Pretraga

Baterija na mobitelu ti se prebrzo troši? Ne brini, ovih 10 trikova spasit će situaciju

A- A+

Danas gotovo da nema osobe koja je zadovoljna s trajanjem baterije na svojem mobitelu. Dokazuju to i brojne prodavaonice gadgeta na čijim se policama zadnjih godina sve ćešće nalaze maske s dodatnim baterijama ili mini prijenosni akumulatori. Ako nemate to, onda ste gotovo pa osuđeni nekoliko puta dnevno mobitel priključiti na struju. No, izgleda da to baš i nije krivica samo proizvođača, nego i naša jer većina ljudi ne koristi mobitel tako da očuva optimalno trajanje baterije. Bez brige, u nastavku teksta donosimo 10 trikova koji će vam olakšati život.

Foto: Pixabay

Danas mobitel i punjač obavezno dolaze u tandemu, posebice ako izlazite iz stana na nekoliko sati. Sve mogućnosti smartphonea ponekad su preveliko opterećenje za bateriju i zbog toga svoj mobitel morate puniti nekoliko puta dnevno. Za sve one koje to iritira, donosimo savjete kako produljiti trajanje baterije.

1. Isključite svaki oblik vibracije na mobitelu

Možda vam se ne čini kao nešto što bi potrošilo puno baterije, međutim, bili biste u krivu. Isključivanje vibracije pri dodiru i zvuku zna donijeti nešto extra baterije dnevno.

2. Isključite Google Hotword ili Hey Siri

Ako koristite Android, u sustavu imate ugrađenog Google asistenta. E, taj Google asistent funkcionira po određenom protokolu, a neke opcije se mogu poduševati. Ako se isključi ‘hotword’ vaš će asistent prestati slušati svaku vašu izgovorenu riječ, što će vam dodatno uštediti na bateriji. Za korisnike iPhone-a, u postavkama za Siri isključite ‘Hey Siri’ ili ju isključite u potpunosti.

Za Android: Apps > Settings > Google Services > Search & Now > Voice

3. Stavite crnu pozadinu

Ako tvoj uređaj koristi nekakvu vrstu OLED osvjetljenja na ekranu, koji se nalazi u novom iPhoneu X, svim Samsung mobitelima i općenito većini novijih smartphonea, to znači da se svaki piksel pojedinačno osvjetljava. Drugim riječima, ako možete naći ‘true black’ pozadinu za mobitel, većina se piksela neće osvjetljavati što vam znatno može produljiti bateriju.

4. Ograničite korištenje lokacijskih usluga

Lokacijske usluge ili GPS nešto su s čim smo navikli funkcionirati jer je većia aplikacija danas usmjerena upravo na lociranje. Međutim, ta mogućnost zaista zna dobrano isprazniti vaš mobilni telefon. U postavkama privatnosti na iPhoneu, odnosno lokacijskim uslugama na Androidu možete ograničiti koja aplikacija i koliko vremena će koristiti lokacijske usluge na vašem telefonu. Osim toga, ako imate Android, u notifikacijskom centru možete pronaći opciju da privremeno isključite GPS.

5. Uključite zrakloplovni način, tzv. ‘avion’

Zrakoplovni način ili ‘avion’ je opcija privremenog isključenja svih mobilnih i internetskih podataka na mobitelu. Kao što ime kaže, koristi se dok letite zrakoplovom, međutim, moguće ga je uključiti i neovisno o tome i tako znatno produljiti trajanje baterije. Pripazite na korištenje ove usluge jer dok vam je ‘avion’ uključen, vaš telefon bit će nedostupan.

6. Uklonite widgete s pozadine

Korisnici Android pametnih telefona uživaju u brojnim widgetima koje mogu postaviti na svoje zaslone. Međutim, ti widgeti često koriste lokaciju, pokretni su i troše bateriju. Pokušajte ih što manje koristiti.

7. Isključite automatsku sinkronizaciju

Svi računi kojima se prijavite u aplikacije na vašem iPhoneu ili Android smartphoneu, sinkroniziraju se sa serverima na kojima se nalaze vaši podaci. Odnosno, mailovi, društvene mreže i razne druge aplikacije periodično uzimaju podatke sa servera kako bi vam sadržaj stalno bio ažuriran – kako biste primali mailove, dobivali notifikacije i slično. Ako vam to nije potrebno, u postavkama to uvijek možete isključiti. Na iPhoneu je to postavka osvježavanja aplikacija u pozadini, odnosno ‘background app refresh’.

8. Isključite automatsku svjetlinu

Možda vam vaš mobitel sugerira da ostavite automatsku svjetlinu – senzor za vas, u odnosu na prirodnu svjetlost, povećava ili smanjuje svjetlinu displeja. Iako se to čini kao dobra stvar, sam senzor zna potrošiti dosta baterije. Ako vam nije problem smanjiti svjetlinu ručno kada se nalazite u tamnijoj prostoriji i obratno, onda isključite automatsku svjetlinu i uštedite na baterije.

9. Provjerite Bluetooth, Airdrop, NFC, mobilne podatke, WiFi

Bluetooth, NFC, mobilni podatci i WiFi – sve to troši bateriju na mobitelu. Ako nešto od navedenog ne koristimo u trenutku, najbolje da je ugašeno.

10. Nemojte gasiti aplikacije u pozadini

Svi Android i iPhone uređaji imaju opciju multitaskinga, odnosno skakanja iz jedne u drugu aplikaciju, dok su one sve otvorene u pozadini. Međutim, postoji navika među ljudima da čim izađu iz određene aplikacije, odmah je i gase u pozadini. To nije dobro, pogtovo ako stalno  planirate koristiti mobitel jer se više baterije troši time što se aplikacija ponovno otvara nego što bi se trošilo na njeno održavanje u pozadini.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap