PMF-a bez srama i skrivanja imena traži da joj netko napiše seminar za novce

Nije tajna da dio hrvatskih studenata poseže za kupnjom seminarskih, završnih ili diplomskih radova. Nije tajna, jer svoje akademsko nepoštenje ponekada niti ne pokušavaju sakriti. Ime, kao i podatke gdje studira nije sakrila niti studentica koja je oglas o kupnji rada objavila u velikoj studentskoj grupi.

Screenshot: Facebook; Studentski dom “Stjepan Radić” – “Sava”

Nastava nakon zimskih praznika krenula je ovoga tjedna, a kako se bliži kraj semestra ovo je doba u kojemu studenti intenzivno pišu seminarske radove. No, jedna studentica Prirodoslovno- matematičkog fakulteta u Zagrebu odlučila je poći linijom manjeg otpora pa je raspisala oglas u kojim potražuje osobu koja će napisati rad umjesto nje. Oglas je objavljen u Facebook grupi ‘Studentski dom Stjepan Radić – ‘Sava’.

Mladić prozvao varalice koji kupuju diplomske: Bizarni komentari dokazuju da nam nema spasa

– Pozdrav svima! Trebam osobu koja studira molekularnu biologiju/biologiju za izradu seminara. Imam ‘samo’ znanstveni rad na eng kojeg treba obradit. Cijena po dogovoru, stajalo je u oglasu.

Zbog tog čina studenticu očito nije bilo sram pred, primjerice, kolegama s PMF-a koji će se za izradu istog seminara pomučiti sami. Nije ju bilo niti strah da ju u kupnji rada uhvati asistent ili profesor. Oglas je, naime, objavila pod punim imenom i prezimenom, bez skrivanja svoje fotografije kao i podatka o tome gdje studira.

Na oglas studentice javio se jedan mladić koji se bavi pisanjem akademskih radova za novac, a nakon nekoliko dana objava studentice je uklonjena iz Facebook grupe.

Podsjetimo, zbog slučaja kupnje akademskih radova i to od registrirane tvrtke, posla je u Hrvatskoj imala i policija. Sveučilište u Rijeci podnijelo je kaznenu prijavu protiv tvrtke koja se bavi takvom vrstom posla. Iako je prijava kasnije odbačena, podaci o prodanim radovima dostavljeni su Sveučilištu u Rijeci, pa su neki fakulteti protiv studenata koji su kupovali radove pokrenuli stegovne postupke.

Kakav će biti epilog u slučaju studentice PMF-a ovisi o fakultetu. Dekanatu PMF-a ovaj smo pokušaj akademskog nepoštenja danas prijavili.

Odgovori