Astronomski spektakl: U jednoj noći ćete moći vidjeti pomrčinu mjeseca i komet

Pravi astronomski spektakl očekuje nas u ranojutarnje subotnje sate. Istovremeno će se sa Zemlje moći vidjeti pomrčina mjeseca, a nebom će ‘proputovati’ i jedan komet.

Potpuna pomrčina mjeseca iz 2011.|izvor: NASA

Pomrčina mjeseca nastaje kada se Sunce, Zemlja i Mjesec poravnaju u pravac, točnije ulaskom Mjeseca u Zemljinu sjenu. Nastaje kada je Mjesec pun, a stožac Zemljine sjene udaljen je najviše jedanaest stupnjeva od jednoga Mjesečevog čvora.

NASA odlučila da će plakat osječkog maturanta ovaj tjedan obići čitav svijet

Zbroj pomrčina Mjeseca i Sunca u godini ne može biti veći od sedam, a manji od dva. Pojava kada samo dio Mjesečevog diska uđe u Zemljinu sjenu naziva se djelomična pomrčina, a potpunom pomrčinom Mjeseca nazivamo pojavu kada cijeli Mjesec uđe u Zemljinu sjenu.

Pomrčina koju ćemo vidjeti u subotu bit će djelomična, a najbolje će se vidjeti iz Europe, Afrike i središnje Azije u ranim jutarnjim satima, piše Skyandtelescope.com.

Još jedan spektakl koji očekuje promatrače neba, a oduševit će ljubitelje astronomije jest komet koji će biti vidljiv tu isto večer. NASA je izvijestila kako će nam se komet 45P, inače teleskopom vidljiv nakon zalaska sunca, najviše približiti upravo 11. veljače kada će se naći na 0.08 AJ (7.4 milijuna milja) od Zemlje. Bit će vidljiv na ranojutarnjem nebu u zviježđu Hercules, a zatim prolazi kroz Corona Borealis, Boötes, Canes Venatici i Ursa Major. Svakog se dana ovaj komet pomiče za devet stupnjeva, a sa Zemlje će se moći ponovno vidjeti 2022. godine.

Odgovori