Pretraga

Interliber 2014: Studenti po stručnu literaturu, a učenici po povoljne vodiče za maturu

A- A+

Prvi dana održavanja 37. međunarodnog sajma knjiga i učila – Interliber 2014. privukao je mnoštvo ljubitelja knjiga u peti i šesti paviljon Zagrebačkog Velesajma. Uz knjigoljupce, među posjetiteljima su česti studenti u potrazi za stručnom literaturom, učenici za lektirama ili vodičima za maturu, a susreli smo i mnoštvo roditelja koji su došli s namjerom da kupe svojoj djeci povoljne rječnike ili vježbanice. Uputili smo se sinoć te sami provjerili kakva je ovogodišnja ponuda na Interliberu te u kojem se rasponu kreću cijene.

Foto: Srednja.hr

Besplatan ulaz na 37. Interliber koji se održava od 11. do 16. studenoga u petom i šestom paviljonu Zagrebačkog Velesajma prvog dana privukao je stotine ljubitelja knjiga, ali i onih koji su stigli na Međunarodnog sajma knjiga i učila iz nužde. Sve do posljednje minute dok nije odzvonilo 20 sati studenti su tražili stručnu literaturu po povoljnijim cijenama, učenici hrlili po lektire, rječnike i snižene vodiče za državnu maturu, dok se ostatak bacio na potragu omiljenih autora i naslova koje bi htjeli pročitati, a sniženi su od 20 pa sve do 80 posto.

Izdvojeni članak

Ovogodišnji Interliber neće predstavljati običnu rasprodaju knjiga

Vodiči za maturu po povoljnim cijenama

Bacili smo se i sami na potragu kroz peti i šesti paviljon kako bismo otkrili koliko su izdavači spustili cijene lektira, rječnika, vježbenica i vodiča za državnu maturu.

– Najbolje nam idu rječnici kojima smo dosta spusitli cijenu. Neke koji u redovnoj ponudi koštaju oko 400 kuna, primjerice englesko-hrvatski rječnik, snizili smo i do 62 posto. Što se tiče vodiča za državnu maturu, možete ih pronaći po cijeni od stotinjak kuna. Na iste dajemo popust od 30 do 60 posto, rekla nam je zaposlenica sa štanda od Školske knjige.

Slična je situacija i s ostalim izdavačima. Tako nam je djevojka za Profilovim štandom rekla kako kod njih možemo naći knjige već od devet kuna pa sve do nekoliko stotina. Budući da se nalazila na odjelu best-sellera, posve očekivano nam je dala odgovor da je prodala dosta knjiga. Pronašli smo i poseban odjel za maturante na kojemu smo poslagani vodiče za državnu maturu po svim predmetima sniženi od 20 do 50 kuna.

Izdvojeni članak

Nagradna igra: Srednja.hr i Udruge Knjigica poklanjaju vam deset knjiga


Studenti dolaze po stručnu literaturu

– Došla sam tu prvenstveno zbog stručne literature koju trebam zbog faksa i našla sam povoljne knjige koje sam kupila, rekla nam je Jelena, studentica Socijalnog rada. Bilo da studirate medicinu, politologiju, psihologiju ili neki četvrti fakultet, na 37. Interliberu ćete svakako pronaći koji naslov koji će vas zanimati, ali i biti koristan za studij.

Štiva za mlade ne nedostaje

Ako vas zanima literatura vezana uz obrazovanje i školske lektire, veći izbor takvih knjiga pronaći ćete u petom paviljonu. Od Ive Andrića i Krleže, preko Kafke i Dostojevskog pa sve do Nobokova ili Meše Selimovića čija sabrana djela možete kupiti po 450 kuna, Interliber je odisao literaturom za mlade.

Sniženi naslovi brojnih nobelovaca, razni best-selleri i popularna starija izdanja možete pronaći gotovo za svakim štandom. Za one koji idu s namjerom da prođu što povoljnije, tu su i naslovi iz antikvarijata. Mnogi izdavači su dodatno snizili i knjige novijeg datuma kojima su korice pofalile zbog nekog vremena provedenog u izlogu ili su neznatno oštećene.

Ispred Znanja možete pronaći najpopularnije naslove SF-a, pa smo tako doznali da su nastavci planetarno poznate Igre prijestolja sniženi za 20 posto. Ako ne želite gledati film ‘Nestala’ koji hara kinima nego biste radije čitali, knjigu možete naći za svega 100 kuna. A kako nam tamošnji prodavači tvrde, trenutno je jedna od najprodavaniji.