Pretraga

Aplikacija koja bi mogla zamijeniti kontracepcijske pilule?

A- A+

Milijuni žena diljem svijeta koriste se kontracepcijskim pilulama na recept kako bi spriječile neželjenu trudnoću, ali i pomogle svoje zdravstveno stanje ukoliko im ciklus nije uredan ili imaju policistične jajnike. Osim njih, postoje i milijuni žena koje ne mogu uzimati te pilule, jer su neke od njih sklone posljedicama poput depresije, glavobolje, povećanja težina i ostalih boljki. Mobilna aplikacija možda bi jednog dana mogla zamijeniti hormonsku terapiju.

Kontracepcijske pilule koriste žene diljem svijeta, kako bi spriječile neželjenu trudnoću ili kako bi uredila mensturalni ciklus koji im je u problemima. Nisu sve žene te sreće, jer zbog raznih čimbenika ne smiju koristiti hormonsku terapiju. Njima bi mogla pomoći ‘Clue app’, aplikacija koja prati ciklus žene kako bi predvidjela kad je ona najplodnija.

Izdvojeni članak

Deset najčešćih zabluda o kontracepcijskim pilulama

‘Clue’ prati menstrualni ciklus korisnice

Sve što žena treba učiniti jest u aplikaciju unijeti detalje vezane za menstruaciju, trenutno raspoloženje i razinu boli. Ida Tin (34), vlasnica aplikacije, tvrdi kako bi ova aplikacija mogla zamijeniti pilule, pa čak i upozoriti ženu kada može očekivati predmenstrualnu napetost. Aplikacija ‘Clue’ prati mensturalni ciklus korisnice, te može predvidjeti vrijeme kada je za ženu sigurno imati seksualni odnos, bez rizika da ostane u drugom stanju. Također je mogu koristiti žene koje pokušavaju dobiti dijete, zato što im aplikacija daje podatke o tome kada su najplodnije i kada je šansa da zatrudne najveća.

Izdvojeni članak

Stupidne metode kontracepcije iz davnina

Alternativa hormonima

Možda ova aplikacija neće sasvim izbaciti hormonsku terapiju s tržišta, no pokretačica iste nada se da će joj dati makar dobru alternativu. Kako sama kaže, aplikacija dozvoljava korisnici da unese detalje o raspoloženju, razini boli i ostalim faktorima, a program tijekom vremena ‘nauči’ njihov ciklus, te tako može predvidjeti plodne dane. – To ženama daje vrlo točnu ideju kad bi mogle, a kad ne, ostati trudne, rekla je Ida Tin.

Budući da mnoge žene strahuju da će kad-tad uzimanje hormona na neki način uzeti danak nad njihovim zdravljem, ova bi aplikacija za mnoge mogla biti pravi spas, piše Daily Mail.

Aplikacija koja bi mogla zamijeniti kontracepcijske pilule?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap