Pretraga

DJ djevojka: ‘Ovo je posao u kojem ponekad ispunjavamo i muzičke želje’

A- A+

Posao DJ-a vrlo je zanimljiv način zarade, a cure su na tom području još uvijek prava iznimka. Na početku se može zaraditi za dobar džeparac, a produkcijom vlastite glazbe ili redovitim angažmanom u klubovima moguće je od toga i dobro živjeti. Pronašli smo jednu od rijetkih cura DJ Kiki koja se ovim poslom bavi godinu dana i do sada je imala već sedam samostalnih nastupa. Otkrila nam je kako je baviti se glazbom na ovaj način i zašto će joj jedna večer zauvijek ostati u pamćenju.

Kristina Petrak posljednjih godinu dana pušta glazbu po zagrebačkim klubovima, a vrlo je često i dobro plaćena za posao u kojem uživa. Do sada je kao DJ odradila sedam samostalnih večeri, ali još uvijek se nije odlučila odbaciti svoje stalno zaposlenje i u potpunosti se posvetiti muzici.

Izdvojeni članak

Učiti uz muziku može biti dobra stvar, ako je muzika prava

Stalni angažman u nekom klubu omogućio bio joj razvoj karijere

Najveći problem ovog vrlo atraktivnog i zanimljivog posla je financijska nesigurnost. Režije i računi redovito joj dolaze na naplatu, a rijetko kada može znati koliko će zaraditi u sljedećem mjesecu. Jednog bi dana voljela postati profesionalni DJ, ali za sada joj to još uvijek ne donosi redovitu zaradu pa se ne može u potpunosti prepustiti slušanju i biranju glazbe. Također zbog svog stalnog zaposlenja ponekad mora i odbiti dobre prilike.

– Svakodnevno sam zaposlena u zaštitarskoj firmi i to mi je glavni izvor prihoda. Mjesečno odradim barem jednu gažu i još uvijek mi je sve to na neki način hobi. Imam ja više ponuda, ali zbog mog posla ih ne mogu prihvatiti jer mi oduzimaju dosta vremena, a ne garantiraju mi stalne prihode. Kada bi se zaposlila u nekom klubu i svaki vikend puštala muziku napokon bi se mogla posvetiti samo onomu što volim, objasnila nam je DJ Kiki.

Izdvojeni članak

Današnji izlasci

Zbog financijske nesigurnosti mora odbijati primamljive ponude

Preko ljeta odlučila je da će napraviti kratku pauzu. Nedavno je počela raditi u novoj zaštitarskoj firmi pa joj snalaženje na novom radnom mjestu oduzima živce i vrijeme. Ove je godine imala u planu i početi producirati vlastitu glazbu. U tome ju je omeo kvar na osobnom računalu pa je muziciranje do jeseni na čekanju.

– Imala sam odličnu ponudu da za jedan klub, kao zamjena, odradim 12 večeri u sedmom mjesecu. Za svaki nastup dobila bi po 500 kuna. Na žalost nisam mogla to prihvatiti jer koliko mi god to zvuči prihvatljivo opet ne bi znala što ću raditi nakon toga, otkriva nam Kristina.

Ova neobična i moderna profesija nastala je sredinom 20. stoljeća. Glavni zadatak DJ-a je da osmisli cjelovečernji muzički program koji će zabavljati sve prisutne i održavati atmosferu na tulumima. Pri tome je vrlo važan pristup i komunikacija s publikom.

– Najvažniji dio pripreme je odabir muzike. Što češ uvrstiti u listu ovisi kakva će ti biti publika. Jako dugo se pripremam za to i po cijele dane preslušavam razne izvođače. Onda mi se jedan dan čini da je neka pjesma dobra, a već sutradan da ju uopće nema smisla puštati. To je jedan kreativni proces za koji ne postoji nekakva formula koja ti može garantirati uspjeh i uglavnom se radi po osjećaju i iskustvu, smatra DJ Kiki.

Ponekad ispunjava i muzičke želje

Kada zabava krene malo je vremena i prostora za velike promjene. Muzika mora bez prekida zabavljati sve prisutne, a prazan podij za plesanje dozvoljen je samo u noćnim morama. Važno je pratiti reakciju publike i prilagođavati se atmosferi. Ako postoji mogućnost treba ispunjavati i muzičke želje prisutnih.

– Ako imam priliku i mogućnost volim pustiti preporuke svoje publike jer su onda svi zadovoljni. Međutim, ako mi se netko pojavi s nekakvom nebuloznom idejom naravno da ga neću poslušati. Ipak ja moram svojim imenom stati iza glazbe koju puštam, odlučna je Kristina.

Izdvojeni članak

Agresivna i glasna muzika u automobilu, potiče mlade vozače na pogreške za upravljačem

Večer koja joj se zauvijek urezala u pamćenje

Do sada najvažniji nastup u njezinoj karijeri dogodila se u klubu Pepermint. Tamo su na jednoj gaži planirali zatvoriti već u jedan sat iza ponoći jer se nitko nije pojavio u klubu. Kristina je razmišljala čak i da odbije honorar koliko je bila razočarana što nije mogla zabavljati posjetitelje.

– Cijela se večer preokrenula u nekoliko trenutaka. Odjedanput je uletjelo dvadesetak Belgijanaca i nastao je vrhunski ‘party’ koji je trajao sve do zore. Osim što je bila vrhunska zabava po prvi puta sam nastupala bez pratnje i podrške svojih prijatelja. Bilo mi je super spoznati da mogu sama održavati atmosferu. Osim toga, tu sam noć upoznala i kolegu koji ima internacionalnu karijeru i dobila njegov kontakt i neke važne savjete, prisjeća se Kristina Petrak.

Izdvojeni članak

Softver koji pretvara snove u muziku

Zbog treme i loše pripreme nije upoznala Davida Moralesa

Svoje prve korake naučila je na DJ Akademiji gdje je usvojila znanje o baratanju svim uređajima za reprodukciju glazbe. Sudjelovala je i na natjecanju za sudjelovanje na ‘West house reunion festivalu’, gdje ju je žiri ocijenio kao osobu s najboljim performansom ali se nije kvalificirala za nastup sa svjetski poznatim Davidom Moralesom.

– Nisam se dovoljno pripremila jer sam se na to prijavila samo da bi mogla biti na tom tulumu i zabaviti se. Na kraju me uhvatila trema i napravila sam nekoliko tehničkih pogrešaka. Očito mi je to bio preveliki izazov pa sam se valjda prepala uspjeha. Moram se još razviti i učiti za takve stvari, zaključila je jedna od rijetkih ženskih DJ-eva.

Njezin house mix koji je poslušan više od 200 puta možete preslušati ovdje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap